Anila Gajević, članica porodice Evropske filmske akademije: Formula je prepoznavanju talenta

Piše: Redakcija

Bh. agentica Anila Gajević, koja već skoro deset godina uspješno vodi talent agenciju „Zona“ iz Sarajeva, prošlog četvrtka je postala dio prestižne porodice Evropske filmske akademije. Naime, činjenica da Anila uspješno zastupa glumce iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, ali i Italije, Rumunije, Njemačke i Turske u cijelom svijetu, pronalazeći im uloge u nekim od najzapaženijih svjetskih i evropskih ostvarenja, bila je dovoljna da dobije pozivnicu za članstvo, kojim se pridružila grupi najznačajnijih evropskih filmskih stvaralaca. Iako ovo nije očekivala, Anila ne krije koliko joj znači.

– To je stvarno prelijepo. Pogotovo zato što sam ja agent, znači nisam neko ko dolazi iz kreativnog djela kao što su reditelji, scenaristi ili kompozitori. Nego sam neko ko pripada sferi biznisa u filmskoj industriji. Mislim da je ovo u jednu ruku privilegija, ali i čast. jer su svi značajni evropski filmski stvaraoci dio Akademije – kaže Anila.

Evropska filmska akademija funkcionira na sličan način kao i Američka i dodjela nagrada Oscar.

– Nagrade za najbolja evropska filmska ostvarenja se dodjeljuju jednom godišnje. Članovi su, zapravo, jedno veliko glasačko tijelo, dakle jedan žiri koji gleda i ocjenjuje filmove koji su prijavljeni za nagradu – objašnjava Gajević.

 Zaštita glumaca

Cijelom ovom uspjehu prethodio je Anilin predan rad i trud kroz agenciju “Zona”, koju je pokrenula prije skoro deset godina u Sarajevu, nakon što je odlučila napustiti svijet novinarstva. Pronašla je formulu kako da od domaćih glumaca napravi svjetske zvijezde.

– Moj prvobitni posao je želja da pokažem njihov talent, da ih predstavim i dam mogućnost da ih neko vidi. Kada dobiju ulogu ili bilo šta na castingu, tada ih ja dalje zastupam. Pravi primjer toga je Maja Jurić za koju odgovorno tvrdim da će biti velika evropska zvijezda – kaže Anila i objašnjava kako je neophodno da prvo ona vjeruje u kvalitet glumaca, kako bi ih mogla predstaviti dalje.

Uz talent glumci moraju imati i osnovne materijale, a najvažniji od njih svakako je kratka video-prezentacija njihovog rada na filmu i televiziji.

– Važno je i da su glumci spremni da brzo odreaguju i brzo snime casting. Uvijek izdvajam Miraja Grbića i Vanesu Glođo jer njih dvoje jako brzo uče tekstove, a samim tim i lako snimaju castinge. Važno je i da govore strane jezike, da nemaju problem od audicije, a nije nebitno ni to kakvi su kao osoba. Jer isto kao što ja predstavljam glumca, tako i glumac predstavlja mene, agenciju i zemlju iz koje dolazi. Znam da svi vrlo rado rade s Goranom Navojcem ili s našim glumcima iz Bosne koji su spremni za rad, a pri tome su šarmantni i simpatični. To su neke stvari koje su meni pri odabiru i radu s glumcima važne – ističe Anila.

Iako je na samom početku od osnivanja agencije ona bila ta koja je nastojala uspostaviti kontakt s glumcima, danas se, uglavnom, glumci javljaju njoj. Izuzetak nije bila ni legendarna glumica Anica Dobra, koja je odnedavno član „Zonine“ glumačke ekipe.

– Stvarno moram istaći da je Anica bila jedan od mojih idola, možda i jedini glumački idol. Pamtim je iz filmova „Kako je propao rock ‘n’ roll“ i „Crni bombarder“ i stvarno mi je prekrasna. Stupile smo u kontakt tako što se ona meni javila, jer je pročitala tekst koji je izašao o agenciji i mislim da ju je zainteresirao način na koji radim. Upoznale smo se i dogovorile neku vrstu saradnje. Meni je stvarno čast što je zvijezda poput Anice dio agencije – kaže Anila.

“Zona” ne samo da okuplja najveća imena regionalne glumačke scene, također velike zasluge ima i u poboljšanju njihovog statusa kao i zaštiti njihovih prava.

– Kroz agenciju smo napravili neki sistem kada je o glumcima riječ, jer smo ih podstakli da se angažiraju i naprave sve materijale koji su im potrebni, dok su, s druge strane, dobili i jednu vrstu zaštite. Ono na čemu ja prvenstveno radim jeste da stranim produkcijama predstavljam naše glumce kao talentirane ljude, ali s druge strane radim i doslovno zastupanje glumaca. Znači, ja sam neko ko kontroliše i mijenja ugovore, tako da smo mnogo uradili na zaštiti glumačke profesije u tom smislu. Glumci znaju da imaju neku vrstu pravne zaštite kroz agenciju. S druge strane, neke smo glumce, mogu reći, promovirali. Možda se nije znalo dovoljno za neke od njih, te smo radili i na PR-u glumaca – objašnjava ona.

Težak početak

Anilin uspjeh je danas svakako neosporan, no, na samom početku činjenica da je „Zona“ jedina talent agencija u Regionu, dijelom je bila i otežavajuća okolnost.

– Bilo je sigurno teže zato što nisam znala kako se radi taj posao, šta znači i kako izgleda agencija. Nisam znala da li će se zvati casting ili talent agencija. Morala sam uvjeravati ljude i objašnjavati da ja nisam casting direktor nego agent. I kada sam je osnivala, bilo je nejasnoća, jer ne postoji izgrađen sistem, kao što producentske kuće imaju i gdje se zna kako funkcionira rad jedne producentske kuće. Casting agencija je, kada sam je pokrenula, bila stvarno nešto novo i u tom nekom administrativnom smislu rizično, jer nisam znala kako da se pozicioniram na tržištu. Prosto nisam imala od koga učiti ovdje i naprosto sam sama savladavala posao – objašnjava ona i dodaje da je činjenica da u Regionu postoji samo jedna agencija ove vrste, zapravo, nedostatak, jer „Zona“ trenutno nema kapacitet da se posveti glumcima koji bi, također, trebali dobiti priliku.

No, prvobitne poteškoće su brzo pale u zaborav s obzirom na činjenicu da je Anilin prvi projekt kao agenta bio međunarodnog karaktera, a podrazumijevao je ostvarivanje kontakta i saradnje s casting direktoricom Nancy Bishop, koja je radila casting za seriju „Filantropi“.

– Vrlo brzo nakon toga sam pozvala Nancy da dođe na SFF, gdje je imala radionice na talent kampu. U tom periodu je ona radila casting za „Mission Impossible“, tako da je vidjela nekoliko naših glumaca, a uloge su dobili Goran Navojec i Miraj Grbić. To je definitivno bio projekt koji je mene opredijelio za ovaj posao, jer postoje agenti koji rade mnogo duže i s mnogo većom tradicijom, a ne desi im se da dobiju tako veliki svjetski blockbuster. Tada sam razmišljala da bi stvarno bilo šteta takvu priliku propustiti, jer sam imala dobru startnu poziciju, odnosno imala sam mnogo sreće –kaže ona.

Trčanje mi je postalo ozbiljan hobi

A u situacijama kada ne brine o glumcima i njihovim poslovnim angažmanima Anila uživa u trčanju.

– U posljednjih šest mjeseci sam otkrila trčanje i vrlo sam ambiciozna i strastvena u vezi s tim. Do sada sam istrčala dva polumaratona, sarajevski i zagrebački, a spremam se da 12. novembra trčim i treći polumaraton. Pratim gdje se održavaju trke i zapravo se ne takmičim s drugim trkačima nego sama sa sobom. Trčanje mi je postalo ozbiljan hobi i spremna sam otputovati negdje samo zbog njega – kaže Anila.

Foto: Edvin Kalić za Furaj.ba

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti