Glumica u čijem stanu je umro Bruce Lee: On je i dalje ljubav mog života

Piše: Redakcija

Bruce Lee je umro u 32.godini života

Iako je od smrti legendarnog Brucea Leeja prošlo 45 godina, javnost još uvijek sumnja u uzrok prerane smrti holivudske zvijezde i majstora borilačkih vještina. Podsjećamo, Bruce Lee je umro u 32.godini života. Zvanično, uzrok smrti je moždani edem, ali sada se javlja američki novinar Matthew Polly, koji je objavio biografiju „Bruce Lee: A Life“, i za potrebe koje je intervjuirao više od 100 ljudi povezanih s Leejem; prijatelje, porodicu, kolege, kao i njegovu udovicu Lindu Lee Cadwell i kćerku Shannon Lee. On tvrdi da je Lee umro od toplinskog udara, jer se i deset dana prije smrti srušio iz istog razloga.

– 10. maja 1973. godine ušetao je u sobu za snimanje na jedan od najtoplijih dana u mjesecu. Ugasili su klimu kako ne bi uništili zvuk. Odmah se pregrijao i zavrtjelo mu se u glavi. Zatim je napustio sobu i srušio se na pod. Ustao je i vratio se u sobu pa se srušio ponovno i počeo se nasilno grčiti. Prebacili su ga u bolnicu, a doktori su sumnjali da mu je otekao mozak. I prvi kolaps tako izgleda kao slučaj toplinskog udara – piše Polly u svojoj knjizi.

Sa suprugom i prijateljicom 1973.godine

Njegova udovica Cadwell je u intervjuu „Los Angeles Timesu“ 1998., kazala kako je suprugova smrt uzrokovana otjecanjem mozga zbog preosjetljivosti na sastojak koji se nalazi u Equagesicu.

-U vrijeme kad je umro, šuškalo se da su ga otrovali, da su ga uhvatile nindže, pa čak i da ga je neko ubio. Nema dokaza da se to desilo i da je to neko zataškao. Ja mislim da je umro zbog toplinskog udara, koji nije neuobičajen uzrok smrti mladih sportista – kaće Polly.

Kako su izgledali njegovi posljednji sati, najbolje zna  glumica Betty Ting Pei, u čijem stanu je Lee i umro i koja ga je zapravo posljednja vidjela živog. Ona mu je navodno dala Equagesic jer se žalio na glavobolju. Američki novinar je razgovarao i s njom. Zaključuje da je, danas 71-godišnja Pei, Leeju u to vrijeme nije bila samo ljubavnica, već zapravo najznačajnija veza u životu.

Glumica Betty Ting Pei u čijem stanu je umro Lee pozira pored portreta svoje, kako kaže, najveće ljubavi

-To se događalo jako dugo i počeo je biti sve manje diskretan. Izlazio je s njom u grad gdje su ih svi mogli vidjeti. Mislim da joj je čitav život obilježen Bruceovom smrću. To je rana od koje se nikad neće oporaviti. Bio sam iznenađen intenzivnošću njenih osjećaja za Brucea. Praktično, rekla je da je on bio ljubav njenog života. Bilo je zanimljivo razgovarati sa ženom koja je još zaljubljena u nekoga ko je umro tako davno. Njeni osjećaji još su uvijek jednako intenzivni – napisao je Polly u knjizi, o čijem sadržaju se još nije oglasila Bruceova supruga.

Američki novinar Matthew Polly donosi svoju teoriju u uzroku smrti slavnog Brucea

Navodno, ona je sumnjala da ju je Bruce varao, a osim s Pei, Bruce je, pisalo se, imao afere i s drugim ženama. Ova knjiga bi mogla razriješiti neke sumnje u vezi s odlaskom legendarnog Leeja, ili barem biti zanimljivo štivo o njegovom životu.

 

Pročitajte još