Ne brinite se ako pričate sami sa sobom, niste poludjeli

Piše: Redakcija

Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da kada ste sami kod kuće ili radite nešto, a oko vas nema nikoga, neprimjetno počnete razmišljati naglas. Česta pojava koju primjećujemo, a koja nas ponekad i uplaši, za naučnike je sasvim razumljiva.

Tokom jednog istraživanja koje je objavljeno u časopisu “Science of Us” navode se rezultati istog istraživanja u kojem je učestvovalo ukupno 28 ispitanika. Pred njih je stavljena lista sa zadacima koje su oni morali pročitati prvo naglas, a potom i u sebi. Nakon pročitanih zadataka ispitanici su krenuli u realizaciju. Rezultati su bili sljedeći: ispitanici koji su pitanja pročitali naglas imali su veći postotak uspješnosti. Naučnici su utvrdili da se radnje o kojima razmišljamo naglas bolje realizuju usljed bolje koncentracije, a ovu osobinu pripisuju inteligentnim osobama kod kojih je ova navika česta. S toga, kada se nađete u situaciji “sami sa sobom”, ne paničite, to je sasvim normalna pojava koja vam ne može naškoditi. 

Slikovni rezultat za talking with yourself

Foto: Learning Mind

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti