Eminna Mirna Fejzovich Spahić, 17 godina života s s multipla sklerozom: Najteže mi je što se ne mogu igrati sa svojom Nadijom

Piše: Redakcija

Stara mudrost kaže; zdrav čovjek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da ozdravi. Nije mi se često dešavalo da radeći novinarski posao upoznam toliko snažnu, upornu i vedru ženu kao što je to Eminna Mirna Fejzovich Spahić iz Sarajeva. Iako joj je 2001. godine dijagnosticirana multipla skleroza, Eminna Mirna je učinila sve da svoj život ni u jednom trenutku ne podredi bolesti. Struka je govorila „NE“ majčinstvu, ali ona je prije dvije godine postala majka preslatke djevojčice Nadije, i ne samo to, godinu prije je na takmičenju za Izbor za Miss Colours International odnijela titulu prve pratilje. Iza nje je dugih 17 godina života i borbe s multipla sklerozom, koju zovu i bolest s hiljadu lica. I njena priča može biti motivacija svima onima koji se u životu suočavaju s ovakvim ili sličnim dijagnozama, padovima i teškim epizodama. Jer nikada ne učimo od slabih, uvijek učimo od boraca i jakih.

DOLAZAK DJETETA

– Nisam imala strah da će dijagnoza utjecati na trudnoću. Naprotiv. Od samog početka trudnoće gotovo da i nisam imala multipla sklerozu. Mogla sam ići na drugi sprat noseći namirnice. Toliko sam bila aktivna, s tim da sam i dalje mogla samo u jednoj ruci nositi stvari, a drugom sam se morala držati za ogradu. Nije se preporučivala trudnoća pod takvom dijagnozom, ali još tada sam govorila da se neću odreći majčinstva, sve dok sam pri pameti. Tada sam rekla da će se vidjeti šta će Svjetska zdravstvena organizacija preporučivati u vezi s multiplom i trudnoćom. Danas, trudnoća se podržava, čak i preporučuje. Doktori sa Neurološke klinike, odjela Neurofiziologije KCUS su mi davali veliku podršku – kaže Eminna Mirna za naš magazin.

Iako tokom trudnoće nije imala značajnih zdravstvenih problema, nakon porođaja, multipla se ponovo vraća u njen život u starom obliku.

– Dolazak djeteta je prilično promijenio ili barem ublažio moje zdravstvene tegobe. Međutim, kada je Nadija imala tri mjeseca, ponovo sam otišla u bolnicu s visokom temperaturom, tada mi je otkrivena bakterija Ešerihija Koli. Uspjeli su to sanirati na Neurologiji, gdje mi je i druga kuća. Prošle godine, 13. juna, doživjela sam moždani udar, čije posljedice još pokušavam sanirati – govori Eminna Mirna, te dodaje kako joj najteže od svega pada to što se ne može igrati sa svojom djevojčicom onako kako bi željela.

– Nemam snage da podignem djevojčicu. Noge me ne drže. Osjećam slabost u gornjim i donjim ekstremitetima. Sada su zahvaćene i ruke i noge. Ne mogu da podignem kćerkicu. Sve mogu tolerirati, ali to da ne mogu da se igram s djetetom mi je najteže. Hvala Bogu pa postoje vrtići, jer sam mnogo napretka primijetila kod Nadije – priča nam.

No, uprkos svemu, Eminna Mirna je pozitivne naravi, što je na neki način i održava u životu.

– Sumnjala sam na multipla sklerozu pet godina prije postavljanja dijagnoze, međutim, niko mi nije vjerovao da nešto nije uredu sa mnom. Simptome koje sam imala bili su treperenje pred očima, pojavljivanje duplih slika, ispadanje stvari iz ruku bez ikakvog razloga, zapinjanje tek tako, izvrtanje zglobova. Kada mi je doktor saopćio da više neću biti pokretna, da ću izgubiti čak i pamet, znam da to nije rekao iz loše namjere, vrstan je neuropsihijatar koji me je analizirao kvalitetno. Međutim, vidio je da ja funkcioniram iz inata. Kod mene postoji pravilo samo mi reci da nešto ne mogu, gledaj, pa ćeš vidjeti mogu li – kaže Eminna Mirna.

 IZBOR LJEPOTE 

Dokaz tome je i činjenica da je prije četiri godine na takmičenju za Izbor za Miss Colours International 2014., odnijela titulu prve pratilje. Na takmičenje su je prijavili bivši bokser Mensur Peljto i Udruženje oboljelih od multipla skleroze Kantona Sarajevo (KS).

– Nisam očekivala takvo mjesto. Kada sam čula svoje ime, počela sam se tresti i plakati. To je jedno od ljepših iskustava u mom životu. Morali smo mnogo trenirati, pa sam pred sami nastup sjedila u kolicima i plakala kao malo dijete. Trenerica me je motivirala da nastavim dalje. Kod multipla skleroze je problematično da mi s velikim stažom multiple ne možemo usvojiti mnogo novih pokreta – kaže Eminna Mirna, koja je prije nego što joj je dijagnosticirano spomenuto oboljenje radila kao prevoditeljica i sekretarica u Ambasadi Palestine u BiH.

– Danas pokušavam ozdraviti, da se moje tijelo počne ponašati onako kako bi trebalo. Na to sam se najviše fokusirala. Sve ostalo može čekati. Za 17 godina nikada ništa nije išlo nabolje. Nekoliko puta sam u bolnici dolazila u spontanu remisiju, zahvaljujući doktorima, simptomi su se u određenom trenutku povlačili, pa sam bila presretna. Znalo mi se dešavati, kada sam na moru ili planini da mi je šetnja četiri kilometra bila smiješna, bez problema sam to podnijeti, uz pauze. Sada ni u kući ne mogu kako treba – priča nam i dodaje kako izgleda proces liječenja.

– Multipla skleroza, očito, nije dovoljna, pa mi je trebao još i moždani udar. Na fizikalnim terapijama primijetim određene pomake, međutim, kada se Nadija razboli, moram biti uz nju kući. Ljekari, da znaju uzrok, vjerovatno bi do sada imali i lijek koji bi plasirali za multipla sklerozu. Tretira se isključivo lijekovima koji uništavaju prvo sve vitalne organe, pa onda smiruju situaciju. Osim toga, postoje injekcije koje dajete sami sebi u butine ili stomak – kaže Eminna Mirna.

Dvije kapi ulja kanabisa

Na priču Irfana Ribića, momka koji je uspio pobijediti multipla sklerozu zahvaljujući ulju kanabisa, ni Eminna Mirna nije ostala imuna. Prije desetak dana počela je i sama koristiti tu terapiju.

– Komponenta koju imam je ulje od 20 posto THC-a. Priključila sam se projektu koji se realizira u Hrvatskoj, gdje se koristi CBD ulje 20 posto, koje je mnogo bolje. Prijatelj mi je dao čak svoju dozu, jer je moja doza greškom poslana za Srbiju. Ujutro kada uzmem dvije kapi, primijetim da me do 12 sati drži bolje stanje, međutim, kasnije već popušta, pa bi mi trebale još dvije kapi, a ja čuvam, da mi može trajati mjesec – kaže Eminna Mirna, za kraj našeg razgovora.

Foto: Mario Klein

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti