Priča o Jackie Kennedy: Žena bez koje bi John bio “samo” predsjednik

Piše: Redakcija

Iako joj to porodične prilike nisu nametale, nakon završetka prestižnog “George Washington Universityja” u Washington, D.C.-u odlučila je naći posao. Zaposlila se u “Washington Times Heraldu” kao fotografkinja i novinarka te pratila rad američkog Kongresa i Senata.

– Kako je tužno što žene moje generacije nisu trebale raditi ako su imale porodicu. Šta bi žena trebala raditi kada djeca odrastu? Gledati kako se kišne kapi spuštaju niz prozor? – javno se zapitala Jacqueline i tako otkrila svoju želju da žene budu ravnopravne.

S obzirom da je pripadala istom društvenom krugu kao i John F. Kennedy ne čudi što je upoznala zgodnog kongresmana na jednoj večeri u maju 1952. godine. Odmah ju je privukao njegov šarm, inteligencija, duhovitost i dobar izgled.

Dijelili su i zajedničke vrijednosti: bili su katolici, voljeli su pisati i čitati te su oboje u jednom trenutku živjeli izvan SAD-a. Nakon što je John u novembru iste godine postao američki senator, počeli su se intenzivnije družiti i produbili su svoju vezu.

Sudbonosno da izrekli su pred sedamstotinjak uvaženih gostiju u crkvi Sv. Marije u Newportu 12. jula 1953. godine, a u medijima njihovo je vjenčanje proglašeno događajem godine. No unatoč tome, zlatni par vrlo se brzo počeo suočavati s velikim izazovima.

Slikovni rezultat za jackie kennedy

Slikovni rezultat za jackie kennedy and john

John je patio od kronične Adisonove bolesti zbog koje je imao velikih problema s nadbubrežnom žlijezdom, a krajem 1954. godine bio je podvrgnut i dvjema gotovo fatalnim operacijama kičme. Jacqueline je pobacila 1955., a godinu  kasnije na svijet je donijela mrtvorođeno dijete – njihovu prvu kćerku Arabellu.

Jednostavno neprocjenjiva

Slikovni rezultat za jackie kennedy and john
Tokom izbora za drugi senatorski mandat, John je uvidio da su mase na skupovima uvijek veće kad je uz njega stajala Jackie. Nakon pobjede javno je istaknuo kako je njegova supruga bila jednostavno neprocjenjiva u cijeloj kampanji, te joj tako odao i javnu zaslugu.

Slikovni rezultat za jackie kennedy and john

Historičar Arthur M. Schlesinger kasnije je utvrdio da je Jacqueline bila iznimno politički osviještena i upućena, te je mogla bezobzirno procijeniti bilo koju situaciju. Svom je suprugu bila od velike koristi i tokom predsjedničke kampanje, a doprinijela je njegovom uspjehu i dopadljivosti među glasačima i tako što mu je davala stilističke savjete.

I sama je privlačila veliku pažnju svojim modnim izborima, a na naslovnicama magazina pojavljivala se kao jedna od najbolje obučenih žena svijeta koja je gajila posebnu ljubav prema kreacijama francuskih dizajnera.

Povezana slika

Zahvaljujući elegantnom i decentnom stilu prva dama Sjedinjenih Američkih Država vrlo je brzo postala modna ikona koju su mnogi željeli kopirati. No osim njenih odjevnih kombinacija, mnogi su željeli “posuditi“ i njenu čeličnu snagu s kojom je susretala brojne životne nedaće.

Zapanjujuća ženska snaga Jackie Kennedy

Jackie Kennedy je poput dame podnosila sve životne izazove. Stajala je uz svog supruga uzdignute glave čak i kada se pričalo o njegovim izvanbračnim aferama, a pogotovo kada su u središtu nagađanja bile slavne dame poput Marilyn Monroe.

Slikovni rezultat za jackie kennedy and john

– Mislim da je jedna od najvažnijih uloga prve dame da se brine o predsjedniku tako da on može nabolje služiti ljudima – priznala je Jackie Kennedy.

Pokazala je nadljudsku žensku snagu kad je uspjela preživjeti ono što niti jedan roditelj ne želi doživjeti – smrt vlastite djece.

Kennedyjevi su, naime, bili ponosni roditelji kćerkice Caroline, koja je rođena 27. 11. 1957. godine, te sina Johna koji je došao na svijet tri godine kasnije. Obje trudnoće su bile iznimno teške, a Jackie je bila podvrgnuta carskom rezu.

Povezana slika

Carskim rezom rodila je drugog sina Patricka 1963. godine, kojemu je odmah dijagnosticirana teška bolest pluća i zbog koje je beba umrla nakon 39 sati. Pretpostavlja se da je upravo ovaj traumatični događaj zbližio Jackie i Johna, koji su pronašli podršku jedno u drugome nakon ove tragedije.

U konačnici, Jacqueline je bila tamo uz svog supruga i onog kobnog jutra 22. novembra 1963. u Dallasu kada je izvršen atentat na njegov život. John je preminuo nekoliko sati kasnije od posljedica ispaljenih hitaca, a Jackie je uprkos velikom šoku i tuzi bila od neizmjerne pomoći Lyndonu B. Johnsonu koji je preuzeo ulogu američkog predsjednika.

Povezana slika

– Prošla sam kroz svašta i mnogo patila. No isto tako imala sam dosta sretnih trenutaka. Svaki trenutak u životu je drugačiji. Dobro, loše, izazovi, radost, tragedija, ljubav i sreća – svi su oni ispresijecani u jednu neopisivu riječ koja se zove život. Ne možeš odvojiti dobro od lošeg, i možda nema potrebe da se to uopće i čini –  priznala je jednom prilokom Jackie Kennedy, piše zadovoljna.hr.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti