Ne znate gdje putovati ove jeseni: Izabrali smo tri najbolja grada prema ocjeni turista

Piše: Redakcija

Odmor ne mora biti samo preko ljeta, zanimljivo putovanje moguće je organizirati i u jesen. Iako je hladnije, jesenje vrijeme često zna biti i ugodno.

Donosimo vam tri grada  koji su posebni u ovo doba godine i kojima većina turista iz cijelog svijeta daju najviše ocjene kada je riječ o znamenitostima koje možete vidjeti, ali i gastronomskoj ponudi. 

  1. LIVORNO, ITALIJA

Livorno je veoma lijep, ali i važan industrijski grad koji se nalazi na obali Mediterana u Toskani.

  

ŠTA POSJETITI: 

Fortezza Nuova (Nova tvrđava)

Nova tvrđava bila je dodatak za obranu Livorna. S tipičnim petouglim stilom s nizom šiljastih borova, tvrđava je impozantna građevina koja je sa svih strana okružena kanalima. U središtu tvrđave prekrasan vrt i teren. Danas je moguće prošetati terenima, istražiti nekoliko prolaza, i prošetati se platoom sa prekrasnim pogledom na kanale i grad.

Livorno Port (Luka Livorno)

Livorno luka je uistinu impresivna i monumentalna lokacija.  Jedna je od najprometnijih i najproduktivnijih luka u Italiji. Nalazi se do mirne luke u Livornom akvariju, a do kanala koji se na kraju s rijekom Arno. Prolazeći kroz ovu divovsku luku pruža vam se fascinantna prilika da vidite razne brodove za krstarenje koji prevoze hiljade putnika.

Terrazza Mascagni (Terasa Mascagani)

Kako je Livorno grad na obali, ima i nekoliko šetališta koja nude nevjerovatne poglede na obalu.  Terrazza Mascagni je jedno takvo mjesto i omiljeno je i za mještane i turiste. Smještena je južno od glavne trgovačke Luke, spušta se prema moru i ima prelijepo šetalište. 

ŠTA JESTI:

Kako je Toskana prepoznatljiva po crvenim vinima, tako je i u Livornu. Ovdje se prave od posebne sorte grožđa, sangiovese. Ovo područje čuveno je i po svojim sirevima – caciotta (pravi se od kravljeg mleka), pecorino (od ovčijeg mleka), raviggiolo (od kravljeg ili ovčijeg mleka), ricotta (od ovčijeg, kravljeg ili kozijeg mleka), caprino (od kozijeg mleka). Svakako ukoliko ste u Livornu probajte i paprikaš Livorno. Što se tiće deserta, najpoznatiji je panforte koji se pravi od kandiranog voća, cimeta, meda, badema i na kraju začini đumbirom i karanfilićem.

  1. BERLIN, NJEMAČKA

Berlin je najveći i glavni grad Njemačke. Smješten je na rijekama Spree i Havel na sjeveroistoku Njemačke. Danas, jedan je od omiljenih gradova svih turista.

ŠTA POSJETITI: 

Brandenburger Tor (Brandenburška vrata)

 Brandenburška vrata su trijumfalna vrata, simbol Berlina. Smještena su na Pariškom trgu i jedina su preostala vrata od vrata izgrađenih kao ulaz u grad. Sjeverno od vrata nalazi se Reichstag, a južno od nje stoji Memorijalni centar Europe posvećen Židovima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Ulica Kurfürstendamm

Kurfürstendamm je jedna od najpoznatijih avenija u Berlinu. To je vrlo široka, duga ulica a može se smatrati Champs-Elysees u Berlinu – puna trgovinama, kućama, hotelima i restoranima. Konkretno, mnogi modni dizajneri imaju svoje trgovine tamo, kao i nekoliko proizvođača automobila.

Museumsinsel (Muzejski otok)

Muzejski otok naziv je sjevernog dijela otoka Spreeinsel na rijeci Spree u središtu Berlina. Ovaj muzejski kompleks je 1999. god. dospio na UNESCO popis mjesta svjetske baštine u Evropi.  Pošto je stradao u savezničkom bombardiranju, muzejski otok je još uvijek u procesu obnove, a njegova kolekcija se reorganizira.

ŠTA JESTI:

U Berlinu svakako trebate probati njemačke specijalitete, a to su Currywurst. Ovo je najpoznatije jelo Berlinu, a toliko je poznato i obožavano da ima svoj muzej i posebnu vrstu viljuške kojom se ono jede. Tu je i Senfeier, tradicionalno berlisko jelo. To su zapravo kuhana jaja i prompi u kremastom sosu od semfa.

  1. BUDIMPEŠTA, MAĐARSKA

Budimpešta, poznata kao i „kraljica Dunava“ grad je mnogobrojnih termi. Nastala je spajanjem gradova Budim i Pešta, a danas je  glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar Mađarske.

ŠTA POSJETITI: 

Országház (Parlament)

Jedna od najraskošnijih i najveličanstvenijih zgrada u Budimpešti je zgrada parlamenta. Dizajnirao ju je Imre Steindl. Zgrada ima oko 700 soba, ali  posjetitelji imaju pristup samo sjevernom krilu zgrade. Vanjski dio zgrade je mješavina nekoliko arhitektonskih stilova – neogotika, neoromanika i neobarok i to je ono što je čini tako posebnom.

Városliget (Trg heroja i Gradski park)  

U srcu Pešte smješten jedan od simbola ovog grada , Trg heroja koji se nalazi na kraju Avenije Andrássy u blizini Gradskog parka. Poznat je po tome da je najvažnije mjesto okupljanja, ne samo turista, već i domaćih. Trg okružuju Muzej lijepih umjetnost s lijeve strane i i Dvorana umjetnosti s desne. Nekada bio omiljeno mjesto za lov tadašnjih plemića, danas je najveći park u gradu.

Halászbástya (Ribarska tvrđava)

Sedam tornjeva Ribarske tvrđave, predstavlja sedam mađarskih plemena koja su pomogla stanovništvu sa ovih krajeva da se dosele na ovu teritoriju. Od samog stvaranja, tvrđava je privukla pažnju javnosti, a s nje definitivno imate najbolji pogled na čitav grad.

ŠTA JESTI: 

U Budimpešti je teško ostati gladan.  Ono što svakako trebate probati, ako želite osjetiti Mađarsku je gulaš i Pörkölt. Mađari gulašem nazivaju jelo koje jedu kašikom, a ono što mi smatramo gulašom je zapavo Pörkölt.

 

 

Pročitajte još