Saznajemo: Zašto je Dino Merlin podnio neopozivu ostavku u AMUS-u

Piše: Lejla Bejdic

Godišnja sjednica Skupštine Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) sinoć se održala u hotelu Bristol, uz veliki broj značajnih imena domaće muzike.

Dino Merlin je na sjednici podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika AMUS-a, a sjednica je prekinuta i skupština nije mogla da se nastavi zbog neprisutva potpredsjednika Mladena Matovića.

Nakon ostavke, u sali Bristola vladao je haos

U izjavi za magazin Azra, Fahrudin Pecikoza, kao jedan od članova Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca pojašnjava šta se dešavalo sinoć:

-Sinoć sam pokušao da spasim ono što se da spasiti, ali proceduralno Dino Merlin je previše veliki čovjek da bi se bavio malim stvarima. On je dao sve što je mogao dati od sebe, ali što se mene tiče ja ne prihvatam njegovu ostavku. Prema mom mišljenu Dino bi trebao ostati predsjednik, ali postoji činjenica da se neke stvari trebaju izmijeniti u Statutu AMUS-a. Treba donijeti promjene jer mi smo jedina kolektivna organizacija u svijetu gdje isto prava glasa ima Dino Merlin i neko ko je napisao samo jednu pjesmu. Od 1.050 članova, nas 50 doprinosimo preko 97 posto udruženju, a ostalih 1.000 članova donosi samo tri posto, a imaju isto pravo glasa kao mi svi. Mislim da mu je jednostavno pukao film, jer je uložio mnogo truda i mnogo brutalnih napada koje je pretrpio preko medija, koje svakako nije zaslužio, i vjerujem da se u jednom momentu zapitao: „Šta će ovo meni?“.

Fahrudin Pecikoza: Ne prihvatam Dininu ostavku

Dinina ostavka je sve iznenadila, pa tako i samog Pecikozu.

– Prije svega on je jedna od najupornijih osoba koju sam upoznao do sada, i njegova me ostavka mnogo iznenadila. I dalje će Dino ostati čovjek koji će odlučivati, moramo uraditi koordnaciju s Institutom za zaštitu intelektualnog vlasništva Bosne i Hercegovine, koje nas je praktično dovelo tu gdje smo.

Na pitanje ko će biti novi predsjednik i na osnovu čega će ga izabrati, Pecikoza je izjavio da će insistirati na tome da Dino povuče ostavku.

Pokušali smo stupiti u kontakt s PR timom Dine Merlina, no, za sada bh. muzička zvijezda ne oglašava se ovim povodom.

Foto: Fuad Fočo

Pročitajte još