Sead Sulejmanović, fotograf koji svojim radovima promovira BiH po svijetu: S ocem imam poseban odnos, sve dijelim s njim

Piše: Redakcija

Fotograf Sead Sulejmanović jedan je od najvećih promotora Bosne i Hercegovine i njenih turističkih potencijala. Rođen je u Njemačkoj 1994. godine, a njegovi roditelji su kao izbjeglice iz Srebrenice i Mostara, našli novi dom u gradu Wetzlaru, razvijajući u svome sinu ljubav prema Bosni i Hercegovini.

– Ljubav prema fotografiji se pojavila prije sedam, osam godina kada sam snimao i fotografirao bosanska sijela, različite manifestacije, vjenčanja…, a prije tri i po godine sam se počeo baviti promocijom BiH. Tada sam vidio šta sve BiH ima, čime ona, zapravo, raspolaže i šta pruža. Ljepota BiH me inspirirala da se počnem baviti njenom promocijom, jer naš narod ne zna na najbolji način da iskoristi i cijeni bogatstva koje ona ima. Kada stranci vide kakve ljepote ima BiH, potpuno se iznenade – kaže Sead.

Ljepota Žepe

Seadovi obilasci po BiH počeli su s roditeljima čije je porijeklo iz BiH. S njima je još od ranog djetinjstva upoznavao različite gradove.

– Najviše sam zahvalan svojim roditeljima na tome što su me naučili Bosanski jezik, upoznali s našom kulturom i tradicijom, a na kraju i doveli ovdje da upoznam sve ljepote BiH. S ocem imam zaista poseban odnos. On je ranjen bombom, tako da je slijep i nema ruke, a moja ljubav prema njemu je neopisiva. Sve dijelim s njim, pričamo, savjetuje me kako da sve što radim radim još bolje, a moja majka je preminula prošle godine – kaže Sead i dodaje da se u njegovoj porodici niko ne bavi fotografijom.

– Ja sam prvi koji je krenuo tim putem. Nadam se da će u budućnosti neko od rodbine krenuti mojim stopama. Na nekim fakultetima sam imao tribine gdje, sam i studente pozvao da mi se pridruže, da zajedno uzmemo najljepše od naše domovine i da radimo na njenoj promociji. Spreman sam da proširim svoju ekipu, a i studenti su jako lijepo prihvatili ideju, te se nadam budućoj saradnji.


Ljubav prema domovini kombinirana s njegovom drugom ljubavlju – fotografiranjem, rezultirala je čudesnim fotografijama koje promoviraju BiH u cijelom svijetu, a njegova fotografija „Slap na Žepi“ osvojila je peto mjesto na prestižnom svjetskom takmičenju „Metro Photo Challenge“.

– Tada sam bio na porodičnom izletu i bilo je nezamislivo da ne fotografiram ljepotu Žepe. S tom fotografijom sam se prijavio na međunarodno takmičenje, gdje sam osvojio peto mjesto i novčanu nagradu. Fotografija je imala pola miliona pregleda. Iskreno, nikada nisam mislio da će moj rad biti toliko uspješan. To mi je, naravno, dalo još veću motivaciju i snagu da se promocijom BiH još više i aktivnije nastavim baviti.

Na Seadovoj Facebook stranici njegov rad prati više od 84 hiljade osoba, a na Instagram profilu više od šest hiljada.

– Moj rad prati više od 90 hiljada osoba, kako iz BiH, tako i iz cijelog svijeta. Ne biste vjerovali, ali tu su ljudi iz Amerike, Skandinavije, Australije…, jednostavno su svi iznenađeni da jedna ovako mala zemlja pruža tako mnogo. Najveće zadovoljstvo mi je što sam neke strance doveo u BiH, posjetili su gradove koji su im se svidjeli. Velika mi je čast da budem ambasador naše zemlje, neko ko je doveo strance tu.

Seadu koji je obišao gotovo svaki dio BiH, teško se odlučiti koju bi lokaciju preporučio nekome ko do sada nije bio tu.

Njemačka svakodnevica

– Ako bi me neko pitao šta treba posjetiti u BiH, nabrajao bih do beskonačnosti; Sarajevo, Mostar, Blagaj, Ramsko jezero, vodopad Kravice, Štrbački buk, Srebrenik, Jajce… Teško mi je izdvajati, a meni su najljepša mjesta iz kojih su moji roditelji, a to su Srebrenica i Mostar.

Ovaj mladić ima i jasne planove za budućnost. U junu ove godine kreće sa snimanjem promotivnog filma o Bosni i Hercegovini, koji će obuhvatiti ljepote, kulturne znamenitosti i historijske priče tridesetak gradova u BiH i koji će se prikazivati u više epizoda.

Budući da je po profesiji primarno informatičar, planira i izradu mobilne aplikacije koja bi promovirala ljepote Bosne i Hercegovine i pomogla turistima tokom njihovog boravka na ovim prostorima.

– Informatičar sam, a time se primarno i bavim u Njemačkoj. U skoroj budućnosti sam planirao napraviti i aplikaciju s rutom za strance, a možda i za domaće stanovništvo koje ne poznaje sve lokacije dovoljno. Ta aplikacija će omogućiti turistima informacije o određenom gradu, bit će izdvojene znamenitosti, a najvažnije jeste da bi to bila offline ruta, da se turisti mogu snaći i bez interneta.

Seadova svakodnevica u Njemačkoj, kaže, izgleda obično kao i bilo gdje drugdje.

– Radim, dođem s posla, zatim idem u kupovinu, ponekad nešto i skuham, a nakon toga se družim s porodicom. Tu sam se rodio, školovao, odrastao, a sada i radim, tako da sam u potpunosti naviknut na taj ritam života. Iako Nijemci poslije svih dešavanja, terorističkih napada i slično, na strance gledaju s manje povjerenje, lično do sada nisam naišao ni na kakve neugodnosti s njima – kaže Sead na kraju razgovora.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti