Teme

Slovenija: Sve manje roditelja vakciniše svoju djecu

Kako bi spriječili višegodišnji trend pada cijepljenja/vakcinacije protiv zaraznih bolesti, u Sloveniji razmišljaju o povećanju novčane kazne roditeljima koji izbjegavaju ili ne žele cijepiti svoju djecu, a koja sada iznosi od 200 do 500 eura.

O povećanju novčanih kazni za neutemeljeno izbjegavanje cijepljenja te o ograničenjima za necijepljenu djecu pri upisu u vrtiće još se raspravlja jer odluku treba donijeti u najširoj saglasnosti svih koje se to tiče, kazala je za slovenske medije direktorica uprave za javno zdravlje Mojca Gobec.

U Sloveniji već nekoliko mjeseci traje kampanja osvještavanja javnosti za potrebu cijepljenja, kako bi se preokrenuo trend pada procijepljenosti što povećava rizik od izbijanja epidemija i ponovne pojave bolesti za koje se mislilo da su prošlost.

Paniku na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani izazvao je prije sedam dana otac koji je iz Izole sina doveo na redovni pregled nakon čega se utvrdilo da je nosilac virusa ospica, a bio je u kontaktu s više stotina ljudi koji su onda pozvani na preglede.

Mediji podsjećaju i na slučaj medicinske sestre koja je u trudnoći izgubila dijete pošto se zarazila istom bolešću na radnom mjestu, te na povremene slučaja ponovne pojave magarećeg kašlja u nekim zabačenim sredinama sa slabijom zdravstvenom zaštitom.

Domaći epidemiolozi upozoravaju također da je po podacima Eurostata (Evropski statistički ured) Slovenija pri dnu ljestvice starijih od 65 godina koji se cijepe protiv sezonske gripe. U Sloveniji se cijepi tek svaki deseti, dok je prosjek cijepljenih starijih osoba u Europi iznosi 35 posto, a u nekim zapadnim zemljama i mnogo veći.