Kako prepoznati patološke lažljivce?

Piše: Redakcija

Jeste li ikad susreli patološkog lažljivca? Ako jeste, ne trebamo puno objašnjavati. Da se razumijemo, ovdje ne govorimo o sitnim, bijelim lažima kojima svi ponekad, u nuždi, pribjegavamo. Govorimo o laganju bez osobitog razloga, o laganju zbog kojeg biste to istom lažljivcu najradije počupali kosu.

U službenim međunarodnim klasifikacijama posebno je označena kategorija patološkog laganja. Ta kategorija podrazumijeva da je ono u osnovi prisutno kod one osobe koja sustavno govori laži unatoč činjenici da za iste može biti ili već jest kažnjena.
Kako ih prepoznati
Ako imate posla s patološkim lažljivcem, počet ćete primjećivati poneke stvari.

1. Oni su tako ‘super’
Svaka njihova priča je nevjerojatna i fantastična. Oni su, usudili bismo se reći, Robin Hoodovi našeg okruženja… Nema toga što oni nisu napravili. Naravno, jedini dokazi su njihove prenapuhane priče. Na promociji knjige su ‘žicali’ nekog celebritija za fotku, ali zato se na kavi priča o velikom prijateljstvu… Uf!

2. Vječne žrtve
Patološki lažljivci, kažu psiholozi, mogu i promijeniti pristup. U smislu da su jadne žrtve svega i svakoga.

Takve osobe, uvijek kad ih sretnete, imaju neku novu bolest, novu životnu tragediju, nove/stare probleme. Iako znate da im život nije tako tragičan, kako ga opisuju, oni se ne prestaju žaliti. Najčešće, NA SVE!

Brojka tih ‘nemilih’ događaja je razlog zašto ste u biti i posumnjali u njihovu iskrenost.

3. Ovisnička osobnost
Ako je osoba ovisna o alkoholu, kocki ili drogama, veća je vjerojatnost da je uz to i opaki lažljivac. Naravno, to ne znači da su svi ovisnici lažljivci, ali prema istraživanjima, oni su skloniji nekontroliranom laganju. I to obitelji i prijateljima.

Još znakova:
– Opsesivnost
– Narcisoidnost
– Ljubomora
– Impulsivnost
– Agresivnost
Što učiniti?
Ako je moguće, izbjegavajte ih…
Kad govorimo o patološkom lažljivcu, vjerujte svom instinktu. Ako osjećate da vam netko laže u lice, nemojte ga poticati i nemojte se smijati njegovim izmišljenim pričama. Buljite u prazno. Možda ga to ponuka da pređe na nekog drugog.

Dobijte potvrdu
Ako znate da određena osoba puno laže, nemojte joj, kad vam da određenu informaciju, na prvu povjerovati. Provjerite sve. I prije nego što to napravite, tijekom razgovora, ostanite neutralni.

Nemojte ulaziti u rasprave s njima
Rasprava s patološkim lažljivcem nema smisla. Čak i kad mu kažete da znate da laže, on to nikad neće priznati. Lažljivci se uvijek drže svojih laži. One su razrađene do savršenstva, piše portal Živim.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti