Pet Banksyevih podvala

Piše: Redakcija

O samouništenju Banksyjeve slike  “Girl With Balloon” koja je prodata za 1.4 miliona funti priča cijeli svijet. U trenutku kada se uništila, svi su bili u šoku, neki su se divili, a neki ipak nisu povjerovali.

The Washington Post napisao je kako se radi o jednoj od najboljih podvala posljednjih godina. Međutim, malo ko zna da su se kod Banksyja i prije dešavale ovakve stvari. Na ovaj način, tajanstveni umjetnik još jednom se uspio narugati umjetnosti i pravilima. 

Jedna od prvih podvala dogodila se 2003. godine u Tate muzeju u Londonu. Banksy je ušao maskiran u muzej noseći veliki paket. Stavio je svoju sliku pored umjetničkog djela iz 19.stoljeća. Slika se zvala “Crimewatch UK Has Ruined the Countryside For All of Us” i prikazivala je pejzaž s nalijepljenom policijskom trakom. Poslije je uklonjena i okarakterizirana kao izgubljena imovina. 

Banksy je originalnu Mona Lisu zamijenio svojom. Na njegovoj je, Mona Lisa imala žuto smajlić lice. Upravo ta, 2006. godine je prodata za više od 56.000 funti.

U The Natural History muzeju Banksy se opet maskirao. Postavio je svoj “Banksus Militus Ratus” pored antičkih rukotvorina. Instalacija prikazuje štakora s ruksakom koji drži mikrofon i ispisana je fraza “our time will come”. Cijela podvala je toliko dobro izvedena da čak ni uposlenici muzeja nisu primijetili da se ne radi o originalnoj postavci.

Banksy je podmetnuo i svoje djelo “Peckham Rock”, a uposlenicima je također trebalo nekoliko dana da primjete da to djelo ne pripada tu. 

Banksy je u Disneylandu izveo performans s lutkom u ljudskoj veličinu koja je bila obučena kao zatvorenici Guantanama. Zaštitarima je trebalo sat vremena da maknu i njega i lutku. Izvedeni performans je ukazivao na teror koji se navodno provodi u kontraverznom zatvoru na Kubi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti