Neke uzrujava bogatstvo koje je Obama stekao nakon odlaska iz Bijele kuće

Piše: Redakcija

Prema izvještajima Business Insidera, porodica Obama nekada je živjela skromno, a sada izgleda da bivši predsjednik i prva dama vrijede oko 40 miliona dolara što je 30 puta više nego kada su ušli u Bijelu kuću još 2008. godine, te su neki uzrujani zbog bogatstva koje je Obama postigao.

Novi trag govori su pristalice Trumpa na društvenim mrežama počele pljuvati po bivšem predsjedniku i njegovoj supruzi. Oni optužuju bivšeg predsjednika da su lopovi i zaboravljaju sve o ljudima u Chicagu.

From 2005 (when Barack Obama joined the US Senate) to 2016, the Obamas earned a total of $20.5 million from his government salary, book royalties, investment income, and Michelle Obama's income from her job at University of Chicago Hospitals before she became the first lady.

Ljudi su zaboravili kakav je život imao Barack Obama, odgojila ga je samohrana majka i njegov djed, a on sam je i radio dok je studirao.

Do 2004. godine zaradio je platu od 60.287 dolara iz Senata u državi Illinois i 32.144 dolara za profesora prava na Univerzitetu u Chicagu, tvrdi Time.

Do 2005. godine, on i njegova supruga jedva su završili otplatu studentskih dugova.

The Obamas think long-term when it comes to their money. In 2007, Obama purchased Bright Directions age-based growth plans, each worth $50,000 to $100,000, to pay for Malia's and Sasha's college education. Malia started at Harvard last fall.

Porodica je donirala više od milion dolara dok su bili u Bijeloj kući, kaže Forbes. Većina novca je donirana da podrži dobrotvorne organizacije koje pomažu djeci.

Još 2017. godine, nakon što je napustio ured, par je donirao 2 miliona dolara programu ljetnjih poslova u Chicagu, među važnijim doprinosima. Obamova neto vrijednost bila je oko 20 miliona dolara, od kada je Obama postao senator Sjedinjenih Država 2005. godine do kraja njegovog predsjedavanja.

Forbes je također objavio da je bogatstvo došlo od plate bivšeg predsjednika, autorskih honorara i investicija.

Nakon što su napustili Bijelu kuću, Barack i Michelle su povećali svoje bogatstvo iz raznih dogovora o knjigama i bračnih angažmana. Potpisali su i ugovor o proizvodnji sa Netflix-om.

The lion's share of the Obamas' fortune came from books. From 2005 to 2016, Obama earned $15.6 million in advances and royalties from his books

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti