Nemoralna ponuda

Piše: Redakcija

Šta ženska glava može smislit’ to ne može ni ordija Gandalfove družine. Pogotovo ako se i srcem i plućima i velikim grudima žena bori za svog čovjeka. Nema tu pravila. Za takve žene cilj opravdava sredstvo. K’o da su na Makijaveliju odrasle, a ne na Esmeraldi. Doduše, ima tu mnogo sličnosti – filozof teoretiše, a sapuničari teoriju provode u djelo i prikazuju širokim narodnim masama. I onda eto ti tu i belaja.

Tako se u jednoj našoj kući danima ne smiruje belaj. Sve je krenulo od obične švalerancije. Kažem obične, jer preljuba više nije vijest ni za ukućane, a kamoli za mahalu.

On je posljednji mačo muškarac u Bosni. Nema mu se šta prigovorit’. Zna oseknut’ kad treba, a bogme i biti nježan kao pamuk kad je vrijeme za to. Čovjek bez tetovaže. Kažem vam, pravi mačo. Ne mora se on crtat’ da bi žene u njemu vidjele da na muško miriše. Nije kakav ljepotan, ali ima gard jastreba u čijim kandžama bi svaka žena voljela da se nađe. Uz to, on je sposoban da iz kamena vodu izvuče. Podmiruje sve – sestri plaća školovanje u Italiji, roditelje gotivi van tako, rođake poupošljav’o u svojoj firmi, a ženu i djecu pazi, donosi, filuje svim i svačim. E, takav, još u svojim najboljim četrdesetim, meta je za ove mačiće koji bi uza se solventnog zaštitnika. I pošto je samo pet posto muškaraca monogamno, a u tu kategoriju ne spada ovaj naš mačo, uplovio je u zabranjene vode.

Spopala ga je jedna studentica iz Jajca, prava krasotica, dobra k’o svaka prijestupna godina. I odlučila da bude samo njen. Njemu je godilo da bude pažen i mažen na dvije strane. Prijalo mu sve to k’o svježa janjetina vuku. Kupio je on maloj stan u Jajcu, koje je bilo njihovo ljubavno gnijezdašce. Naravno, za svoju ženu bio je na službenom putu. Iako je mačo, nije mogo predvidjeti žensku prirodu. Ova se njegova Jajčanka u jednom trenutku uplašila da bi mogla izgubit’ svoga donatora koji joj je izobećav’o kule i gradove, polja i doline, djeveruše i svadbena zvona. Kako se još nije rastavio od žene, a bili su već dvije godine u tajnoj vezi, ona je pribjegla lukavstvu i dok je spav’o uzela mu mobilni, prošarala po imeniku, našla broj njegove žene i zapisala. Kad je ovaj izaš’o, serbez je nazvala i predstavila se:

– Ovdje Lela. Ako nisi saznala za mene dosad, sad znaj – ja sam ljubav njegovog života. Evo upravo je izišao iz stana koji mi je kupio. Pitaj ga, nazovi, provjeri.

I spustila je slušalicu dok se žena još nije ni uhavizala. Pošto ni njegova žena nije bila frajer nego zafrkana treba namazana svim bojama, znala je šta joj valja činit’. Šutjeti i čekati pravi momenat da ga vrati na pravi kolosijek.
Ali, mačić iz Jajca se nije smiriv’o. Osjetila je da se mačo hladi i da mora naći načina da ga zadrži uza se. Glumila je ljubomorne scene, priređivala mu razne seksi igrice, osvajala ga mladošću i ljepotom. Ipak, on je sve rjeđe dolazio. I sve manje su se čuli telefonom. A nije išao ni kući. I uskoro joj je neko dohaberio da je ovaj naš posljednji mačo našao novu “crkvu u kojoj će se Bogu molit'”.

Ova nije časila ni časa. Odmah je nazvala njegovu ženu i predložila joj nešto (ne)moguće:

– Lela je opet. Ne prekidaj vezu. Htjela ti priznat’ to sebi ili ne, on nam se švalera. I meni i tebi. Ti si znala ako nije s tobom da je sa mnom i bila si mirna. E odsad više nisi. Ni ti ni ja. Nego imam ja jedan prijedlog: Da mi pristanemo jedna na drugu i da se držimo zajedno. Jedino tako mu možemo dohakat’. Znat ćemo ako nije s jednom ili s drugom da je kod treće. A u tom slučaju mu se crno piše. Je l’ tako da je ovaj moj prijedlog razuman?

Žena joj je spustila slušalicu uz komentar sebi u njedra: Nije valjda da će mene snaći onaj vic kad Mujo Fati prizna da ima švalerku i pokaže je a onda pokaže i Suljinu, a očajna Fata na to pobjednički kaže: Vala Mujo, naša je ljepša!

Tu noć su prespavali ona i muž zajedno, jer je bila subota, i njemu je u nedjeljno jutro zapišt’o mobitel. Poruka.

– Hajde, Kazanova, vidi ko je. Odgovori slobodno toj ludači.

On se na mačistički način otres’o žene, ali samo nakratko. Žena je otišla da svekra i svekrve, sve im ispričala i rekla da je naumila da se rastavi i da će mu pola firme uzeti, jer joj pripada po zakonu, stan i vikendicu, novo auto i pola love s računa u bankama. I da će ga ova malo duža avantura koštat’ još i blama.

– Čaršija će mu se smijati iza leđa, ne zvala se ja Minka! – priprijetila je.

Njegovi su je odmah podržali. On se nije posebno branio, jer se već kutaris’o one jajačke ponuđašice kao i one treće koja se u međuvremenu pojavila. A i ženu je shvatio ozbiljno.

Ljubavnik u njemu se malo primirio. Ali, jedna ga misao nikako ne popušta: Šta ove žene više hoće od mene?!

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još