Tableti: Jer klinci to vole

Piše: Redakcija

Oni su uređaji budućnosti, sviđalo nam se to ili ne. Djeca, i to ona koja su tek prohodala i tek uče govoriti, veoma dobro rade s njima. Možda malo bolje nego što roditelji očekuju i to je ono što pomalo plaši. Tablet računar u što skorijoj budućnost će postati sastavni dio naših života, u kojima će možda najmanje biti nas samih…

Negdje u novembru 2012. ukazala se prilika za kraći poslovni put. Na prvu ruku ponuda je bila primamljiva, ali, kao i svaki put, u takvim okolnostima otvorilo bi se pitanje kako posao nositi sa sobom. Ne tako davno, mogli smo isključiti kućni telefon, otići na odmor i nekoliko dan provesti u blaženoj izolaciji. Ta vremena su prošla, danas posao nosimo kući i na odmor, praktično gdje god imamo pristup internetu, a nažalost mreži se može pristupiti u svako vrijeme i na gotovo svakom mjestu. Dovoljno je imati bilo koji noviji „smartphone” ili tablet računar.

U novembru 2012. autor ovih redova postao je vlasnik svog prvog tableta, presretan jer će umjesto uživanja u ljepotama Istre, gubiti vrijeme na Faceboku ili čitajući desetke mailova. Vrlo brzo je postalo jasno da je taj uređaj koji je, prema riječima onih koji su me nagovorili da ga kupim, trebao iz korijena promijeniti način na koji radim, u suštini bio potpuno beskoristan, osim za gubljenje vremena na Facebooku i čitanje elektronske pošte. Za onaj klasični novinarski rad, koji se svodi na pisanje dužih tekstova, tablet PC je bio potpuno beskoristan, te je idućih godinu sakupljao prašinu u ormaru. Negdje pred kraj prošle godine pojavit će i njegov kupac.

– Znaš, prijatelju, moja djevojka silno želi tablet. Kupio sam joj laptop, no ona ga ne želi. Želi tablet i stalno ga spominje – pričao mi je čovjek, koji je tako postao sretni vlasnik uređaja kojem ja nikada nisam našao pravu svrhu.

Nekoliko dana nakon što sam se sretno riješio tog balasta, u moj posjed je došao još jedan tablet, ovoga puta kao novogodišnji poklon jedne velike firme. Uređaj je izgledao gotovo identično kao i njegov prethodnik, no bilo je jasno da su tableti napredovali tokom godinu. Novi uređaja je bio od kvalitetnije plasike, s boljim ekranom, više memorije, boljim sofwareom, no i dalje je za novinarski posao bio gotovo beskoristan. Ili sam ja suviše ostario da se naviknem na takvu novotariju, koja je osvojila svijet. Svi žele tablet. Uređaj koji sam dobio na poklon kod mene je bio tek nekoliko dana i vrlo je brzo našao novu vlasnicu, profesoricu jedne sarajevske srednje škole.

– Tablet je uvijek uz mene i vrlo lagan. Omogućava mi jednostavan pristup internetu te pravljenje bilješki tokom rada. Rado koristim aplikaciju Viber za komuniciranje sa sinom, koji živi u inostranstvu. Uređaj mi daje određenu dozu sigurnosti i omogućava da su prave informacije uvijek uz mene – kaže profesorica Senada Senka Kasumagić.

Djeca i tableti

Tableti su uređaji svog vremena, slično kao što je to prije osam decenija bili radio, prije pola stoljeća televizija ili tokom osamdesetih godina PC računari. Kada god bi se pojavio neki novi, revolucionarni uređaj, a to su u svoje vrijeme bili i prvi radio TV uređaji, kasetofoni, videorekorderi i svakako PC računari, starije populacije bi poprijeko gledale na te tehhnološke revolucije, ne snalazeći se s njima i tvrdeći da su uređaji s kojima su odrastali bili bolji. I danas pripadnici starijih generacija tvrde da nema kvalitnijeg zvuka od onog koje proizvodi vinil gramofonska ploča na 33 obrtaja.

Kvalitetni gramofoni, ukoliko ih još posjedujete, kao i neke stare ploče, još proizvode odličan zvuk, no nema teoretske šanse da se takvo nešto dopadne savremenom tinejdžeru. Za generacije pred kojima je život, CRT televizor s katodnom cijevi, audiokaseta, fiksni telefon i klasični, glomazni PC su uređaji iz neke davne prošlosti. Danas, brže nego ikada postajete tehnološki dinosaurusi. Današnja djeca, ona koju su tek nedavno prohodala i još usavršavaju govor, tablet računare koriste na mnogo efektivniji i lakši način nego njihovi roditelji, rođaci, starija braća ili sestre.

U prethodnim decenijama bilo je mnogo polemika o tome kako televizija i video igre utječu na razvoja najmlađih. Televizija je smatrana razmjerno štetnom kako za vid, tako i za psihičko sazrijavanje djece i mladih, te se čak smatralo da zaglupljuje i čini djecu lijenom. Video igre su bile posebno na meti „stručnjaka”, koji su upozoravali roditelje da igrice razaraju ličnost njihove djece, čine ih agresivnim i asocijalnim. Danas se zna da televizija, ukoliko se pažljivo koristi, može biti itekako koristan alat u odgoju djeteta. Postoje i studije koji tvrde da videoigre poboljšavaju koncentraciju, uče mlade timskom radu, razvijaju inteligenciju i čine mlade ljude snalažljivijim u nepredviđenim situacijama.

No, šta je s tabletima i kako njihova blizina utječe na razvoj ličnosti i psihomotoričkih vještina najmlađih? Čini li ih asocijalnim ili možda pametnijim. Više od pedeset posto američkih mališana, starih između dvije i pet godina imalo je priliku služiti se tablet računarima kao što je iPad. Mnogi od tih mališana takve uređaje koriste svakodnevno. Tableti su uređaji novog datuma i još nema naučnih studija koje dokumentiraju njihov utjecaj na razvoj najmlađih, onih čiji se mozak najbrže razvija, upijajući iz svoje okoline i dobro loše. Mali prsti mališana možda nisu dovoljno veliki da bi upravljali mišem, no dovoljno su sposobni da dodiruju ekran tablet uređaja i pokreću aplikacije. Današnji klinci to rade na zapanjujuće jednostavan način. Njihova sposobnost da momentano razumiju nove tehnologije i počinju ih odmah koristiti pomalo i plaši.

– Prvi put sam dopustio sinu korištenje posuđenog iPada tokom dužeg leta avionom. On je imao dvije i po godine. Plakao je cijela četiri sata tokom prethodnog leta i nadao sam se da će ga iPad zabaviti. Odmah je razumio kako da koristi uređaj i tokom pet sati leta je igrao dječije igrice, koristio aplikacije za crtanje i gledao epizode „Hrabrog Džordža”.

Godinu kasnije, moja supruga i ja smo kupili iPad, napunili ga igricama s riječima i slagalicama i pustili sina da se igra svakodnevno. Njegovo znanje o riječima je izgleda skočilo momentalno. Također smo zapazili nešto što nas je zabrinulo. Dok koristi iPad, naš sin kao da je u stanju transa. Ne odgovara nam kada ga zovemo imenom – kaže novinar “Wall Street Journala” Ben Worthen.

Mnogi današnji roditelji, oni čija se djeca od tri ili četiri godine odlično služe tabletima, imaju iste brige i dileme. Čini se da djeca koja odrastaju uz tablete ne poklanjaju pažnju okolini. Stručnjaci na drugoj strani tvrde da pretjeranog razloga za strah nema.

– Djeca se, zapravo, koncentriraju. Psihološki se dešava isti proces kao kada su djeca dubuko uključena u Lego kockice. U psihologiji se to naziva „tok iskustva” – kaže Sandra Calvert, profesorica na uglednom Georgetown Unvetzitetu.
Iako je djelovanje tableta na dječiju psihu još nepoznanica, sigurno je da ih djeca vole i uživaju radeći na njima. Neki stručnjaci smatraju da korištenje tableta kod djece luči „dopamin”, hormon sreće.

Tablet kao moda

Ako korištenje tableta izaziva pojačano lučenje hormona sreće kod najmlađih, sigurno je da tablet izaziva pomamu i kod odraslih. Prodaja tableta je u stalnom porastu, dok prodaja klasičnih PC računara stalno opada. Veliki igrači iz svijeta PC računara se polako povlače, poput gigantskog Hewlett Packarda. Takozvana Wintel platforma na kojoj su zasnovani klasični PC računari, odnosno simbioza Intela i Microsofta, može se samo sjećati zlatnih vremena i džinovskih profita koje se pravili. Ni Intelu ni Microsoftu više ne cvjetaju ruže i ne treba mnogo da se vidi kako su ove dvije firme postale dva tehnološka dinosuarusa koja se ne mogu takmičiti s mlađom i jeftinijom konkurencijom. Intelovi procesori su skupi i komplicirani za proizvodnju. Na drugoj strani, većina tableta koristi jeftine i jednostavnije ARM procesore, koji troše manje energije i brže podižu aplikacije kao što je Facebook.

Također, većina tableta koristi besplatne operativne sisteme poput Androida, koji se lako nadograđuju uglavnom besplatnim aplikacijama. Da bi se pokrenuo i koristio jedan tablet računar kojeg pokreću ARM procesor i Android OS, potrebno je mnogo manje prostora, nepouzdane tehnologije, energije pa i novca. Jedan jeftini tablet koji može sasvim dobro poslužiti za surfanje ili čitanje elektronske pošte može se kupiti za manje od 100 KM.
To je najmanje deset puta jeftinije od najjeftnijeg PC računara za koji treba i kupiti originalni Windows OS, a ne instalirati piratsku kopiju posuđenu od prijatelja. Kvalitetan tablet računar u gotovo svemu vodi ispred klasičnog PC-a i što je najvažnije, imati tablet danas je „cool”, stvar trenda i društvene integriranosti. Ne znate baš zbog čega će vam tablet, no morate ga imati, glasi aktuelna deviza. Oni kojima ovakav uređaj zaista treba znaju koje su njegove prednosti nad uređajima starije generacije.

– Tablet je lakši, brži, mobilniji, zarazniji, pregledniji i zauzima manje površine. Što je „slimm, to je inn”, što bismo rekli. Ja lično koristim iPad i služi mi za čitanje, surfanje i igranje. Djeca se rado igraju s njim – kaže Erdin Hastor, predstavnik “Panasonica” za BiH.

Tableti tako korak po korak ulaze na velika vrata naše svakodnevice. Tehnološke vijesti koje dolaze iz SAD-a ne mogu proći bez spominjanja tableta. Gotovo svaka tehnološka ili organizaciona inovacija na neki način uključuje baš tablet. Na nedavnom tehnološkom sajmu u Las Vegasu predstavljen je i pomalo zastrašujući šef budućosti.

Zbogom sveske i olovke

Riječ je o tablet uređaju montiranom na postolje na koje su ugrađeni točkići i električni motor. Uz pomoć tableta, odsutni šef može iz bilo kojeg dijela svijeta pratiti šta se dešava u svakom uglu firme, te direktno razgovarati s uposlenicima.
Sudeći prema onom što se najavljuje, tablete ćemo koristiti i za kontrolu sistema grijanja u našim domovima, kontrolu ispravnosti namirnica u frižideru, fitnes, kontrolu vitalnih funkcija organizma i još bezbroj funkcija. Pojedini američki univerziteti već uvode polaganje ispita putem tableta, a u Južnoj Koreji sveske i olovke uskoro postaju prošlost, koristit će se isključivo tableti.
Treba li za kraj reći da je prije samo deceniju tablet bio potpuna nepoznanica i tek skupa igračka za tehnološke geekove. Danas, kada postaje dio svakodnevice, mi koji se baš i ne snalazimo u radu s tabletima, možemo samo nagađati šta će se dešavati za deset godina u svijetu kojim će naše živote uređivati tableti, a ne naša simpatična iracionalnost.

Dženan Suljević: Laptop ili tablet?

Novinar “Info magazina” Dženan Suljević ne posjeduje tablet, no koristi ga na radnom mjestu. Ukoliko jednog dana odluči nabaviti jedan, koristio bi ga za čitanje dužih tekstova na internetu.

– Iako i tableti podržavaju eksterne tastature i miševe, teško je očekivati od ljudi da sa sobom nose po nekoliko uređaja, kako bi završili jedan posao. Pa ako sa sobom već želite nositi i posao, onda je laptop uređaj za vas. Ali ako želite prenosni računar malih dimenzija na kojem ćete isključivo surfati internetom, slušati muziku i tu i tamo pogledati neki film ili par epizoda omiljene serije, onda je tablet možda i pametniji izbor – kaže Suljević.

Trend za budućnost

Tablet uređaji su definitivno trend u savremenom poslovnom svijetu. Praktični su za svakodnevno korištenje i komunikaciju, što je po meni ogroman benefit. S druge strane, tableti su ograničeni za neki ozbiljniji rad u odnosu na laptope koji predstavljaju personalni mobilni kompjuter. Ključna stvar u izboru između ova dva uređaja je vaša specifična potreba. S obzirom na to da je moja profesija usko vezana za medije, mogu konstatovati da se cijela izdavačka industrija kreće u tom smjeru. Trenutno radim digitalni časopis koji se čita isključivo na iPadu i ostalim tablet uređajima, tako da su tableti trenutno neizostavni dio mog radnog okruženja. I “Azra” magazin će se jednog dana čitati na tabletima – kaže dizajner Damir Hrnjičić.

A za pet godina?

Thorsten Heins, generalni direktor kompanije “BlackBerry”, veliki je protivnik tableta i koristi svaku priliku da ih proglasi beskorisnim.

– Vjerujem da ga za pet godina niko neće imati potrebu da posjeduje tablet – izjavio je prošle godine za ugledni “Bloomberg”. Ova izjava podigala je mnogo prašine među ljudima koji prate tehnologiju i žive od nje. Možda iza nje stoji doza ljubomore. Kompanija “BlackBerry” nije bila uspješna kada je riječ o tabletima.
Dvorak: Tableti zaglupljuju

John C. Dvorak je najpoznatiji svjetski kolumnista kada je riječ o tehnologiji i računarima. Njegove kolumne uživaju kultni status među „geekovima”, no Dvorak oštro kritizira uređaje za koje smatra da nemaju smisla. I tableti su na njegovoj „crnoj” listi.

– Kada sve sagledam, ljudi su prije deset godina znali više o kompjuterima nego danas… iPhones i iPad, koji pojednostavljuju sve, dio su problema. Gdje se danas uče osnove kompjutera? Kompjuterska scena je uzdrmana na mnogo načina. Sada uređaji moraju biti takvi da ih mogu koristiti i idioti ili će ljudi postati zbunjeni. Ako nešto pođe loše, morate znati nekoga ko zna pravi odgovor, jer samo rijetki danas koriste osnovnu Google pretragu, kako bi našli pravi odgovor – ogorčen je Dvorak.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti