Šta muškarac prvo pogleda na ženi koja ga zanima?

Piše: Redakcija

Stražnjicu, usne ili grudi? Šta mislite? Jedno istraživanje pokazalo je da postoji jednostavan način da otkrijete zanimate li nekog muškarca (ili ne). Priznajemo, ova tvrdnja nas pomalo iznenađuje, ali pogledajte sami…

Naučnici s Wellesley koledža i Univerziteta Kansas zamolili su više od sto studenata da promatraju fotografije muškaraca i žena. Potom su trebali reći mogu li zamisliti određenu osobu kao potencijalnog prijatelja ili smatraju kako bi s njom mogli ostvariti ljubavnu/seksualnu vezu. Naučnici su posebno pazili na sljedeće: pokrete očima. Naime, to bi trebalo otkriti kako ispitanici doživljavaju osobe na fotografijama. 

Kamo prvo ide pogled? 

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da muškarci koji gledaju ženu u lice – nemaju interesa za nju! Pazite sada: ako muškarac smatra ženu atraktivnom, najprije gleda grudi i bokove. Dečki, zar stvarno? Dakle, prema ovom istraživanju kontakt očima uopće nije važan?! 

Objašnjenje tog ponašanja 

Iako sve pomalo zvuči kao kliše, ne smijemo prebacivati muškarcima. Rezultati istraživanja odgovaraju evolucijskim istraživanjima – koja su pokazala da su i „pramuškarci“ prvenstveno obraćali pažnju na tijelo žene. Naime, muškarci žele provjeriti je li žena „pogodna za nastavak loze“, a to im govore tjelesni atributi. 

 

Pročitajte još