Manuel Neuer: Nije dao da ga slava opije

Piše: Redakcija

Svi dječaci vole fudbal i loptu koja u tom dobu život znači, no tek rijetki vole stajati na golu. Zbog čega je to tako, nauka tek treba da objasni. Širom Planete, na hiljadama igrališta, neki bucmasti i povučeni dječaci, stoje ne golovima i gledaju dok njihovi vršnjaci izvode vratolomije s loptom i žele biti budući Ibrahimović ili Ronaldo. Manuel Neuer ( 32) nije želio biti jedan od onih koji će stajati na golu i čekati da lopta prođe pored njih.

– Kao dječačić nipošto nisam želio stajati na golu… U našem komšiluku igrali smo ponekad i na betonu, a to je za onog na golu značilo da će kući doći razbijen i poderan, uz sve ono što ga je kući nakon toga čekalo – kaže Manuel Neuer, zvanično najbolji golman svijeta.

Prvu loptu je dobio s dvije godine, a već s četiri igrao svoju prvu utakmicu u pionirima „Schalkea“. I tu je, naravno, bježao od stativa, sve do jednom.

– Trener mi je jedne prilike rekao: „Neuer, na gol“. Pravio sam se da mi se to sviđa i nisam ništa rekao. Ipak, kada bih igrao s prijateljima, nisam želio među stative, želio sam trčati i dodavati loptu – sjeća se on.

Prinčevska pozicija

Dvadesetak godina kasnije, Manuel Neuer, golman Njemačke fudbalske reprezentacije i prvi golman „Bayerna“, zna da je odluka trenera, koja mu se kao dječaku nije svidjela, ona da mora stajati ispod prečke, bila najbolje što mu se u životu moglo dogoditi. Dok je u svijetu dječaka uloga golmana rezervirana za mlađe i „smotanije“, uloga golmana u profesionalnom fudbalu je prinčevska pozicija. U svijetu ima mnogo vrhunskih igrača, no malo je vrhunskih golmana. Jedan od tih rijetkih dragulja, najbolji od najboljih, jeste Manuel Neuer. Ne samo da je vrhunski profesionalac i igrač,  on je čovjek koji je posao golmana okrenuo naglavačke, ponovo ga otkrio i transformirao. Ono što je Michael Jackson bio za muziku i scenu, ono što je Steve Jobs bio za svijet dizajna i informatike ili Elon Musk za svijet automobila, to je Neuer za svijet golmana, tihih i skromnih profesionalaca od čije snage i koncentracije zavisi hoće li se kući ići s osmijehom i šampionskim peharom ili pognute glave koja teško prihvata poraz.

Wikipedia nije apsolutno pouzdan izvor informacija, no vrijedi je citirati kada je o Neueru riječ.

– Visok, atletski građen i snažan igrač, Neuer je stekao priznanje suigrača zbog svoje brzine, izdržljivosti, građe tijela, koncentracije, istrajnosti, mentaliteta i sposobnosti da svaku situaciju okrene u svoju korist. On je poznat po svojim izuzetnim refleksima, sposobnostima da zaustavi udarce, zbog brzine, rada nogu, ali i zbog njegove mogućnosti da „čita“ igru protivnika i efikasno organizuje odbranu – piše ovaj popularni sveznajući internet servis.

Neuer ne samo da dobro brani, zaustavlja penale i odlično i rado pogađa s bijele tačke, on je vrhunski organizator igre, komandant posljednje linije odbrane i osoba zadužena za zbunjivanje protivničkih igrača. Oni koji prate dešavanja u svlačionici „Bayerna“ kažu da Neuer ima sjajne retoričke sposobnosti, da je pravi govornik i motivator i da se njegova riječ sluša i poštuje. On je komandant koji zna svaki aspekt igre i najčešće iz svojih sportskih bitaka je izlazio kao pobjednik.

Pobjede su jedino što se pamti, no ponekad se pamti i sportski duh. Godine 2014., na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Njemačka je tražila pobjednički pehar nakon 24 godine i Mundijala u Italiji 1990. godine. Imali su ne tako fizički snažnu, koliko pametnu i odlično uigranu ekipu. Trenirao ih je Joachim Loew jedan fudbalski čudak – genije, čovjek koji u životu jedino dobro vodi Njemačku fudbalsku reprezentaciju. Poznat po bizarnim detaljima, kao što su diranje genitalija i luda vožnja, Loew je imao itekako strpljenja s mladim golmanom kakav je bio Neuer, čija je druga utakmica u dresu Elfa obilježena rezultatom 2 : 2 u prijateljskom meču protiv Obale Slonovače koju je vodio naš legendarni Vahid Halilhodžić. U raspravi u svlačionici nakon utakmice, Neuer je priznao da su golovi njegova krivica, no selektor Loew mu je poručio da to nije njegova greška i da je dao sve od sebe. Tako je Manuel Nueer postao standardni igrač u timu Njemačke.

Neuer i Nina Weiss su se vjenčali u Italiji

Anti – Khan

Za fudbal se često u šali govori da je to igra u kojoj igraju dvije ekipa i gdje na kraju pobjeđuje Njemačka, znajući da Nijemci ne igraju najljepši fudbal na svijetu, no igraju ga disciplinirano i do kraja, nikada se ne predajući. Očekivalo se da će tog 9. jula 2014., na stadionu u Belo Horizonteu, igrati tvrda utakmica, da su Brazilci motivirani jer igraju kod kuće i pred svojom publikom… Niko nije očekivao potpuni potop Brazilaca i sedam golova u njihovoj mreži. Sve što su Brazilci pokušali odbijalo se od golmana Neuera kao od betonski zid. Gost – komentator u studiju njemačkog ZDF-a bio je Oliver Kahn, koji je imao razumijevanja za ucviljene Brazilce.

– Vidite, naša ekipa može Brazilcima dati još jako mnogo golova. Ali selektor Loew to ne želi. On ne želi da ponizi protivnika – pokušavao je Kahn objasniti kako su mirni mladići sa sjevera uz pomoć svog golmana fudbalski uništili nabildane i umišljene Brazilce s njihovim frizurama i tetovažama.

Nakon trijumfa Njemačke nad Argentinom u finalu Mundijala u Brazilu, Manuel Neuer je dobio Zlatne rukavice, priznanje za najboljeg golmana turnira. To je odmah otvorilo raspravu ko je najveći od najvećih kada je o njemačkim golmanima riječ; da li mladi Manuel Neuer ili legendarni Oliver Kahn? Čak ni Kahn nije bio imun na tu raspravu, te bi ponekada znao pomalo potcjenjivački osvrnuti na svog kolegu između stativa.

– On je nekada bio prosječan golman, ali je naučio zanat – rekao je Kahn tokom burne rasprave u njemačkim medijima koji golman mora braniti gol Elfa na Mundijalu u Rusiji.

Ipak, jasno je da su Kahn i Neuer u suštini kruška i jabuka, osim činjenice da im je posao stajanje na golu i da su obojica Nijemci, i nemaju mnogo toga zajedničkog. Kahn je egomanijak, galamdžija i svađalica, čovjek koji želi da se o njemu priča, skandal-majstor koji je uživao da se u medijima piše o njegovim brojnim ljubavnim vezama i zapaljivim izjavama, gdje bi namjerno uvrijedio nekoga. Na kraju, Kahn je jedva izbjegao zatvor i platio velike kazne zbog utaje poreza, što se Neueru teško može desiti. Neuer je, zapravo, jedan anti – Khan.

– Neuerov imidž mnogo govori o njemu. On nosi jeans, patike, dukserice i izgledao baš kao student geografije. Njegova frizura je na mjestu, smješka se smjerno i njegov glas je prijatan. On je prototip dobro odgojenog momka iz vašeg komšiluka – opisuje ga njemački magazin „Fokus“.

Davno su prošla vremena kada je Manuel potpisao svoj prvi ugovor za „Schalke“ i bio presretan zbog plate od 1.000 eura. Te 2006., tadašnji treći golman „Schalkea“ od golmanske plate kupio je polovan Audi A3. Vozio ga je četiri godine, sve dok 2011., nije potpisao ugovor s „Bayernom“ i po principu „kuća časti“ dobio jedan Audi A5. Ipak, Neuer često šeta po Münchenu, gdje živi, i rado koristi javni gradski prijevoz, te je i vlasnik jedne Vespe. Najbolji golman na svijetu i član jedne od najboljih fudbalskih ekipa na svijetu u grad izlazi vozeći se podzemnom željeznicom i mopedom. Ne baca kovanice, nego ih čuva u pretincu automobila. Oblači se u „Tom Tailoru“. Ne plaća frizera nego se šiša kod supruge jednog kolege – igrača iz „Bayerna“, koja je frizerka. Neuer nije zaboravio svoje skromne početke i siromaštvo u kojem je odrastao, igrajući se loptom na ulici.

Neuer: Kao dječačić nisam želio stajati na golu

– Htio sam na stadionu gledati utakmice, ali nisam imao novca. Provlačio sam se tajnim prolazima, ispod ograde. Ponekad bi me na stadion uveo otac, inače policajac, krijumčareći me u gepeku svog službenog auta – sjeća se Neuer pomalo gorkog djetinjstva u ne tako glamuroznom i ne tako bogatom Gelsenkirchenu.

Njemačka je bogata zemlja, no nisu bogati svi njeni građani, a posljednjih godina rapidno raste siromaštvo među djecom u ovoj zemlji. Svjestan problema, Manuel Neuer je prije nekoliko godina osnovao fondaciju koja nosi njegovo ime i čiji je zadatak pomoć djeci iz kraja u kojem je odrastao. Gelsenkirchen je jedan od najsiromašnijih gradova u Njemačkoj, no Neuer se u njega rado vraća iz bogatog, užurbanog i chic Münchena. Često sa sobom povede i novinare kojima pokazuje svoj grad, ulice i poljane na kojima je odrastao, beskrajno zahvalan roditeljima za sve što su mu dali. Da bi bio bliže njima, kupio je kuću, pet minuta od doma njegovih roditelja.

– Ovu snagu i vještinu da izdržim do kraja, dobio sam od svojih roditelja. Hvala im za sve – rekao je Neuer kada je prije četiri godine u Brazilu preuzimao Zlatnu rukavicu, priznanje za najboljeg golmana svijeta.

Ni njegovi roditelji nisu krili oduševljenje i priliku da pohvale zlatnog dječaka kojeg su odgojili pod svojim krovom.

– On je jednostavno Božiji dar – izjavio je Neuerov otac u jednom intervjuu za „Bild“.

U toku je Mundijal u Rusiji, Njemačka je bila jedan od favorita. No, Nijemci su otišli kući,a s njima i Neuer. Neovisno o porazu Njemačke Neuer je nešto potpuno novo u svijetu fudbala, čudo koje je moralo da se desi i zbog kojeg drugačije gledamo na momke među stativama.



Na vjenčanje na štakama

Novinari sveznajućeg tabloida iz Hannovera ponekad se žale da ima Neuer pomalo kvari posao, jer iz njegovog života ne mogu izvući nikakav skandal. To naročito važi za njegovu suprugu, lijepu Austrijanku Ninu Weiss (24), kojoj se njemački tabloidi pomalo rugaju jer na njenom Instagramu su samo slike konja, pasa, mačaka i cvijeća. Nina Weiss je postala gospođa Neuer u junu prošle godine, na divnom privatnom vjenčanju u italijanskom mjestu Monopoli, blizu Barija. Zanimljivo je da je Neuer na vjenčanje i na medeni mjesec stigao na štakama, oporavljajući se od teške povrede.

– Mr. & Mrs. Happy – napisao je tada Neuer na svom Instragram profilu, vrlo sretan jer ja nakon dvije i po godine veze stao na ludi kamen.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti