Pedeset godina Diplomca: Film koji traje

Piše: Redakcija

Prije pet decenija, pred tadašnju dodjelu Oscara, priča svih priča bio je film “Diplomac”, saga o zabranjenoj ljubavi i ljubavnom trouglu između zbunjenog mladog intelektualca, mnogo starije žene i njene kćerke. “Diplomac” je u orbitu slavnih i popularnih lansirao Dustina Hofmana, a uloga smotanog i zbunjenog Benjamina Braddocka kojeg zavodi dvostruko starija gospođuRobbinson, obilježila je i zapečatila njegovu karijeru.

Kada je sredinom 1967. film došao u američka kina, postao je veliki hit, a publika je cijenila kako odličnu glumu tako i odličnu muziku koju je napisao i odsvirao čuveni duo “Simon and Garfunkel”. Pjesma “Zvuk tišine” i danas je veliki hit.

Film je osvojio veliki broj nagrada, između ostalog, pet Zlatnih nagrada, pet BAFTA nagrada, sedam nominacija za Oscara, za najbolji film, scenario, fotografiju, glavnog glumca Dustina Hoffmana, glavnu glumicu Anne Bancroft, sporednu glumicu Katharine Ross. Nominacije i ukus publike nisu dijelili članovi američke filmske akademije, te je Diplomac dobio samo jednog Oscara, onog za najbolju režiju. Bez obzira na tek jedan Oscar, film je osvojio srca publike, te se danas smatra kultnim i najboljim filmom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

– Ovaj film je portretirao “post-diplomski” osjećaj potrošenosti s kojim se publika može identificirati i danas. Ovo je komedija tragedije, djelo u kojem se mladenački idealizam mladića susreće s neizbježnim smrtonosnim udarcem – pisala je kritika.

U vrijeme kada je izašao, film je bio intrigantan i pričao je o tebu temi, zabranjenoj ljubavi mladića i starije gospođe, u koju se kasnije upetlja i kćerka koja je pred udajom.

– Rijetko, razotkrivajuće remek-djelo o mladom diplomcu (Dustin Hoffman) i njegovom neobičnom pogledu na život – koji ga vodi do čudne afere sa starijom, oženjenom gđom Robinson (Anne Bancroft). Pravi klasik koji je stvorio nezaboravni savjet: plastika…I ko može zaboraviti majstorsku režiju Mikea Nicholsa, ovdje u svojoj vrhunskoj formi, koji je postavio taj bezvremenski kadar Hoffmana koji se vidi uokviren od Bancroftine noge? A muzika Simona & Garfunkela je isto savršen dodatak, nezaboravna do danas – opisivala ga je kritika.

Film je doživljavao i kritike i to negativne, ne toliko zbog glume ili režije, nego na tvrdnji da film snimljen u drugog polovini šezdesetih, ne govori o šezdesetim, nego pokazuje Ameriku krajem pedesetih. U Diplomcu se ne spominje rat u Vijetnamu, rasna segregacija i buntovništvo tadašnje mlade generacije. Smotani i povučeni Dustin Hoffman, više podsjeća na neodlučnog Hamleta, nego na mladića iz ludih šezdesetih.

Film je opstao do danas, izdržavši teret vremena. Današnja publika voli ga zbog dobre muzike, bezbrižne atmosfere Kalifornije, te ljubavne hemije između mlađeg muškarca i starije žene.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti