Društvene mreže gore od kritika: Kuvajtska bogatašica tvrdi da “slugama” ne trebaju slobodan dan i pasoš

Piše: Redakcija

Kuvajtska zvijezda Instagrama, make-up artistica Sondos Alqattan koju prati čak 2,3 miliona ljudi, našla se na udaru kritika nakon što se požalila na novi zakon kojim se poboljšava položaj zaposlenika s Filipina koji rade u kućama bogatih Kuvajćana. Sondos je zasmetalo to što će “sluge” smjeti imati po jedan slobodan dan svake sedmice te će moći zadržati pasoše.

Kuvajt, zemlja smještena između Iraka i Saudijske Arabije, u maju je donijela zakon kojim se poboljšava položaj zaposlenika s Filipina u toj zemlji. Zakon je donesen nakon nekoliko mjeseci zategnutih odnosa između dviju zemalja zbog tog pitanja.U februaru su Filipini zabranili svojim građanima putovanja u Kuvajt nakon što je 29-godišnja Filipinka pronađena ubijena i osakaćena u jednom napuštenom stanu u toj bliskoistočnoj državi. Na društvenim mrežama Sondos je objavila svoje tvrdnje, koje su u najmanju ruku neukusne, te stoga i ne čudi što se odmah našla na udaru kritika javnosti. 

Pogledajte video u kojem Sondos iznosi svoje nezadovoljstvo:

– Kako možete kod kuće imati slugu koji je zadržao pasoš sa sobom? Što je najgore, dobivaju jedan dan slobodno svake sedmice. Ako pobjegnu nazad u svoju zemlju, ko će meni vratiti novac za njih? Iskreno, ne podržavam taj zakon. Ne želim više sluškinju s Filipina – rekla je.

Sondos je sarađivala s Max Factorom i MAC-om, a njeni kritičari traže da sve velike kompanije raskinu svoje ugovore s njom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti