Tori Spelling: Nakon bankrota doživjela nervni slom

Piše: Redakcija

Da ste prije 30 godina ulovili zlatnu ribicu i izgovorili čuvene tri želje, mogli ste poželjeti da se rodite u Hollywoodu, da ste kćerka najvažnijeg televizijskog producenta i da se zovete Tori Spelling. Ništa vam više od toga u života ne bi trebalo. Gosti u vašoj kući bile bi najvažnije osoba iz svijeta politike, sporta i zabave.
– Sve tadašnje zvijezde prolazile su kroz našu kuću, od princa od Monaca, Princa Charlesa, Jackie Kennedy i svaka zvijezda iz svakog Aaronovog showa – kaže gospođa Candy Spelling, nekadašnja manekenka i supruga najvećeg TV producenta svih vremena Aarona Spellinga.

Aaron Spelling (1923 -2006) bio je sin siromašnih jevrejskih imigranata iz Poljske, tako siromašnih da je petero njegove braće i sestara spavalo u jednom krevetu, a na spavanje su najčešće odlazili gladni. Osmogodišnji Aaron zakleo se da neće živjeti bijednim životom svojih roditelja. Početkom pedesetih, obreo se u Hollywoodu, gdje se pune tri decenije probijao kao glumac, scenarist i producent, sve do 1976., kada će mu slavu i veliki novac donijeti serija „Charliejevi anđeli“, te nakon nje kultna „Dinastija“. Aaron Spelling neće zaboraviti teške životne lekcije iz mladosti, provedene u najsiromašnijim kvartovima Dallasa. Zato je 1988., za sebe i svoju porodicu sagradio najveću, najljepšu i najskuplju kuću u Americi.

 Tata od zlata

Tori Spelling kao sedamnaestogodišnja tinejdžerica je uselila u kuću od 123 sobe, dvorac „The Manor“ u francuskom stilu, s trpezarijom od 800 mjesta, vlastitim kinom, bazenom, teretanom, cijelim međuspratom rezerviranim za porodične ormare, te najčuvenijom prostorijom u Hollywoodu, sobom rezerviranom za umotavanje poklona. Bilo je lijepo biti mlada Tori Spelling, zar ne?
– Sjećam se da je bio Božić, tata me je pozvao da izađem iz kuće. U Los Angelesu je tog dana bilo gotovo 40 stepeni, no u mom dvorištu bio je snijeg, pravi božićni snijeg. Nisam ni pomislila da druga djeca nemaju snijeg u svom dvorištu – kaže Tori.

Aaron Spelling, tvorac 200 serija i TV filmova, bio je toliko bogat da je za potrebe božićnog ugođaja svoje mezimice mogao osigurati nekoliko tona vještačkog snijega, i to u vrelom Los Angelesu. Tori Spelling je tako imala sve što je poželjela, čak i glumačku karijeru, mada nije ni klasična ljepotica ni nevjerovatan glumački talent, no kao što je u svijetu filma važno prezivati se Coppola, tako je u svijetu televizije bilo važno prezivati se Spelling. Bila je to čarobna riječ koja je sva vrata otvarala. Čak i ona danas priznaje da ulogu u seriji „Beverly Hills“ dobila zahvaljujući svom ocu. Mnogo godina kasnije, kada je tata Aaron otišao na bolji svijet, Tori će požaliti. Život će biti mnogo okrutniji nego što je mislila.

Veliki TV producent Aaron Spelling, vjerovatno najznačajniji televizijski radnik svih vremena, čovjek koji je napravio revoluciju kada je o kućnoj zabavi riječ, zauvijek je sklopio oči u augustu 2006., u 83. godini života, nakon petogodišnje borbe s rakom pluća. Kolege iz struke odale su mu počast.

– Bio je veći od života – rekla je glumica Heather Locklear, do neba mu zahvalna zbog uloge koju joj je dao u kultnoj seriji „Melrose Place“.

Da je tata Aaron zaista „veći od života“, znala je i njegova kćerka Tori. Nakon što se 2000. godine prestala snimati serija „Beverly Hills“, popularna Donna shvatila je da je baš i ne obasipaju ulogama, no trebala je novac. Mnogo novca.

– Loše shopping navike teško umiru. Bit ću iskrena, odrasla sam na poseban način. Nikada nisam morala brinuti o novcu… To je bila moja realnost… Bila sam previše ponosna da bih išla kod mog oca kako bih molila za novac… Svako je, naravno mislio da sam „prljavo“ bogata, da uzimam novac od svog oca, da sam bogata mala djevojčica kojoj otac sve plaća. Odbila sam to. Radije ću bankrotirati – rekla je ona.

U momentima kada je njen otac brojao posljednje dane života, Tori je bila dužna stotine hiljade dolara na kreditnim karticama i neprekidno je trošila. Na vjenčanje sa svojim drugim mužem potrošila je cijelih milion dolara. Živjela je u sjevernom predgrađu Los Angelesa, no željela je stanovati pored mora, te se preselila u mondeni, ali skupi Malibu na obali. Sve je to mnogo koštalo i njen otac je znao da njegova kćerka i nije baš vješta s novcem.

– Imala sam s njim težak razgovor. Nisam željela da misli kako od njega tražim novac ili o nečemu kako ću ja živjeti kada njega više ne bude, što mi se činilo morbidnim. Ali sam mislila da je to razgovor koji moram obaviti i za mene i za mog brata. Ručali smo zajedno i on je rekao: „Bit ćeš ti OK. Siguran sam da u to. Dobit ćeš malo manje od miliona“ – sjeća se ona.

Hollywood je mjesto gdje je sve moguće i gdje su rijetki događaji koji istinski mogu šokirati tu neobičnu zajednicu, no oporuka Aarona Spellinga bila je istinski šok. Kćerka Tori i njen brat Randy, kojeg se sjećamo po ulozi u seriji „Sunset Beach“ i koji danas radi kao spasilac na plaži, dobili su po 800.000 dolara. Sve ostalo, uključujući i brojne nekretnine, gotovo 500 miliona dolara na računima, te autorska prava na njegove serije, dobila je Torina majka, Candy. Čudan i nedefiniran odnos „majka- kćerka“ tada je konačno isplivao na površinu. Tori nikada nije razmišljala o novcu, u mladosti ga je imala više nego dovoljno. Razmišljala je o tome kako nikada nije imala majku kao istinskog prijatelja.

– Čak i kada sam bila mlada, jednostavno sam znala… Znala sam od početka… Da imamo taj kompliciran odnos – sjeće se Tori.

Za običnog smrtnika, 800.000 dolara je veliki, gotovo nedostižni novac, no za „tatinu curicu“, to je bio sitniš.

– Odrasla sam u raskoši. Moji standardi su nevjerovatno visoki. Ne mogu sada priuštiti taj lifestyle, ali kada odrastete uz srebrene kašike, teško je naviknuti se na onu plastičnu. Nije moja krivica jer sam curica iz više klase – izjavila je ona sredinom 2013. godine.

Tada su tabloidi iskopali bolnu istinu. Tori Spelling, kćerka najbogatijeg čovjeka u Hollywoodu, imala je problema s novcem. Ne samo da je „imala finansijskih poteškoća“, nego je bila bez prebijene pare.

Tori s majkom Candy

– Nije nikakva misterija da imam problem s novcem. Odrasla sam u bogatstvu većem od bilo čijih ludih snova. Nisam znala za bilo šta drugo. Čaka i kada pokušam prihvatiti jednostavniji životni stil, ne mogu da se riješim mojih skupih navika. Čak i kada moje navike nisu tako „fancy“, one su još skupe. Mijenjala sam kuće kako bih živjela jednostavniji život, no tako sam izgubila gotovo milion dolara – iskrena je Tori.

Neke navike Tori Spelling i njenog muža zaista graniče sa zdravim razumom. Kupili bi novu kuću, no iznajmili bi drugu i njoj živjeli. Često su mjesecima živjeli u hotelu blizu vlastite kuće, no čak ni to nije bilo dovoljno, te bi platili upravi hotela da redizajnira sobu po njihovom ukusu.

– Živjeli smo u velikim kućama, no znali smo da je to sve laž – kaže Tori.

U ljeto 2004., udala se za glumca i scenaristu Charliea Shaniana. Godinu poslije, tokom snimanja filma u Kanadi, upoznala je glumca Deana McDermotta, tada oženjenog glumicom Mary Jo Eustace. Tori i McDermott u krevetu su završili odmah. U aprilu 2006., njen i Charliejev brak bio je gotov, no samo mjesec kasnije udala se za Deana. I pored petero djece, brak nije bio sretan.
– Imali bismo seks jednom u dvije sedmice… I nije bio fantastičan – izjavio je McDermott u kameru za potrebe njihovog realityja u aprilu 2014. godine.

Ni Tori mu nije ostala dužna. Oboje su bili nevjerni i to nisu krili, čak ni pred kamerama, gdje su otvoreno iznosili bračni „prljavi veš“.

– Dean, tvoja očekivanja od onoga šta bi brak i seks trebali biti, to je poput dječije bajke – odgovorila mu je ona.

Tori s roditeljima

 Loše navike

Bajke u njihovom braku nije bilo ni u tragovima, a to najbolje znaju policajaci iz Los Anglesa koji dobro poznaju adresu bračnog para ili ih za svaki slučaj prate. U petak, 9. marta ove godine, Tori i Dean izveli su djecu u jedan restoran brze hrane u centru Los Angelesa, no porodični izlazak pretvori se u žučnu raspravu. Vlasnici restorana za svaki slučaj su pozvali policiju. Tabloidi su pokazali video-snimak na kojem bračni par pod nadzorom policajaca napušta restoran na stražnji izlaz.

– Momci, šta ima, kako ste – dobacila je uz osmijeh Tori paparazzima, dok je ulazila u auto.

Početak marta bio je turbulentan za Tori i njenu ne baš skladnu porodicu. Prvog marta policija je u ranim jutarnjim satima dobila poziv da se u kući glumačkog para nešto neobično dešava, te da se Tori ponaša čudno i agresivno.

Tori je, navodno, i sama zvala policiju u srijedu navečer, jer je neko provalio u njen dom, no bio je to njen suprug Dean, koji je stigao kući. Prije tog incidenta, kako pišu, Tori je bila u provodu s prijateljicom. Iz cijelog tog haosa jedino se razaznaje da je Tori krajem prošlog ili početkom ovog mjeseca imala nervni slom.

Tokom proteklih deset mjeseci, od sredine ljeta prošle godine, Tori je nekoliko puta pozivana na sud kako bi objasnila svoje velike dugove na kreditnim karticama. Riječ je o velikoj sumi, minimalno 250.000 dolara. Iz policije su joj poručili da paze na nju i njeno kretanje, a bankrotirana glumica kupuje po „garažnim rasprodajama“ u komšiluku. Sveprisutni paparazzi uhvatili su je kako se svađa oko nekog starog prljavog tepiha kojeg je htjela platiti kreditnom karticom, no prodavač je htio samo gotovinu.

– Da vam je neko rekao da će kćerka TV mogula vrijednog 600 miliona dolara biti uhvaćena kako se cjenka oko starog tepiha, biste li mu vjerovali – ispričao je medijima svjedok ove bizarne situacije.

Oni koji privatno poznaju Tori kažu da je riječ o vrlo otvorenoj, emotivnoj i prijateljski nastrojenoj osobi, koja ima samo jednu manu, a to je sumanuto trošenje novca.

– Ona jednostavno poludi kada je riječ o kupovini – kažu svjedoci.

Viđena je nedavno kako kupuje po prodavnicama „sve za dolar“ u Los Angelesu, dok je njen muž uhvaćen kako djecu na ručak vodi u lokalne „fast food“ restorane, što se tumači da je Tori zaista dotakla dno kada je o novcu riječ. Ipak, u svim tim olovnim vremenima, ona je imala dva svoja oslonca, prije svega kolege iz serije „Beverly Hills 90210”, te svoju majku.

– Srce mi puca zbog nje, jer je poznajem. Želim joj samo dobro, sretan život i sretan brak. Ima prekrasnu djecu – izjavila je jednom njena kolegica Shannen Doherty, popularna Brenda iz serije “Beverly Hills 90210”.

 Mama zna najbolje

Iako imaju težak i kompliciran odnos, Tori i njena majka nikada nisu prekinule kontakt, mada je između njih bilo teških momenata. Candy Spelling danas plaća stanarinu za svoju kćerku i njenu porodicu, plaća privatnu školu za njeno četvero djece, te vrtić za njenog jednogodišnjeg sina. Od bogatstva koje je naslijedila, za školovanje svoje unučadi otvorila je fond od 10 miliona dolara. Kada je novinari pitaju o životu i karijeri njene kćerke, nikada ne govori ružno o njoj.

– Ona je jako uspješna osoba. Pogledajte šta je sve napravila – poručuje mama.

I zaista, mimo nesređenog privatnog života, Tori ima vrlo solidnu karijeru, od desetak filmskih i nekoliko desetaka uloga u serijama, te redovna pojavljivanja u raznim TV formatima. Napisala je šest uspješnih knjiga, kreirala uspješnu modnu liniju i liniju nakita. Kada je dobila ulogu u „Beverly Hills 90210”, iza leđa su joj govorili da glumi zbog moćnog oca, no činjenica je da je ona jedna od rijetkih iz ekipe kultne serije koja ima iole solidnu glumačku karijeru. Većina glumaca iz „Beverly Hills 90210” ili je pala u zaborav ili se bave sami sobom.

Tori Spelling školski je primjer kako sudbina može biti veliki šaljivdžija. Dok sada pokušava srediti svoj život, dok pokušava otplatiti dugove i okupiti ekipu iz „Beverly Hills 90210”, ona u sebi ponavlja svoju najveću želju: Da je u mladosti imala malo manje novca, a malo više pažnje i ljubavi u svom domu. Novac, makar ga u tatinim džepovima bilo pola milijarde, ne može kupiti sve. Roditeljsku ljubav i iskren zagrljaj ponajmanje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti