Nevjerovatna priča o Steveu Jobsu: Tek pred smrt zbližio se s kćerkom

Piše: Redakcija

Da ste igrom slučaja davne 1983. godine kupili računar, prijateljima biste se pohvalili da ste kupili sjajan uređaj po imenu Lisa. Računar koji je početkom  osamdesetih proizvodio „Apple“, bili su vrlo napredna tehnologija tog doba, uz hard disk od čak pet MB, dvije diskete, upotrebu miša i monitor na kojim su bili fontovi i prava grafika. Sve će to konkurencija nuditi mnogo kasnije. Oni koji su prije 35 godina mogli izdvojiti blizu 10.000 dolara za računar, što je ekvivalent približno 25.000 dolara u današnjoj vrijednosti, nisu ni slutili kakva se životna i porodična drama krije iza imena uređaja koji su kupili.

Službeno, računar Lisa dobio je ime po akronimu „Lokalno Integrirana Softverska Arhitektura“. Neslužbeno, svi oni koji su poznavali situaciju u „Appleu“  i oko njega znali su da je računar LISA dobio ime po Lisi Brennan, kćerki Steva Jobsa. Svi su to znali, samo je Jobs o tome šutio.

– Slušaj, taj računar nije dobio ime po nekoj djevojčici. I Lisa nije moja kćerka –  viče Michael Fassbender u jedna je od najupečatljivijih scena iz filma „Steve Jobs“, o životu najvećeg genija našeg doba.

Više od računara

Snimljeno je nekoliko filmova o životu Steva Jobsa, no ovaj iz 2015., čiji scenarij potpisuje najbolji holivudski pisac Aaron Sorkin glasi za najbolji. Za razliku od autora ostalih filmova o životu osnivača „Applea“, koji su se bavili njegovom poslovnim uspjesima i padovima, Sorkinov film bavi se Jobsovom kćerkom, Lisom i njihovim nevjerovatno kompliciranim odnosom. Iako novinarka i književnica, Lisa Brennan Jobs (40) godinama je bila misterija za američku javnost.

– Nisam željela dati niti jedan intervju dok je moj otac bio živ – rekla je jednom.

Walter Isaacson, autor hvaljene biografije o Steveu Jobsu, nije mogao doći do Lise, no Sorkin je to uspio. Sve je to iz temelja izmijenilo film u nastajanju.

– Ona je mogla  ispričati mi priče o njenom ocu koje nisu bile uvijek laskave, no kroz te priče se moglo vidjeti koliko je Steve, zapravo, volio Lisu – kaže Sorkin.

Da li je Steve Jobs volio svoju kćerku? Možemo apsolutno biti uvjereni da ju je volio. No, zbog čega je godinama poricao i da joj otac i da je najvažniji uređaj modernog doba, računar „Apple“ Lisa iz 1983., zapravo dobio ime po njegovoj kćerki? To se i danas pita ugledni scenarist Aaron Sorkin.

– Iskreno bih ga pitao: „Zašto si se pretvarao da računar nisi nazvao po Lisi?“. To ne mogu nikako da shvatim. Bilo koji otac, čak i ako ne bi imenovao svoj izum po kćerki, slagao bi i rekao da jeste. Jednostavno to ne mogu da shvatim – kaže scenarist Sorkin.

Lisa je na svijet došla 1978., kao plod veze njene majke, koja je krajem sedamdesetih radila za tada malu i nepoznatu kompaniju „Apple“ i osobenjaka zaljubljenog u kaligrafiju po imenu Steve Jobs.  Današnja slikarica Chrisann Brennan (62) u srednjoj školi je upoznala Stevea Jobsa. Imali su mnogo zajedničkih interesiranja, kaligrafiju, zen – budizam, alternativnu medicinu, vegetarijanstvo, meditaciju, indijsku kulturu i slično. U vezi koja ja imala uspone i padove, ostali su pet godina. Kada se Chrisann 1977., vratila iz Indije, srela je Jobsa u kući njegovih roditelja, gdje je živio. Prema njenom svjedočenju, u dnevnoj sobi porodice Jobs vidjela je prototip slavnog „Apple“ računara, onog koji će kasnije promijeniti i svijet i živote svih nas. Zaljubili su se ponovo i živjeli skupa u njenoj kući, na obližnjoj farmi.

U jednom momentu, Jobs će predložiti da se presele kod njegovog prijatelja, Daniela.

– Steve mi je rekao da ne želi kuću samo za nas dvoje, jer je osjećao da mu to nije dovoljno. Želio je da njegov drug Daniel živi s nama, jer je vjerovao da će to smiriti intenzitet onoga lošeg što se dešavalo između nas. Naša veza je funkcionirala po sistemu „toplo – hladno“. Bili smo istovremeno i ludi jedno za drugim i užasno jedno drugom išli na živce. Predložila sam mu da prekinemo, ali on mi je rekao kako sebe jednostavno ne može natjerati da kaže zbogom – sjeća se ona.

Ipak, situacija će se pogoršati kada Chrisann Jobsu kaže da je trudna.

– Sjećam se kako je njegovo lice postalo iskrivljeno i ružno. Odbio je da pričamo o mojoj trudnoći –  kaže Chrisann.

Bila je zbunjena i nije znala šta da radi. Na jednoj strani, Jobs nije priznavao da je dijete njegovo, a s druge strane joj je branio da abortira i eventualno kasnije ponudi dijete na usvajanje.

– Ako to dijete daš na usvajanje, bit će ti veoma žao… Samo da znaš, nikada ti neću pomoći – prijetio joj je.

Kćerka je rođena na farmi

Chrisann u poodmakloj trudnoći napušta „Apple“, gdje je radila kao dizajnerica i jedva preživljava, uglavnom čisteći kuće.

– Steve je počeo pričati ljudima kako sam spavala okolo s raznim muškarcima i da je on bio neplodan. To je trebalo značiti da dijete nije moglo biti njegovo – kaže ona.

Kompletnu priču o Jobsu čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti