Kako izgleda kada zvijezde odluče kupiti vinograd i proizvoditi vino

Piše: Redakcija

Ima neka tajna veza između poznatih osoba i vina. Sve češće se odlučuju na kupovinu vinograda i otvaranja vlastitih vinarija. Da li zbog toga što se vole počastiti kvalitetnim vinom ili što ih to ispunjava, nismo sigurni. Predstavljamo vam neke od najljepših vinarija i
vinograda poznatih osoba



Poznate svjetske zvijezde su, osim zanimanja koja su ih proslavila, pronašle i novu zanimaciju – vinogradarstvo. Kako su mnogi od njih ljubitelji dobre kapljice odlučili su da i sami počnu da se bave proizvodnjom vina. U tu svrhu pokupovali su vinograde širom svijeta, a među njima su Antonio Banderas, Zvonko Bogdan, Andres Iniesta, bivši supružnici Jolie-Pitt, Francis Ford Coppola, Gerard Depardieu, pa čak i Dalai Lama koji u Švicarskoj posjeduje najmanji vinograd na svijetu.

 

Zvonko Bogdan

Vinarija s njegovim imenom

Legendarni Zvonko Bogdan svoj život je posvetio porodici, muzici i tradicionalnim vrijednostima. Kao neko ko je odrastao na salašu o kojima pjeva u mnogim svojim pjesmama, umjetnik koga često porede s Frenkom Sinatrom, prije dvadesetak godina s prijateljem je kupio jedno vojvođansko imanje koje je obnovio i na kojem proizvodi vrhunsko vino.

Svoje prijatelje, kolege s estrade, ali i zaposlenike te poslovne partnere vinarije koja nosi njegovo ime zna da ugosti na prostranom imanju na kome više od devet hektara zauzima vinograd. Vinarija Zvonko Bogdan je svoj život počela 2008. godine, kada se objedinjujući  specifičnost i tradiciju Palićkog vinogorja s najsavremenijom francuskom tehnologijom uputila ka jasnom cilju da proizvodi vina vrhunskog kvaliteta koja nose pečat podneblja s kog dolaze.

 

Antonio Banderas

Stručnjak za Merlot i Cabernet Sauvignon

Španski glumac Antonio Banderas se 2009., pridružio svojim kolegama glumcima od kojih su neki već odavno svoju strast usmjerili ka uzgajanju vinograda i proizvodnji vina. Banderas je tako vlasnik vinograda u Duerto Riveru u sjevernoj Španiji.  Vinograd se zove Anta Banderas Winery.

Vinograd obiluje i specijaliziran je za crveno vino i rose, s naglaskom na Merlot i Cabernet Sauvignon. Tako se Antonio može pohvaliti svojim vinogradom i vinskim podrumom kao i Francis Ford Coppola, Kylie MacLachlan, Cliff Richard, Gerard Depardieu i Sting.

 

Andres Iniesta

U biznis ušao na nagovor oca

Osim što je jedan od najboljih svjetskih veznih igrača, Andres Iniesta je jedan od glavnih igrača i u porodičnoj vinariji u pokrajini Manciuela, gdje je i odrastao. Porodični posao s vinom nosi ime Bodega Iniesta. Oduvijek je želio praviti dobra vina i izvoziti ih širom svijeta, pa je u početku u ovaj biznis uložio blizu 20 miliona KM. Vina su ga pratila tokom cijelog života, s obzirom na to da su i njegovi roditelji, kao i djed, na neki način bili vezani za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića.

Na 120 hektara vinograda, vinski posao vodi njegov otac Jose Antonio, koji ga je na bavljenje ovim poslom i nagovorio. Uzgajali su grožđe bez većih ambicija do prije 16 godina kada je njegov otac počeo razmišljati o gradnji vinarije. Do prvih pravih fudbalskih ugovora nisu imali dovoljno novca, ali kasnije, kada je počeo zarađivati veliki novac, Jose je sina brzo motivirao na ulaganje u vinograde i vinariju. Njihova vina danas se prodaju u 25 zemalja širom svijeta, od Meksika do Japana.

 

Dalai Lama

Vlasnik najmanjeg vinograda

Iako kao budista nikada nije probao ni kap alkohola, čak i tibetanski vrhovni vjerski poglavar proizvodi svoje vino i to u najmanjem vinogradu na svijetu. Vinograd se nalazi u švicarskom mjestu Svaillon, a poklonio mu ga je katolički svećenik, otac Abbe Pierre 1999. godine.

Lozu u ovom vinogradu posadile su brojne zvijezde iz svijeta filma, muzike, sporta, mode…; Michael Schumacher, Jane Birkin, Roger Moore, princeza Karolina od Monaka, a neke od zvijezda pomažu oko radova u vinogradu svake godine. Naravno, kako to i priliči Dalai Lami, sav prihod od prodaje vina ide za pomoć siromašnoj djeci.

 

Andrea Bocelli

Nastavak djedove tradicije

– U boci vina skrivena je sreća koju dijelim s porodicom kada je otvorim nakon povratka s dugih turneja, koncerata… – kaže Andrea Bocelli i dodaje: „Naši vinogradi gnijezdili su se nedaleko od Pise u regiji Lajatico, na granici Terricciola, što je uistinu stari vinski kraj. Ondje su moji korijeni, moja porodica, moj jezik, dijalekt kojim govorim od malih nogu. To je za mene najdraže i najsvetije mjesto koje postoji.

Porodica Bocelli od 1730., kako je zapisano u hronikama tog kraja, sadi lozu i obrađuje vinograde. Radili su to za kneza Corsinija, sve dok 1840., Gaspero Bocelli nije kupio svoj prvi hektar i osnovao domaćinstvo koje se bavilo uzgojem voća, maslina i vinove loze. Danas imanje vodi Alberto, mlađi brat Andree Bocellija, i cijela porodica danas živi na temeljima koje su podigli pradjedovi. Otac slavnog tenora, Alessandro, proizvodio je sjajno vino koje se u bačvama prodavalo u rinfuzi širom sjeverne Italije. Kad se krajem 90-ih razbolio, sinovima je rekao da mu je jedna želja ostala neispunjena – da svoje vino vidi u buteljama. Sinovi mu nisu stigli ispuniti želju, no nakon očeve smrti odlučili su obnoviti vinograde i stvoriti uglednu vinariju. Porodica Bocelli proizvodi dvije vrste vina: od sangiovesea, sorte grožđa koja je zasigurno najtipičnija u cijeloj Toskani, te cabernet sauvignon. Također proizvode i “kupažu” tih dviju sorti.

 

Francis Ford Coppola

Kao i s „Kumom“, posrećilo mi se i s vinom

Poznati oskarovac Francis Ford Coppola svoju vinariju je kupio 1975., zaradom od „Kuma“. I kako je briljantan reditelj, jednako dobar je i proizvođač vina. Njegovo vino smatra se najboljim među „zvjezdanim vinima“. Trenutno godišnje proizvodi oko milion boca kvalitetnog i vrhunskog vina, koja skupljaju i vrijedna priznanja. Više puta je, na različitim izborima, Coppolina vinarija proglašena vinarijom godine.

– Na početku sam imao 50-ak hektara vinograda. Kako su oni bili dio te nekad slavne vinarije Inglenook, javljali su mi se mnogi sa željom da otkupe grožđe koje je bilo jako kvalitetno. Mojoj ženi Eleanor to je bilo super jer ona smatra da nikad nemamo dovoljno novca, no, meni se po glavi počela motati misao o proizvodnji vina pa sam joj predložio da zadržimo grožđe i počnemo praviti vlastito vino. Odgovorila je: „Ma šta ti znaš o vinarstvu i vinskom biznisu?“, na šta sam uzvratio: „Pa ne znam puno više ni o filmskom biznisu“. I tako smo se mi upustili u tu avanturu. Deset godina poslije postalo je moderno piti vino, u novinama su počeli izlaziti članci kako je umjereno ispijanje vina dobro za zdravlje. Dakle, baš kao i s „Kumom“, posrećilo mi se i s vinom – kazao je Coppola.

Od poznatog djeda Francisa Forda Coppole vinarsku žicu naslijedila je i njegova unuka Gia, koja proizvodi pjenušce.

 

 Gerard Depardieu

Odličan degustator

Francuski glumac Gerard Depardieu veliki je ljubitelj vina, prvo je posjedovao nekoliko vinograda u Francuskoj, a kako mu državne granice nisu barijera, sada ih ima širom svijeta. Uložio je novac i u nekoliko restorana u Parizu, gdje se mogu kušati vina s njegovih plantaža.

Gerard je vrstan poznavatelj vina, zna mnogo o njegovoj proizvodnji, pa se odlično snalazi u ulozi degustatora.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti