Angelina Jolie uputila snažnu poruku porodicama u Srebrenici

Piše: Redakcija

Hollywoodska glumica Angelina Jolie prisjetila se žrtava genocida u Srebrenici u kojem je svirepo ubijeno 8.372 bošnjačka civila.

Glumica, čiji je film “U zemlji krvi i meda” iz 2011. godine tematski okrenut ka agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i stradanja, odala je počast žrtvama genocida u Srebrenici, uputivši snažnu poruku i podsjetivši svijet na sve teškoće kroz koje Bosna i Hercegovina i njeni građani prolaze i danas.

– To što vrijeme prolazi ne može izbrisati bol preživjelih žrtava rata u Bosni niti svih užasa genocida u Srebrenici. Nikada nisam upoznala hrabrije, dostojanstvenije i snažnije žene od Majki Srebrenice. Mnoge od njih još uvijek tragaju za izgubljenim sinovima i muževima, 23 godine nakon genocida. Moje misli i moje srce je sa njima, kao i sa svim ljudima u BiH koji su preživjeli rat –  poručila je Angelina Jolie, prenosi magazin People.

Hollywoodska glumica dodala je da je Srebrenica neizbrisivo upozorenje o posljedicama kada ne uspijemo se zauzeti za nešto, kada su nevini civili ugroženi agresijom.

– To je također podsjetnik da međunarodna zajednica može djelovati zajedno, kako je NATO zapravo uradio u Bosni, da okonča sukob i zaštiti živote civila – napomenula je glumica.

Jolie je specijalna izaslanica UNHCR-a i svojim radom pomaže izbjeglicama širom svijeta.

Glumica je upozorila da godišnjica genocida u Srebrenici treba biti opomena ljudima širom svijeta da se poduzmu preventivne mjere da se nikome nikada više ne desi genocid.

– Na ovu 23. godišnjicu genocida u Srebrenici, nadam se da ćemo obnoviti naš osjećaj odgovornosti prema svima i da ćemo povratiti vjeru u sebe da možemo djelovati zajedno kako bi spriječili genocid i ratne zločine, te branili međunarodno pravo. Sve je to u našim rukama, a tako ćemo se ujedno najbolje i sjećati svih ubijenih ljudi u Srebrenici – poručila je Angelina Jolie.

Sličnu poruku poslala je i u februaru 2012. godine kada je boravila u Bosni dok je snimala film.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti