LifestyleTeme

I raga nosi ‘Pradu’

Kakvih sve šiza po dunjaluku hoda to je da ti se pamet okrene! Hajd’ što hoda, nego što se pod njima sve zemlja trese kol’ko su važni. Aman! I čini se k’o da nema ko da im glavu iz oblaka baci u blato.
Jedna naša Tuzlanka rodom, s dvostrukim prebivalištem Švica-BiH, prava je mala vražica. Ništa drugo nije znala, ali je znala jedno – da hoće biti bogata i ugledna. Iako izgledom, a i darovitošću, ispod prosjeka, ova je „luda bucka”, kako su je zvali u djetinjstvu, odbacila roditeljska nagovaranja da se obrazuje i živi od poštenog rada. No, zbog njihovog hatera, a i da narod priča kako je pametna, upisala je pravo i, naravno, dogurala do prve godine.
U tom se pojavio bogat k’o Krez njihov rođak iz inozemstva, koji je htio stare dane provesti u rodnoj zemlji. Pogađate, ova se uz njega prihilejbetila k’o etiketa na odijelo i nije puštala. Rođak je bio dva puta stariji od nje, ma živi mrtvac, al ništa zato, ona će mu biti guvernanta, bedinerka, sekretarica, kuharica, asistentica, pratnja u pozorište, na koncerte i na putovanja po bjelosvjetskim destinacijama. Da stvar bude gora, on je imao ženu, postariju gospođu divnih manira, ali gotovo slijepu i gluhu. Tako da ova nit’ je šta vidjela nit’ je šta čula.
S rođakom nije sve ostalo na ovakvom hizmećenju, hizmetila je ona njemu i na drugi način. Pred očima njegove žene, jer ova nije vidjela ni prst pred okom, zbivale su se mazne akrobacije. Tepala mu je sjedeći na krilu: „Daidža, bi li ti mene poveo u šoping? Ti mi uvijek odabereš najljepše stvari. Ti si mi kupio onu prekrasnu ‘Pradinu’ haljinu.” Iskreno, žali Bože para i dizajnerskog rada. “Prada” joj stoji isto k’o isluženoj ragi.
Poslije milovanja, slijedi i nagrada u vidu zlatne master kartice. Kad se daidži uvalila potpuno, onda je liferovala sve oko njega pa i zakonsku mu ženu. Pravila ljubomorne scene, fingirala da će se ubit’ ako mu se ko približi, strahovala za bogatstvo koje joj je mislio ostavit’.
I naposlijetku stari vampir mandrkne, a ova se sasuši k’o biljka koju niko ne zaljeva. Pošto je odranije bulimičarka, sve da je ne bi više nikad zvali „bucka” – najede se k’o seoska mlada poslije udaje, a onda sve u sebi povrati, čime svijetu opravdava što je zove raga. I raga danas nosi “Pradu” kad uhvati kakvog starohana za bradu.

Nije dugo potrajalo njeno tugovanje, jer joj je rođak starohan ostavio pravo malo bogatstvo za naše prilike. A i ona je, dok je bio na samrti, izvukla ključić od sefa i osigurala se s još jednim miliončićem, da joj se nađe ne d’o Bog kakvog zla.
Ali i sa svim silnim parama niko joj od muškaraca nije htio prići, osim rođakovog vozača, koji je mor’o čuvat’ pos’o u ovakvim zafrkanim vremenima.

Zašto je to niko neće, izdeklamov’o mi je siroti vozač:
– Svi znaju da se s đuturomom prevrtala, a uz to i rođakom! Ko će to vodat’! Hojratka! Ona je šaka jada obučena u luksuz. Ma, vjeruj mi, ne bih je ni briferom dirn’o kakva je to koza da nisam uza zid pritjeran. Dok ne nađem kakav pos’o, trpit ću.
A onda se kao u filmovima pojavila prilika kakvu je priželjkivala. Daleki rođak iz Amerike. Hem rođak, hem bogat, hem starohan – sve što joj srce ište. Sve što je šiza zaželjela, šiza je i zaimala.

Tip je tetić od žene rahmetli bogataša. I živi u New Yorku. Ima više od 60 godina i truhli je bogatun, penzioner i dioničar najjačih svjetskih kompanija, čak i “Microsofta”! Ima bilesi i avion svoj, onako iz hobija ga voza iznad Bermudskog trokuta, hahaha… Vjerujte, nije film – sve gola istina. Izgleda prosječno, čak ni naročito nije dobrodržeći. Trenutno je u trećem braku i iz svakog braka ima djecu.

E, dva puta je bio u Sarajevu, onako, opet iz hobija. I tad se javio ovoj šizi, k’o biva da ga ona provoda. I provodala ga. U vezi su i nalaze se svuda po svijetu. I ovaj treći brak treba da mu pukne, mati mu pizdi. Iako mu majka ima skoro 90 godina, nije joj pravo. Zna svu priču o ovoj ragi koja nosi “Pradu” i koja bi njenog sina da uhvati za bradu, baš ko što je i muža njene sestre.
Sestra joj se povjerila da s ovom nema šale, da je nju poslije muževljeve smrti htjela iz njene vile istjerat’ i spremit’ je u starački dom. Srećom, ostatak familije se dig’o i osujetio njen plan.
Svi se pitaju kako je jedna bezveznjakovićka, nikakvog stasa i lošeg glasa, još postarija, skoro joj je petobanka, uspjela da se dočepa milionera.
Vjerujte, oni nisu tako teška lovina k’o što se čini.
Reče mi vozač koji je s njom i varen i pečen, a volio bi joj se krvi napit’ više nego išta, da ova šiza ima za njih recept.
Servira im viagre za doručak.
I oni u njenom društvu jednostavno živnu. Kad im ono živne, sve im živne.
A onda nju vide k’o spasiteljicu svoga ponosa. Onu koja ih vraća iz mrtvih.
A zna se, svakom je „čurčiću” milo da se po stare dane pomami.
Makar i na ragi završio.

Indira Kučuk-Sorguč