Nermin Memić: Momak koji obara državne i lične rekorde

Piše: Lejla Bejdic

Nermin Memić

Na Mediteranskim igrama, koje su održavane od 22. juna do 1. jula, u Tarragoni u Španiji, učestvovao je i predstavnik naše zemlje, paraplivač Nermin Memić. Ovo je prvi put u historiji naše zemlje da je jedna osoba s invaliditetom iz BiH učestvovala na ovom sportskom takmičenju. Nermin se takmičio u utrci na 100 metara, slobodni stil. Konkurencija je bila jaka, jer su ostali takmičari bili klasa S10, a Nermin S8. To znači da su svi oni s manjim postotkom invalidnosti. Nerminu je, priča nam po povratku, bio cilj da popravi lični rekord, u čemu je i uspio, zauzevši 12. mjesto s vremenom 1:29.95 minut, što je i novi državni rekord.

– Prva osoba s invaliditetom iz BiH na mediteranskim igrama zaista je to lijepo čuti. Vjerovatno toga nisam ni svjestan, sve se tako brzo odvijalo. Prelijepo je znati da sam postigao novi državni rekord. Neizmjerno sam ponosan na samog sebe.  Mediteranske igre, a u međuvremenu dobijem poziv i za učešće za Evropsko prvenstvo u Dublinu. Naredne godine ćemo, ako Bog da, obarati normu za Olimpijadu u Tokyju. Sve je to nevjerovatno za mene – uzbuđeno govori Nermin.

Nerminov život tekao je normalno, dok 2016. godine nije doživio saobraćajnu nesreću i izgubio lijevu ruku.

– Plivanje mi je mnogo pomoglo da vratim samopouzdanje, jer morao sam se pojaviti bez ruke, ranije sam mogao i da se krijem ili prikrivam garderobom, ali kada sam se počeo baviti plivanjem, bio sam ogoljen, i eksponiran pred svima. Nakon što sam to savladao i prihvatio, sve mi je bilo lakše –pojašnjava Nermin.

Godinu je član Plivačkog kluba s invaliditetom Spid, čiji je osnivač i trener Amel Kapo. Klub trenutno ima 82 člana i potpuno je besplatan za osobe s invaliditetom. Također, ne krije da veliku ulogu u njegovom životu ima i trener, koji ga prati i bodri na svakom takmičenju.

Kako i sam Nermin kaže, nije iznenađenje što postiže dobre rezultate jer mnogo rade zajedno, treniraju, bore se i odriču se drugih stvari u životu.

– Ima tu još prostora da se doradi tehnička snaga i taktike i mnogo sitnica koje me mogu ubrzati. Naravno, za nastavljanje potrebna nam je podrška države i sponzora koji su nas i do sada podržavali –  rekao je Nermin za naš magazin.

Nermin s trenerom Amelom Kapom

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti