Savjet zlata vrijedan: Pametnije iskoristite vikend

Piše: Redakcija
Ako sve o čemu mislite kada dođe ponedjeljak jeste da je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promijenite u budućnosti. Ispostavilo se da je ključ za ispunjujući vikend, koji se ne čini kao da je proletio, u tome da potražite i radite nešto novo, pišu Nezavisne.

Prema mišljenju Davida Eaglmana, profesora na Stanfordu, potraga za novim aktivnostima i iskustvima najbolji je način da malo “razvučete” vrijeme. Vrlo je bitno šta vaš mozak shvata kao novo. Kada provodite vrijeme radeći nešto vama nepoznato, vaš mozak se fokusira više na sakupljanje informacija povezanih s tom aktivnošću, stvarajući potpunije sjećanje na iskustvo. Kada se prisjećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Radite nešto novo

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedjeljak jutro. Imate utisak kao da su proletjeli jer svom mozgu niste dali nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem. Iglman čak ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom ljetu – djeluje kao vječnost dok ste u vazduhu, ali čim sletite praktično zaboravite cijelo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vrijeme sve brže protiče kako starimo.

Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog ljeta čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, išli ste na more ili na selo, doživjeli mnogo novih iskustava i vidjeli nove stvari… Ali, kada ste stariji, kao da ste već vidjeli sve obrasce ranije.

Vikend u pokretu

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teška kao što zvuči – ne morate baš da skačete padobranom. Samo treba da napravite neke planove koji nisu u okviru vaše normalne rutine. Vježbanje je posljednja stvar o kojoj želimo razmišljati tokom ta dva dragocjena slobodna dana. Iako je vikend stvoren za relaksaciju, lagana šetnja, vožnja biciklom ili odlazak na bazen su onaj savršeni pokret u danu koji će nam, baš poput relaksacije na kauču, pomoći da se opustimo i napunimo baterije za radnu sedmicu ispred nas.

Vrijeme za filmove, serije, knjige

Uz brzinsko čišćenje doma i pranje nagomilanog veša, vikend je savršeno vrijeme da uhvatite posljednju epizodu serije koju još niste stigli pogledati, za odlazak u kino na onaj odličan film o kojem svi pričaju ili da obrišete prašinu s police s knjigama i posegnete za onom koju već mjesecima želite pročitati.

Prijedlozi

* Otiđite negdje na vikend.

* Ako ostajete kod kuće vikendom, sredite kuću, dvorište, otiđite u nabavku, a drugi dan neka bude posvećen nekim novim stvarima.

* Pješačite negdje van vaše uobičajene staze ili puta kojim obično idete.

* Isprobajte novi restoran, bar, kafić ili klub.

* Istražite kraj u kom niste bili.

* Ako stalno gledate filmove, pogledajte predstavu za promjenu.

* Nemojte ljetovati (ili zimovati) uvijek na istom mjestu.

* Radite stvari koje vas ispunjavaju, koje vas čine sretnima i koje dosad niste probali i osjećaćete se zadovoljnije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti