Legendarna Fran: Preživjela je silovanje, karcinom i suprugovo priznanje da je gay

Piše: Redakcija

Mnogi od vas se, vjerovatno, i danas sjećaju nekih scena iz popularne serije „Dadilja“ u kojoj je zvjezdani status zapečatila glumica Fran Drescher. No, malo ko zna da je slavna glumica u privatnom životu proživljavala pravu dramu i veoma teško se nosila s traumama  iz prošlosti. Naime, glumica koja se proslavila zbog svog glumačkog talenta, nazalnog govora, ali i ljepote, silovana je pred očima svog supruga, uz prijetnju oružjem.

U januaru 1985., dvojica naoružanih pljačkaša provalila su u dom Fran i njenog supruga Petera Marca Jacobsona u Los Angelesu.  I dok je jedan razbijao po kući, drugi je silovao nju i njenu prijateljicu držeći pritome pištolj uperen u nesretne žene. Jacobson je, također, napadnut, svezan i prisiljen da gleda strašni prizor. Drescher je trebalo mnogo godina da se oporavi od ovog šoka, i još duže da cijelu priču ispriča javno.

U septembru 2014. godine udala se za kontroverznog naučnika i političara Shivu Ayyaduraija

U intervjuu koji je dala Larryju Kingu kazala je da, iako je to bila traumatično iskustvo, pronašla je načine kako da sve što je proživjela pretvori u nešto pozitivno. U svojoj knjizi Cancer Schmancer, glumica piše: “Cijeli moj život se svodio na mijenjanje negativnog u pozitivno“.

Njen silovatelj, koji je bio na uslovnom dopustu u vrijeme zločina, vraćen je u zatvor i dobio je dvije doživotne kazne.

Osim ovog nesretnog iskustva, glumica se kasnije suočila s još jednim, razvodom braka. Tačku na zajednički život s Peterom, u kojem nije bilo djece, stavila je 1999. godine.

– Mogla sam zatrudnjeti, ali nisam mogla održati plod – kazala je kasnije.

No, tada je saznala još jednu istinu, njen suprug, s kojim je bila u braku od 1978. godine, priznao joj je da je gay. Glumica se u godinama koje su uslijedile posvetila borbi za prava LGBT zajednice. Međutim, glumica suprugov „izlazak iz ormara“ nije nikada smatrala glavnim razlogom njihovog razvoda, već želju da promijeni pravac u kojem njen život ide.

Fran je danas u prijateljskim i poslovnim odnosima sa bivšim suprugom

Njih dvoje na kraju ne samo da su ostali dobri prijatelji, već su postali i poslovni partneri.

– Izabrali smo da budemo uključeni u život jedno drugog u bilo kojem kapacitetu. Naša ljubav je unikatna, rijetka i bezuslovna, izuzev što je on bio nepodnošljiv – šaljivo je na kraju zaključila Fran.

A da se, uistinu, zna šaliti na svoj račun, pokazala je u hit seriji „The Fran Drescher Show“, čiji scenarij je pravljen po događajima iz njenog života. U seriji je prikazala život žene koja saznaje da joj je suprug gay, od kojeg se razvodi, ali ostaje živjeti s njim pod istim krovom, i nastavlja biti prijatelj. Producent serije je bio njen bivši suprug Peter.

No, Fran je nakon razvoda dala šansu i novoj ljubavi. U septembru 2014. godine udala se za kontroverznog naučnika i političara Shivu Ayyaduraija. Nakon ceremonije, koju su upriličili u njenom domu, oboje su objavili na svojim društvenim mrežama da su se vjenčali.

Ayyadurai je kasnije pojasnio kako se nije radilo o formalnom vjenčanju ili braku, već proslavi prijateljstva kroz duhovnu svečanost s bliskim prijateljima i porodicom. Ova zajednica na kraju nije dugo trajala, razveli su dvije godine kasnije.

Osim ljubavnih brodoloma, Fran se poput lavice izborila i s rakom. Nakon dvije godine koliko je primjećivala simptome da nešto s njenim zdravljem nije uredu i pogrešnih dijagnoza koje joj je uspostavilo čak osam doktora, Drescher je 2000. godine primljena u losanđelesku Cedars Sinai bolnicu. Odmah joj je dijagnosticiran rak maternice zbog čega je podvrgnuta radikalnom zahvatu histerektomiji. Nasreću, zahvat je prošao dobro i Fran nakon njega nije morala prolaziti dodatna liječenja.

O ovoj fazi svog života pisala je u knjizi „Cancer Schmancer“. A, jedini cilj, zbog kojeg je odlučila svoju barbu pretočiti na papir, objasnila je kasnije, bio je da podigne svijest i kod žena i muškaraca o važnosti ranog otkrivanja raka i prevencije.

– Htjela sam iz ovog iskustva naučiti ono što trebam naučiti, postaviti pitanja i biti partner s mojim doktorom, umjesto da s njim pravim odnos koji je neka vrsta odnosa roditelj – dijete – kazala je Fran.

Sedam godina nakon operacije obznanila je kako pokreće neprofitnu organizaciju „Cancer Schmancer Movement“, koja će raditi na tome da se svim ženama omogući da dijagnosticiraju karcinom u fazi 1, koja je najizlječivija faza.

 

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti