Upoznajte zgodnog Lubomirskog: Njemu vjeruje kraljevska porodica

Piše: Lejla Bejdic

Dugo je spekulirano ko će fotografirati vjenčanje princa Harryja i nekadašnje glumice Meghan Markle. Naime, budući da je bilo poznato kako su mladenci i kraljevska porodica odlučili da će samo jedan fotograf imati priliku da uđe u privatni svijet mladenaca, mnogi su vjerovali da će ta čast pripasti Mariju Testinu, uz Annie Leibovitz, autoritetu među slavnim fotografima. Mario je imao još jedan kredit, bio je omiljeni fotograf Harryjeve majke, pokojne princeze Diane, a također je fotografirao i princa Williama i njegovu suprugu Catherine, međutim, uprkos zavidnom portfoliju, Testino je posljednjih mjeseci u žiži skandala, jer manekeni koje je slikao kao i asistenti s kojima je radio redom ga optužuju za nedolično seksualno ponašanje tokom snimanja editorijala. Saradnju su mu otkazali mnogi magazini, među njima i kultni američki „Vogue“, koji se, odmah nakon što su se ove glasine i optužbe pojavile, distancirao od, do jučer, nezaobilaznog fotografa. Priliku da uradi zvanične fotografije s vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle, dobio je manje poznati, ali veoma uspješni Alexi Lubomirski, koji je uradio službene fotografije zaruka Meghan i Harryja u Frogmore Houseu.

– Ne mogu biti više oduševljen i počašćen što ću fotografirati ovu historijsku priliku. Nakon fotografija zaruka, izaziva mi posebnu radost i zadovoljstvo što ću fotografirati i njihovo drugo važno poglavlje u životu – izjavio je Alexi.

-Samo budite svoji i ja ću slikati vas, kazao je Lubomirski, Harryju i Meghan, prije nego što je napravio set crno-bijelih fotografija, koje su u sekundi postale najtraženiji fotomaterijal u najuglednijim magazinima svijeta. No, mnogo više posla imao je da smiri dječake i djevojčice na službenim fotografijama nakon vjenčanja.

-Svi me pitaju kako sam kontrolirao djecu na fotografiranju. Dok sam osmišljavao ko će gdje pozirati, smjestio sam kraljicu Elizabethu i princa Philipa na stolice. Za to vrijeme čuo se dječiji plač i vrisak. Bio je popriličan haos. Tada sam čuo da je neko spomenuo čarobnu riječ – bombone. Čim su se sva djeca sakupila, viknuo sam: ‘Ko voli bombone?’ U tom trenutku svi klinci su digli ruke, a čini mi se i nekoliko odraslih. U principu, toga dana to je bila čarobna riječ kojoj mogu zahvaliti za uspješno snimanje – objasnio je Lubomirski.

Zanimljivo je da je do Meghan došao zahvaljujući Instagramu

-Mislim da je jedan Meghanin prijatelj na Instagramu vidio da sam u Engleskoj, tokom objave zaruka, kasnije sam saznao kako je ta osoba rekla Meghan: Trebala bi upoznati Alexija. On je super, svidjet će ti se – ispričao je Lubomirski, gostujući u CBS-ovoj emisiji „This Morning’s Gayle King“, kako je uopće došao do kraljevske porodice.

Lubomirski je rođen u Engleskoj, majka mu je peruansko/engleskog porijekla, a otac poljsko/francuskog. Sa osam godina, s majkom i očuhom se preselio u Bocvanu, zemlju gdje su se Meghan i Harry zaljubili i imali svoj treći sastanak. Prvu kameru mu je poklonio očuh, Alexi je imao 11 godina i čini se da je taj poklon bio na neki način presudan kad je riječ o izboru njegove profesije. Za fotografiju se počeo ozbiljno zanimati tokom putovanja u Peru, dok je pauzirao od studija. Interes za modnu fotografiju razvio je dok je  studirao na Univerzitetu u Brightonu, u Velikoj Britaniji.

Kao i neke njegove kolege i on je dobio priliku da sarađuje s Testinom. Upoznao ga je dok je u Londonu učestvovao sa svojim univerzitetskim portfoliom. Testinu se svidio način na koji radi te mu je ponudio da mu bude asistent u Parizu. Lubomirski je prihvatio ponudu i četiri godine učio od majstora fotografije. U tom periodu je dobio ponudu da radi za kultne časopise FACE i „Harpers Bazaar“ SAD.

Bilo je to novo poglavlje u njegovoj karijeri i tada on, zapravo, postaje poznato ime u modnoj industriji sa impresivnim klijentima kao što su: „Harpers Bazaar“ SAD, „Harpers Bazaar“ UK, „Vogue“ Meksiko, „Vogue“ Njemačka, „Vogue“ Rusija, „Vogue“ Španija, „Vogue“ Koreja, „Vogue“ China, „Vogue“ Nippon, te mnogi drugi.

Također, postao je omiljeni fotograf mnogih zvijezda. Pred njegov objektiv danas rado vole stati: Beyoncé, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Natalie Portman, Jennifer Lopez, Selma Hayek, Katy Perry, Sarah Jessica Parker, Jennifer Aniston, Julia Roberts, Nicole Kidman i Scarlett Johansson, te članovi britanske kraljevske porodice.

Godine 2014., objavio je dvije knjige: “Decade” u kojoj naglašava najbolje od prvih deset godina fotografskog rada,  u domenu modne fotografije, te “Notes for a Young Prince“, koja je prvobitno namijenjena kao poklon za prvi rođendan njegovom sinu Soleu Luki. U njoj se mogu pročitati sljedeći savjeti: “Budite uvijek vitezovi, kad se upoznajete sa ženama otvorite im vrata, pomozite im nositi stvari i zaštitite ih od zla“. Sve prihode od prodaje knjige Lubomirski je donirao u humanitarne svrhe, Concern Worldwideu, čiji je ambasador.

Alexi je u braku s Giadom. Rođena je na Manhattanu, majka joj je Kubanka, a otac Italijan. Djetinjstvo je provela u Rimu, a u Ameriku se vratila kad joj je bilo 13 godina. Danas sa dvojicom sinova, sedmogodišnjim Soleom Lukom i četverogodišnjim Leoneom žive u New Yorku. Lubomirski je vegan i meditira dva puta dnevno.

 

 

 

 

Pročitajte još