Najskuplje mjesto na svijetu je grad za koji nikada niste čuli: Sarajevo među najjeftinijim gradovima svijeta

Piše: Redakcija

Za većinu ljudi cijene igraju glavnu ulogu prilikom planiranja putovanja. Traže se povoljni letovi, smještaj i aktivnosti zbog kojih nećete bankrotirati.

No postoje i posebne prilike, poput odlaska na medeni mjesec, proslave rođendana ili jednostavne želje da se osjeti dašak života na visokoj nozi, kad su turisti spremni izdvojiti više novca za jedinstvena iskustva.

Posljednje istraživanje koje je proveo  servis Numbeopokazalo je koji su najskuplji gradovi za život na svijetu, a rezultati su, barem za mnoge – prilično iznenađujući. Za potrebe istraživanja uspoređeno je 538 gradova, a svi su ispitani u raznim kategorijama – cijeni najma, namirnica, prijevoza i ostalome.

Na vrhu se tako nije našao ni Singapur, ni Hong Kong, već Hamilton, glavni grad Bermuda. Razlog skupoće toga grada ponajprije leži u činjenici da se gotovo sve uvozi.

Drugo mjesto zauzeo je jedan švicarski grad, a riječ je o Zürichu, koji je najpoznatiji kao središte raznih banaka i centar finansijske moći.

Kad smo već kod Švicarske, recimo kako se još pet gradova (Ženeva, Basel, Bern, Lausanne i Lugano) našlo u deset najskupljih gradova za život prema ovom istraživanju.

Deset  najskupljih gradova za život prema istraživanju Numbea:

1. Hamilton, Bermuda

2. Zürich, Švicarska

3. Ženeva, Švicarska

4. Basel, Švicarska

5. Bern, Švicarska 

6. Lausanne, Švicarska

7. Reykjavik, Island

8. Stavanger, Norveška

9. Lugano, Švicarska

10. Oslo, Norveška

Ako vas interesuje gdje je Sarajevo na ovom spisku, onda ćemo vam otkriti da se ono nalazi na 425 mjestu. Među najjeftinijim gradovima svijeta su i Beograd, Prag, Budimpešta, Teheran…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti