Koju titulu će dobiti dijete Meghan i Harryja: Neće biti ni princ ni princeza

Piše: Redakcija

Kesingtonska palača jutros je objavila da na proljeće prvi put postaju roditelji princ Harry i Meghan Markle. Kraljevska trudnoća je vijest dana u svim medijima, a potvrda je stigla nakon što je par stigao u Australiju na svoju prvu zajedničku turneju.

Dok se već spekuliše oko imena i pola djeteta, mediji također nagađaju i oko titule koje će dijete dobiti po rođenju. Kako je beba sedma po redu za britansko prijestolje sigurno je da se neće roditi kao princ ili princeza. Kada bi sva djeca kroz historiju gledano imala iste titule, bilo bi ih na hiljade u kraljevskoj porodici. Zato je kraljica Elizabeta uvela novo pravilo koje je uvedeno 1960. godine. Prinčevi i princeze su djeca i unuci monarha, te djeca najstarijeg sina princa od Walesa, odnosno u ovom slučaju princa Charlesa. Ostali unuci princa od Walesa nemaju tu titulu.

Sin Meghan i Harryja može dobiti titulu grofa ili lorda, dok po ovom pravilu djevojčica može dobiti titulu lady. Beba se može roditi kao princ ili princeza ako kraljica u zadnji tren promijeni ovo pravilo, ili ako do rođenja djeteta kraljica umre te Charles postane kralj.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti