Ubistvo protkano intrigama i zavjerama još uvijek šokira: Otkriveni detalji smrti Johna F. Kennedyja

Piše: Lejla Bejdic

Predsjednik Amerike Donald Trump objavio je u četvrtak 2.800 zapisa koji se odnose na zloglasno ubistvo američkog predsjednika Johna F. Kennedyja 1963. godine, insistirajući na tome da on nema “izbora”, nego da zadrži dio materijala. Senzacionalne pojedinosti oko ubistva JFK-a počele su se pojavljivati nakon što je objavljena tranša dokumenata. Nikad ranije otkriveni detalji o Lee Harvey Oswaldu, i o tome kako je Rusija reagovala na ubistvo predsjednika 1963. godine. Evo nekih od najizvrsnijih otkrića do sada, od 2.800 stranica tajnog materijala…

Lee Harvey Oswald imao je tajne sastanke s agentom KGB – (Komitet državne sigurnosti), organizacija koja je služila kao sigurnosna agencija, tajna policija i obavještajna agencija od 1954. do 1991. godine u Sovjetskom Savezu.  Dokumenti FBI-a otkrivaju da se Oswald sastao sa Valeriyjem Vladimirovičem Kostikovim, višim agentom KGB-a za kojeg je poznato da je radio na 13. odjelu KGB-a, koji je bio odgovoran za atentate u Meksiko Citiju.

FBI je znao o tajnim sastancima i pokušavao pratiti Oswalda – dokumenti također pokazuju da su agenti FBI-a pokušali da zaustave Oswalda nakon njegovog šestodnevnog boravka u Meksiku.

Oswald se smatrao “neurotičnim manijakom” od strane Sovjetskih lidera – koji su se brinuli da će biti okrivljeni za ubistvo. Vjerovalo se da je pucnjava na predsjednika dio “dobro organizovane zavjere”, s dokumentom koji je dodao da su dužnosnici komunističke partije uvjereni da ubistvo nije djelo jednog čovjeka.

Britanski novinar dobio je nagovještaj da će se nešto dogoditi u SAD-u -Zamjenik direktora CIA-e, James Angleton prenio je informacije koje mu je dala MI5 (vojna obavještajna služba, odeljak 5).
Napisao je: “Pozivatelj je samo rekao da novinar u Cambridge Newsu  treba nazvati američko veleposlanstvo u Londonu za neke velike vijesti, a zatim je spustio slušalicu”. Važno je reći da je poziv, prema MI5 proračunima, napravljen oko 25 minuta prije nego što je predsjednik upucan.

FBI upozorio je policiju u Dallasu za prijetnje ubistva Oswalda nakon atentata predsjednika – drugi dokument je otkrio transkript razgovora od 24. novembra 1963. sa J. Edgarom Hooverom, koji je u to vrijeme bio direktor FBI-a. Hoover je rekao da je FBI informisao policiju o prijetnji smrću Oswalda prije nego što je ubijen, ali policija nije reagovala na upozorenje.

Oswalda su čuli kako razgovara na slomljenom ruskom jeziku sa službenikom KGB-aLee Harvey Oswald u presretnutom telefonskom pozivu 1. oktobra govorio na slomljenom ruskom jeziku sa službenikom KGB-a, te pitao da li ima bilo šta novo u vezi sa telegramom u Washingtonu.

Oswalda su čuli da je raspravljao o operaciji ‘Big Bird’prema podacima, Oswald i Jack Ruby sastali su se na aerodromu u Floridi, u sklopu grupe koja je otputovala na Kubu kako bi “sjekla šećernu trsku” prije atentata. Nagovijestio je da je Oswald prišao Rubiju, pitajući “Da li ima ikakvih novosti o Big Bird (velikoj ptici)?”
Vjerovalo se da Ruby nije poznavao Oswalda prije nego što ga je ubio u 24. novembra 1963. godine.
Ruby, je osuđen za ubistvo 1964.

Policija u Dallasu tvrdila je da Oswald nije Kenedijev pravi ubicaDallasov policajac bio je pravi ubica JFK-a, pokazuje interni dokument koji je dat pet meseci nakon smrti američkog predsjednika. Prema dokumentu koji detaljno opisuje teoriju zavjere, JD Tippit, kojeg je ubio Lee Harvey Oswald oko 45 minuta nakon atentata Kennedyja – bio je pravi izvršitelj napada, a ne Oswald.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti