Toni Damjanović: Volio bih ostvariti karijeru solo pjevača

Piše: Redakcija

U drugi krug velikog muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, čiju osmu sezonu trenutno gledamo putem TV Pink BH, od bh. takmičara prošao je i 23-godišnji Toni Damjanović iz Viteza. Za razliku od većine takmičara, Toni je odlučio pred strogim petočlanim žirijem izvesti zabavnu numeru. Straha da žiri zbog toga neće prepoznati njegov talent nije bilo. No, trema dok je izvodio “Loše vino” od Zdravka Čolića je, ipak, postojala. I sam priznaje da je interpretacija ove numere bila riskantna, ali se, prema ocjenama Šabana Šaulića, Dragana Stojkovića, Zorice Brunclik, Snežane Đurišić i Ace Lukasa, pokazala kao pun pogodak.

Master studij

– Pjesma je teška i puno sam s njom riskirao, ali to me nije spriječilo da baš nju odaberem, jer sam pokazao kvalitete koje posjedujem. Kroz pjesmu se pokazuju raspon glasa, dinamika i fraziranje. Kao muzičar volim sve vrste muzike (pop, rock, klasika, narodna… ), ali se najviše pronalazim u zabavnoj muzici. Svjestan sam da nastupam u “Zvezdama Granda”, te da se trebam pokazati i u drugim žanrovima muzike, u kojim se, također, veoma dobro snalazim, tako da možete očekivati da ću vas sljedećim odabirom pjesme iznenaditi, nadam se ugodno – priča na početku razgovora Toni, koji živi i radi u Vitezu. S ovim talentiranim mladićem razgovarali smo nekoliko dana nakon njegovog nastupa pred beogradskom publikom i evo šta nam je rekao o svojim utiscima.

– Baš kao što kažete, prošlo je dovoljno vremena otkako sam nastupio na sceni “Granda”. U tom periodu dobio sam mnogo komentara, što od muzički obrazovanih kolega, što od ljudi koji prate moj rad, pa tako i ovaj moj posljednji nastup na TV Pink. Dodatno su me ohrabrile pozitivne kritike koje su mi bile upućene nakon mog nastupa, što mi je dalo snagu da na sljedećem nastupu umanjim tremu. Mislim da mi je to bila jedina mana i minus mog prošlog nastupa.

Za razliku od većine ostalih takmičara, Toni je i muzički obrazovan. Završio je osnovnu i srednju muzičku školu, a potom je i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Zanat nije kovao po kafanama, ali je svjestan da je i to jedna velika škola. Mnogi smatraju da je on odličan materijal za “X Factor”, no on sam kaže kako su mu baš zbog toga “Zvezde Granda” bile veći izazov.

– Narodnjake znam pjevati i poneki narodnjak nađe se i na mom repertoaru. Znam da je i kafana velika škola i da tu možete štošta naučiti. Počeo sam s osnovnom muzičkom školom, nakon toga upisao Srednju muzičku školu, Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju. Odlučio sam da nastavim dalje, te upisao Muzičku akademiju u Sarajevu, na kojoj sam diplomirao solo pjevanje. Upisao sam i master studij. Ostao mi je još jedan ispit da i to završim. Sad mi malo nedostaje vremena, ali ako Bog da i to ću završiti.

Operne arije

Kaže da u njegovoj porodici ima još talentiranih za pjevanje, ali je on prvi koji je svog glas odlučio i usavršiti. Naravno, na Akademiji i to uz veliko odricanje i mnogo truda.

– Obrazovanje na Akademiji pamtit ću, prije svega, po upoznavanju veoma dragih ljudi. Naravno i po divnim profesorima, koji su mi pomogli da dobijem obrazovanje koje sam stekao. I, na kraju, mislim da je dovoljno reći da je studentski život, ipak, nešto najljepše što možete doživjeti. Od nastupa se najradije prisjećam svog jednosatnog diplomskog koncerta na kojem sam pjevao operne arije, solo pjesme, stare majstore, pa i djela bh. autora.

Uz osmijeh kaže da je tvrdoglav i ponekad malo lijen, idealist, ali i kreativac, zabavan, duhovit, ambiciozan i uz sve to, dostojanstven. Hobi mu je tenis, a u slobodno vrijeme najradije piše tekstove i komponuje muziku. Uzor mu je Toše Proeski.

– Zaista bih volio ostvariti karijeru solo pjevača na kojoj sam već počeo raditi i vjerujem da ću uz veliki trud i podršku, koju već sad imam, uspjeti u tome.

A, na pitanje prati li ostala aktuelna muzička takmičenja, Toni kaže:

– Kao nastavnik muzičkog i učesnik “Zvezda Granda”, imam previše obaveza i nisam u mogućnosti konstantno pratiti ostala takmičenja. Posljednje što sam gledao, bio je nastup moje sugrađanke Ilme Karahmet na “X Factoru”, koja me iznenadila svojim vokalnim sposobnostima.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti