Da li je samouništenje Banksyjeve slike bila laž?

Piše: Redakcija

Slika autora Banksyja koja je sama iskliznula iz rama nakon što je prodana na aukciji šokirala je svijet. Naime, slika „Girl With Baloon“ se samouništilla, a kada se odvojila od rama bila je isječena na prugaste komade. Međutim, kovač Josh Gilbert iz Chicaga nije uvjeren u ovu priču o Banksyjevoj pobuni.

Njegovu sumnju potaknula je autorova objava na Instagramu u kojoj objašanjava kako je izvedeno samouništenje.

– Pogledao sam taj video nekoliko puta i dosta dijelova mi se čini sumnjivo i besmisleno. Tu su ove oštrice. Na snimci je prikazano da one rade i one su te koje su valjda trebale izvesti to rezanje papira. Međutim, one su postavljene bočno. Jasno vam je da oštrice postavljene na ovaj način nikako ne bi mogle razrezati sliku na način na koji se to dogodilo na aukciji. Pokušajte provući takvu x-acto oštricu bočno po papiru – samo ćete ga poderati, i to ako imate sreće, nećete ga razrezati – tvrdi Gilbert.

Pažnju su privukli i mehanizmi koje je Banksy navodno postavio u sliku, a za koje kovač tvrdi da mi nije jasno čemu bi oni mogli služiti.

Navodi da su oštrice postavljene na pozadini okvira, a slika je očigledno izašla s prednje strane.

View this post on Instagram

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on

– Ističem ovo jer u meni budi mnogo pitanja. Zašto biste koristili x-acto oštrice umjesto svima dostupnog rezača papira? – pita se on.

– Promislite, galerija, kupac i prodavač su sigurno imali ulogu u ovome. A ko bi kupio sliku za koju zna da će biti poderana? Pa niko. Može se reći da je sad slika dobila na vrijednosti, ali to se sigurno ne bi moglo znati unaprijed. Ako bi neko dao tolike pare zasliku, on nije samo ljubitelj umjetnosti, već i ulagač, a ulagači očekuju povrat uloženog, objasnio je i dodao da je shvatio da je riječ o običnom mađioničarskom triku i načinu postizanja publiciteta bez ugrožavanja umjetnosti. Kada se točkovi okrenu, stvarna slika se povuče u okvir, na sigurno, a u isto vrijeme iz dna okvira izlazi unaprijed izrezana kopija. To su tačno oštrice koje biste pokazali ako biste željeli slagati ljude – navodi Gilbert.

On kaže da za ovo nema materijalnih dokaza, ali da se ova teorija dobro poklapa.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti