Diana Morić: Žene su mislile da radim fitness motivaciju, a ja sam bila invalid koji se borio sam sa sobom

Piše: Redakcija

Tridesetogodišnja Diana Morić iz Novog Sada u svoj sportski CV upisala je značajna priznanja. Kao džudistkinja bila je desetostruki državni prvak, pet puta balkanski, i treća u Evropi. Sjajni rezultati obezbijedili su joj mjesto i u reprezentaciji Srbije. Osim toga, 2009. godine, osvojila je titulu svjetskog prvaka u ruskoj borilačkoj disciplini Sambou, nakon čega joj je Vladimir Putin uručio medalju. No, jednako važno, ako ne i važnje od svih medalja, jeste činjenica da je Diana svojim duhom i nevjerovatnom borbom, postala izvor motivacije mnogim ženama, njeni savjeti mnogima su bili „prijeki“ lijek.

– Dijete sam sa sela i kao sva seoska djeca, nisam imala pretjerano izbora kada je riječ o sportovima. U osnovnoj školi se otvorio džudo klub i ja sam, kao i većina djece, počela trenirati. Iste godine sam postala prvi put državni prvak u mlađim pionirima i tako je počela moja sportska karijera. S 14 godina potpisujem prvi profesionalni ugovor i selim se u Novi Sad. Sambo je srodan sport džudou. Istovremeno sam se takmičila u oba sporta. Vladimir Putin je neko ko finansira ovaj sport i on je uvijek na svim bitnim takmičenjima. Na dodjeli medalja, Putin me je lično proglasio za najbolju takmičarku i dodijelio mi pehar i medalju. To je za mene bilo nevjerovatno iskustvo, da takva jedna veličina pred punom halom pohvali baš mene i da baš za mene kaže kako sam najbolja od svih – kaže Diana za naš magazin.

NOVI POČETAK

Prije tri godine njena priča kreće sasvim drugim putem. Nakon povrede koju je zadobila tokom takmičenja u džudou, bila je primorana zauvijek se oprostiti s ovim sportom, kako ne bi postala invalid.

– To su strašne stvari za psihu jednog sportiste. Pogotovo kada ste na vrhuncu karijere i kad vam se za samo jedan dan svi snovi sruše. Meni se desilo to da u jednom danu povrijedim oba koljena (pokidam ligamente), doživim očevu smrt baš u tom trenutku i ne odem na svjetsko prvenstvo u Japanu. Doslovno je sve što sam gradila 20 godina nestalo u jednom danu. Uslijedilo je niz operacija i oporavak koji je trajao devet mjeseci – prisjeća se Diana.

Nakon nekoliko operacija, uslijedile su svakodnevne vježbe za jačanje koljena. Tada prvi put otvara svoj profil na Instagramu i njen život se znatno mijenja.

– Iz očaja sam otvorila Instagram. Postavljala sam snimke kako treniram, odnosno jačam koljena. Ženama je to djelovalo interesantno. Mislile su da ja, zapravo, radim fitness motivaciju za treniranje kod kuće, a ja sam, ustvari, bila invalid koji se borio sam sa sobom – kaže Diana, te dodaje kako ju je za samo jedan dan zapratilo 10 hiljada žena.

Aktuelni broj magazina Azra

Kompletnu priču s Dianom čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. Broj 1119. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti