Kraj kontroveznog zakona: Irkinje konačno dobivaju pravo na abortus

Piše: Redakcija

Irski građani u petak su se na referendumu izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena izuzetak za majke kojima je u trudnoći život ugrožen, piše Index.hr.

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak ni u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine hiljade Irkinja koje žele pobaciti putuju u inostranstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Izlazne ankete pokazale su da se više od dvije trećine Iraca izjasnilo za ublažavanje restriktivnog zakona o pobačaju. Prema anketi provedenoj za list Irish Times, za ublažavanje zakona izjasnilo se 68 posto izašlih birača, a po rezultatima ankete provedene za javnu televiziju RTE, 69 posto birača.

Glavna  grupa koja se protivila liberalizaciji pobačaja u Irskoj priznala je da je uvjerljivo izgubila na referendumu, rekao je njezin glasnogovornik.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

-Za mene je to jedno veliko ‘da’- napisao je na Twitteru Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica opozicionog inn Feina, Mary Lou McDonald, nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum “sudbonosni datum za sve nas”.

Ankete objavljene uoči glasanja, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, predviđale su da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto), pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti