Kraljica Elizabetha II: Od princeze do najdužeg vladajućeg britanskog monarha

Piše: Redakcija

Danas najduže vladajući monah, kraljica Elizabetha je i prije dolaska na prijestol plijenila pažnju. Svaki njen korak pomno se pratio jer se znalo da je ona buduća kraljica Velike Britanije. Na fotografijama koje ćete moći pogledati u nastavku prikazan je njen život, od rođenja 1926., do braka s princom Philipom 1947., zatim njeno krunisanje 1953., i rođenja njene djece, unuka i praunuka.

Prvi portret buduće kraljice Elizabethe, napravljen 1. juna 1927. godine.

Već 1931. godine bilo je poznato da je buduća kraljica zaljubljena u pasminu korgi, koji su je vjerno pratili kroz njenu dugogodišnju vladavinu.

1935., devetogodišnja Elizabeth na časovima jahanja, koji će se pokazati kao dugogodišnja strast. Ona čak i u 92. godini redovno odlazi na jahanje.

Zvanična krunidba Elizabethinog oca, Georgea VI, 12. maja 1937. Na fotografiji su još njena majka Elizabeth i sestra Margaret.

Princeza Elizabetha i njena ljubav Philip Mountbatten, budući vojvoda Edinburga, 1. januara 1947., najavljuju svoj angažman u palati.

Kraljica na dan svog vjenčanja 20. novembar 1947. godine. Zanimljiva činjenica jeste da se rat tek završio pa je Elizabetha koristila kupone za kupovinu vjenčanice. 

1952., kraljica sa svoje dvoje starije djece princom Charles i Anne.

Krunisanje kraljice Elizabethe II 2. juna 1953., i poziranje na jednom od balkona Buckingham palače.

Vjenčanje princa Charlesa sa princezom Dianom 29. jula 1981. godine. 

Kraljica s unucima princom Williamom i Harryjem 1987. godine.

Porodični portret vjenčanja princa Charlesa s Camillom Parker.

U februaru 2017., Elizabetha je postala prvi britanski monah koji je vladao čak 65 godina. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti