Izabela Vidović iz Busovače za Azru: Kako sam stala rame uz rame s Juliom Roberts

Piše: Redakcija

Sigurno je da niko nije ostao ravnodušan na toplu, porodičnu priču filma „Čudo“, jednog od posljednjih holivudskih ostvarenja. Film je zasnovan na istoimenom bestselleru američke spisateljice Raquel J. Palacio, a govori o desetogodišnjem dječaku Auggieju, koji zbog genske bolesti ima deformirano lice, koji teško sklapa prijateljstva. Porodica mu je najveća podrška u životnim izazovima i suočavanju s vršnjacima iz škole. U glavnim ulogama su se našli Julia Roberts, Owen Wilson, dječak Jacob Tremblay i bh. „čudo“ iz Busovače, mlada glumica Izabela Vidović.

 Mamin utjecaj

Izabeli ovo nije prva holivudska uloga. Iako ima samo 16 godina, u svoj CV je upisala više od 20 značajnih uloga, među kojima je i ona u filmu „Homefront“, u kojem je stajala rame uz rame s Jasonom Stathamom, kao i ona u kultnoj seriji „Bones“. I dok mnogi sanjaju Hollywood, Izabela za naš magazin govori o svojoj holivudskoj javi, bh. korijenima, te iskustvu snjimanja s planetarno popularnom glumicom Juliom Roberts, koju je, osim u poslovnom, upoznala i u privatnom okruženju.

– Julia je, prije nego što smo počeli sa snimanjem filma „Čudo“ u Vancouveru, ugostila moju majku i mene na roštilju u svom domu. S obzirom na to da u filmu glumimo majku i kćerku, željela je da se povežemo i upoznamo prije samog snimanja. Julia je planetarno poznata glumica i žena s izuzetnim iskustvom, te je normalno da sam bila uzbuđena i imala blagu dozu treme zbog rada s njom. To što nas je ugostila u svom domu, zapravo, pokazuje kakva je ona osoba, te nam je pomoglo da ostvarimo prisan odnos – kaže Izabela za naš magazin.

Da bi dobila ulogu Auggieve sestre Vie u filmu „Čudo“, Izabela ja morala da prođe nekoliko audicija. No, naporan rad, koji podrazumijeva posvećenost, učenje i istraživanje, uvijek se isplati. Kao najizazovniju ulogu, koju je u sedam godina dugoj karijeri igrala, Izabela izdvaja onu Charlote u filmu „100“.

– Morala sam da odigram i prenesem njenu uznemirenu i tamnu ličnost, a bilo mi je jako teško da uđem u njen um i da u potpunosti razumijem njene misli i osjećanja – objašnjava ova mlada glumica.

 

Najveći utjecaj na to da se bavim glumom imala je moja mama, koja je producent i glumica. Ona je bila moja inspiracija da uđem u svijet glume i jako mi je drago da jesam. Najbolji savjet koji mi je majka, kada je o glumi riječ, dala jeste: „Gluma je umjetnost slušanja“

Izabela je do sada imala priliku da radi s veteranima filmske industrije, te ne krije da je iz svake saradnje učila mnogo. Ipak, glumica koja je imala najviše utjecaja na njenu karijeru svakako je, kaže nam, njena mama Elizabeta.

– Najveći utjecaj na to da se bavim glumom imala je moja mama, koja je producent i glumica. Ona je bila moja inspiracija da uđem u svijet glume i jako mi je drago da jesam. Najbolji savjet koji mi je majka, kada je o glumi riječ, dala jeste: „Gluma je umjetnost slušanja“. Da biste uspjeli kao glumac, morate imati sposobnost da zaista slušate svog partnera i onda kada vježbate scene, ali i u samom razgovoru s njim. Na kraju, za tango je potrebno dvoje – kaže Izabela i dodaje da bi u budućnosti najviše voljela da radi s glumicom Kate Winslet.

 Bosanska tradicija

Za Izabelu gluma je strast, no, ova talentirana 16-godišnjakinja gaji ljubav i prema pisanju scenarija, kao i režiji.

– Pjevanje mi je uvijek bilo hobi, a zainteresirana sam i za pisanje scenarija. Prije nekoliko godina sam napisala kratki film „Becouse These Kids Are…“, a nedavno, zajedno s mamom, i onaj „Bure and Juilliard“. Ovaj film govori o 18-godišnjoj Sari koja želi da postane muzičar, ali je razapeta između straha od scene i oca Bosanca, koji je izuzetno tradicionalan. U međuvremenu, Sari iskrsne prilika za audiciju na Juilliardu – otkriva ona.

Produkcijska kuća, koja je u vlasništvu njene majke i poslovne saradnice Kathryn Michelle, omogućila je ovoj talentiranoj djevojčici da polako počne i s ostvarenjem svog sna, te se povremeno bavi i radom iza kamera.

– Stvaralaštvom koje se odvija iza kamera se bavim kroz našu produkcijsku kući „Almost Normal Production“. Pisanje, režiranje i produciranje, želim da istražim sve te oblasti – objašnjava Izabela koja trenutno režira film „Severes Silence“, horor koji će uskoro izdati.

Pri izboru projekata na kojima radi Izabeli je izuzetno važno da joj se sviđa uloga i scenarij, a omiljeno televizijsko izdanje joj je planetarno popularna serija „Prijatelji“ za koju kaže da je sve sezone pogledala nekoliko puta. No, u trenucima kada ima slobodnog vremena Izabela voli i da sprema tradicionalnu bosansku hranu. Naime, uprkos tome što je rođena u Chicagu, Izabelini roditelji se trude da ona i njena sestra ne zaborave korijene i bosansku kulturu.

Julia je, prije nego što smo počeli sa snimanjem filma „Čudo“ u Vancouveru, ugostila moju majku i mene na roštilju u svom domu. S obzirom na to da u filmu glumimo majku i kćerku, željela je da se povežemo i upoznamo prije samog snimanja

Prije nego što se devedesetih preselila kod rodbine u Chicago, Elizabeta je živjela u Busovači. Dok je u Americi slijedila svoj glumački san, nije zaboravljala rodni kraj, te je redovno posjećivala familiju u Bosni. Jedan dolazak je bio sudbonosni, srela je svog sadašnjeg supruga Marija, prijatelja iz osnovne škole. Ubrzo su se vjenčali i osnovali svoj porodični dom, prvo u Chicagu, a potom u Los Angelesu, gdje se rodila Izabelina mlađa sestra Katarina.

– Oba moja roditelja su odrasla u Busovači. S obzirom na to da većina moje familije živi tamo, idemo u posjetu svakih nekoliko godina. Bosna je divna zemlja s jako bogatom kulturom. Mama me je naučila da kuham neka tradicionalna jela, uključujući burek, a puštala mi je i bosansku muziku. Govorim i jezik, koji je divan i daje mi mogućnost da komuniciram sa svojom porodicom – kaže ova uspješna Bosanka.

Foto: Ramona Rosales

Pročitajte još