Španija je prije pet godina ukinula zabranu da se na izborima ljepote takmiče transrodne osobe.

A upravo se sada titulom Miss Universe okrunila žena koja je rođena kao muškarac. Njeno je ime Angela Ponce, ona ima 26 godina te je prva transrodna osoba koja će se takmičiti na svjetskom izboru Miss Universe.

Osim što je atraktivna, Angela je i vrlo glasna kada je u pitanju uvažavanje različitosti, i to ne samo za LBGTQ zajednicu, već i za čitav svijet koji je u vezi s tim često vrlo okrutan.

Missica je rođena u Sevilli, a ovo joj nije prvi izbor ljepote na kojem je učestvovala. Tako se plavuša takmičila na izboru za Miss Španije, no nije se okrunila, ali je ponosno predstavila svoju pokrajinu Cadiz. Na Instagramu je zasad prati više od 65 hiljada pratitelja, a vjerujemo kako je nakon ovoga modne agencije više neće odbijati kao dosad.

Ponce tako nas je podsjetila na još nekoliko transrodnih osoba koje su postigle veliki uspjeh u svijetu šoubiza uprkos činjenici da su rođene “drugačije”. Domaćim medijima svakako je najpoznatija manekenka Andreja Pejić, 26-godišnja australska manekenka porijeklom iz Bosne, koja je rođena kao Andrej. Prije nego što je postao Andreja 2013. godine, Andrej je bio poznati androgeni supermodel, a njena karijera svake je godine sve uspješnija.

46-godišnju Laverne Cox šira publika upoznala je u hit-seriji “Orange Is The New Black” te je ona poznata i kao prva transrodna osoba nominirana za nagradu Emmy. Danas je veliki borac za prava LGBTQ zajednice, a često otvoreno priča o maltretiranju koje je proživljavala tokom školovanja kada je shvatila da je privlače muškarci. 

Laverne Cox prije (Foto: YouTube)

View this post on Instagram

#BTS in @oscardelarenta #TransIsBeautiful

A post shared by laverne cox (@lavernecox) on

Olimpijca Brucea Jennera javnost je upoznala kao brižnog oca reality sestara Kardashian-Jenner te supruga mame Kardashian, Kris Jenner, no tada još niko nije znao da se Bruce godinama bori s time da svima prizna da želi biti žena. To je konačno potvrdio na naslovnici slavnog Vanity Faira kada je postao Caitlyn. Kako je sama objasnila, nikada je nisu privlačili muškarci, već žene, pa se od 2015. godine izjašnjava kao “aseksualna”.

A da nije uvijek slučaj da muškarci mijenjaju spol, govori primjer Chastity, kćerke slavne pjevačice Cher, koja je 2008. godine postala Chaz Bono. Ona se prvo javno deklarirala kao lezbijka, a zatim je promijenila spol.

Chaz Bono (Foto: Getty)

Isto je učinila i jedna od najuspješnijih skakačica s motkom Yvonne Buschbaum, koja je postala Balian 2007. godine nakon što je odustala od profesionalnih takmičenja, prenosi Dnevnik.hr. Njemačka sportašica promjenu spola priznala je 2008. godine riječima:

– Hrabrost je put do slobode. Danas sam se probudio potpuno slobodan.

Yvonne Buschbaum nekada (Foto: YouTube)