Znate li kako je nastao Disneyland?

Piše: Redakcija

Bez obzira koliko godina imate, Disneyland je jedno od mjesta gdje možete da doživite pravu čaroliju. Još uvijek je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih tematskih parkova u svijetu, ali da li ste znali kako je nastao?

U kalifornijskom gradu, Anaheim 17. jula 1955. godine otvoren je jedini tematski park koji je projektovan i izgrađen pod direktim nadzorom svog osnivača, velikog Walt Disney.

Slikovni rezultat za Disneyland

Njegova ideja je bila jednostavna, da napravi mjesto gdje mogu da uživaju i odrasli i djeca. Ipak, snu je trebalo mnogo godina da postane stvarnost.

Ideju o izgradnji Disney je dobio 40-ih godina prošlog vijeka kada je sa kćerkama Dianom i Sheron posjećivao različite zabavne parkove. Relativno brzo je napravio “Micky Mouse park“ u kome je jedina atrakcija bila kratka vožnja brodićem.

Ipak, septembra 1953. Disney odučuje da napravi prvi tematski park po imenu “Disneyland”, ali ubrzo shvata da nema dovoljno sredstava za ovaj poduhvat.

Kako bi ubijedio investitore u kvalitet svog projekta, Disney je odlučio da svoje ideje mora vizuelno da predstavi na što bolji način. Zbog toga zapošljava Rayman Hermana, jednog od najboljih likovnih umjetnika tog vremena, koji je zajedno sa Disneyem, čitavu sedmicu pred sastanak sa investitorima, danonoćno radio na velikoj mapi koja bi u poptunosti prikazala tematski park. Rayman je isprva bio skeptičan zbog mišljenja da je za crtanje takve mape ponuđen vremenski period isuvuše kratak. Ipak, na Disneyev nagovor Rayman je odlučio da mu pomogne.

Nakon što je pobrala simpatije i pristanke investitora prisutnih na sastanku u New Yorku, ova mapa 1954-te postaje i prva slika “Disneylanda” prikazana široj javnosti. Ona je takođe služila i kao glavni promotivni materijal “Disneyland” sve do otvaranja prvog tematskog parka u Anaheimu u Kaliforniji 1955. godine.

Ipak, nakon uspješne promocije, višegodišnjeg projektovanja i napornog rada došao je dan otvaranja po imenu “crna nedjelja”. Dan je dobio ovo ime zbog toga što veliki broj mašina i atrakcija poput “Mjesečeve rakete”, “Zemlje nedođije” i “Slončeta Damba i letećih slonova” nije radilo. To je bio prvi i možda jedini put kada je Walt Disney zaista razočarao djecu. “Disneyland” je tokom svog postojanja imao probleme sa helikopterima koji su se čak dva puta srušili kao i sa prisustvom velike količine glodara u parkovima. Vožnje helikopterom su ukinute dok je problem sa glodarima riješen uvođenjem 200 mačaka koje su tokom noći lutale tematskim parkom.

Svi izazovi koji su pratili otvaranje i postojanje “Disneyland” nisu spriječili njegovu ekspanziju na druge kontinente. “Disneyland” je postao i ostao svjetska atrakcija koja “upošljava” neke od najpoznatijih crtanih likova kao i jedan od najposjećenijih tematskih parkova. Podatak koji ide u prilog tome je činjenica da je do sada prodato 84 miliona Micky Mouse ušiju.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti