Teme

Humanost djevojke Lejan na djelu: Na maturu u majici i farmerkama

Priča maturantice Osnovne škole Hamdija Kreševljaković iz Kaknja ovih dana tjera ljude na razmišljanje.

Njen gest nije od onih „nikad učinjenih“, ali zbog toga se ne umanjuje njena volja da pomogne onima kojima je pomoć potrebna.

Lejan Kozlić je poklonila novac namijenjen za matursku haljinu i cipele djeci oboljeloj od raka, a na maturu došla u roze majici s natpisom: „Novac dajem za djecu oboljelu od raka, a na maturu se može i bez haljine“ i patikama.

No, mediji su prenijeli i da se njen gest nije svidio svima, pa je tako na maturi ostala bez pratnje uz poruku majke njenog školskog druga da je „prosjački obučena djevojka koja je došla na maturu bez haljine“.

Sudbina je htjela da ulicama radničkog Kaknja ne prošeta u svečanoj haljini i sa dječakom sa kojim je trebala. Ali je prošetala.

– Otišla je na maturu. Dječak koji je trebao biti njen pratilac odbio ju je, a ona je prošetala sa drugim. Plemenitim dječakom Amarom koji je poručio da je njemu ponos proći s njom kroz grad. Poslije toga, u prepiskama sa nekim svojim drugovima doživjela je ismijavanje i poniženje zbog toga što nije došla u svečanoj garderobi i zato što je došla u običnoj majici – komentariše Eniz Kozlić, otac maturantkinje.

On kaže kako je prosvjetni radnik i kako mu novac nije bio problem. Izdvojio ga je za svoju kćerku, kako to rade roditelji u ovakvim situacijama i bez obzira na imovinsko stanje.

– Hvala Bogu, supruga i ja smo situirani. Dali smo joj novac koji joj je potreban da kupi garderobu za tu noć. Međutim, dijete nas je iznenadilo kazavši da novac od garderobe za matursku noć želi pokloniti djeci koja boluju od raka. Taj gest nas je zadivio i kao roditelji, bez imalo razmišljanja, smo je podržali u tome. Da, ponosni smo zbog toga.

– Meni treba prijatelj za cijeli život, a haljina je za jednu noć. Može se na maturu i bez nje – sa društvenih mreža poručuje Lejan, mlada rukometašica lokalnog ligaša. Ona, kao ni njeni roditelji, ne osuđuju one koji osuđuju.