Biti kraljevska dadilja: Maria Theresa pozdravila se s privatnim životom

Piše: Redakcija

Španjolka Maria Teresa Turrion Borrallo kraljevska je dadilja koja pomaže vojvotkinji Kate Middleton i princu Williamu u odgoju njihove troje djece. Posao je dobila 2013. nedugo nakon što se rodio princ George. Nakon toga preuzela je brigu i oko sestre Charlotte, a prije nekoliko sedmica preuzela je odgovornost i za trećeg princa Louisa. Njen posao nije nimalo lagan, a kako bi ga dobila pohađala je najbolje škole u kojima se školovala upravo za čuvanje djece najvažnijih diplomata, kraljeva ili holivudskih zvijezda. Privatni je život podredila poslu, a za sve dobiva preko osam hiljada Britasnkih funti mjesečno.

tportal

Posao je dobila iznenada

Budući da vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea prvotno nisu željeli dadilju za sina Georgea, odluka da je ipak unajme sve je iznenadila. Zato su privremeno u pomoć pozvali Jessie Webb, dadilju koja je odgajala princa Williama i Harryja. U dobi od 72. Godine, Webb je pristala na tu ulogu ali samo privremeno dok joj ne pronađu adekvatnu zamjenu. Nakon strogih provjera, uslove je zadovoljila Maria Teresa Turrion Borrallo, iz Palencije u Španiji. Zbog najboljih preporuka i dugogodišnjeg iskustva u čuvanju djece, upravo je ona postala dadilja broj jedan u Kensingtonskoj palači te je i danas na tom položaju, prenosi tportal.hr.

 

Njen posao i dom su u Kensingtonskoj palači

Njen posao nema radno vrijeme te mora biti dostupna cijeli dan i noć. Upravo zbog toga Kensingtonska palača postala je i njen dom. Turrion Borrallo živi s princom Williamom i Kate Middleton u apartmanu broj 1a unutar palače. Ima svoju poseban dio u kući tako da joj je privatnost ipak donekle moguća. Osim brige za dijete, kraljevska dadilja mora prati veš, peglati, šetati pse i pripremati zdravu organsku hranu. Većina kraljevskih dadilja nikad se nije udala, ali svi su ih iz poštovanja oslovljavali s gospođo. Druže se isključivo s drugim aristokratima.

Maria Teresa Turrion Borrallo

Putuje s kraljevskom porodicom kada je to potrebno

U pet godina otkako radi za kraljevstvo, Maria Teresa Turrion Borrallo već je obišla nekoliko kontinenata. Sa svojim poslodavcima putovala je 2014. u Australiju, kada su sa sobom vodili princa Georgea, a isto se ponovilo i 2016. u Kanadi. Također prošle godine bila je velika pomoć vojvotkinji Kate tokom turneje po Poljskoj i Njemačkoj, kada je s njima putovala i princeza Charlotte.

Maria Teresa Turrion Borrallo

Ima diplomu s najprestižnijeg fakulteta

Ako ste mislili da posao dadilje ne zahtijeva fakultet i diplomu, varate se. Biti kraljevska dadilja znači imati mnogo znanja i zadovoljiti mnoge visoke kriterije, a Maria Teresa ima sve to i mnogo više. Školovala se na prestižnom koledžu za dadilje, Norlandu, koji na godinu primi 90 studenata. Nakon završene četiri godine dobiva se diploma, s tim da zadnja godina studija uključuje praksu u jednoj od dodijeljenih porodica. Cijena po godini iznosi 14 hiljada funti. Mandy Donaldson, ravnatelj fakulteta garantira svim magistrima posao nakon diplome, a do sada nije bilo iznimaka. Studenti koji završe ovaj fakultet koji je smješten u Bathu, na jugozapadu Engleske, uglavnom rade kao dadilje diplomatima, oligarsima, kraljevima i prinčevima ili zvijezdama.

Ima završen tečaj obrane od terorizma

Osim velikog znanja, odnosa prema djeci i snalažljivosti, kraljevska dadilja mora imati posebne sposobnosti i pri obrani djece od bilo kakve tragedije ili napada. Zato se unutar škole gdje se obrazovala Maria Teresa pohađaju i satovi samoobrane i zaštite od terorizma.

– Dadilje se podučavaju svemu, od obrambene vožnje do ostalih sigurnosnih pitanja, kako bi bile u stanju brinuti se za budućeg kralja ili kraljicu, Dakle Maria zna sve što je potrebno – rekli su iz kraljevske porodice jednom prilikom.

Buduće dadilje između ostalog moraju položiti i vozački ispit ali i kurseve napredne vožnje, kada moraju pokazati da su sposobne snaći se u kriznim situacijama. Evo kako tačno izgleda taj test vožnje

Kurs vožnje za dadilje

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Djecu uči i ono što joj nisu zadali

Budući da tečno govori i engleski i španski, Turrion Borrallo postepeno uči princa Georgea i princezu Charlotte oba jezika. To ne smeta ni njenim roditeljima, ali ni mališanima. Tako je primjerice poznato da je George već u dobi od 4 godine, prije nego je krenuo u vrtić znao brojati do deset na španskom jeziku.

Poštuje poseban dress code

Od dadilje se zahtjeva da nema šminke ili eventualno minimalno make upa, te da ne nosi nakit. Dozvoljene su tek decentne naušnice. Isto tako, svaka dadilja trebala bi nositi što udobniju odjeću i obuću u kojoj će joj najlakše biti odrađivati posao s djecom. Postoje i posebne uniforme koje dobiju svi studenti koledža u Norlandu. Uniforma nalik na haljinu midi dužine, je u svijetlo smeđoj boji s bijelim ovratnikom te uključuje smeđi šešir i adekvatne cipele u istoj boji. Visoke pete nisu dozvoljene. Maria Teresa svoju uniformu buče na najznačajnije kraljevske događaje. Kao što je bilo krštenje princeze Charlotte ili vjenčanje Pippe Middleton.

Maria Teresa Turrion Borrallo

 

Maria Teresa Turrion Borrallo

Pročitajte još