Žena na tapetu

Piše: Redakcija

Zna se staro pravilo na Balkanu: Muško sve postigne sa svojih deset prstiju, a žensko, ako dobaci do kakve pozicije – to je postigla samo zato što je dala kome treba.

Znam mnogo divnih, čestitih, poštenih žena, boraca, koje su mnogo toga u karijeri postigle bez navedenog stereotipa. Baš zato što se za dobrim konjima prašina diže, i njima je zalijepljena etiketa da su to postigle preko kreveta.
I hajde se ti sad operi. Nema šanse. Bolje se i ne pokušavat’ vadit’!. Zna se ona stara majčina kletva o sinu koji se kock’o pa se vadio. Ne ide to, samo se dalje srlja u vlastitu propast.

Pričam tako nekidan s jednom dobrodržećom šeficom u jednoj našoj firmi, kojoj je blizu pet banki. Ma to vam je žena i po na svim poljima. I kao majka, i kao stručnjak. Sve asfalt iskri kad ona zaklapara ne nanulama nego štiklama. I plus prava lafica, omiljena, dugog jezika, pravedna, a ako kome nije pomogla, nije odmogla sigurno.
Naravno, za njom zvono klepeće.

Sjednemo nekidan na piće, a ona sva cakti od bijesa. Prič’o neki levat iz firme nekome, negdje, neki nikogović, miš mekinjaš iskompleksirani, da je ona završila neki projekt tako što je dala nekome. Munje i gromovi joj sijevaju iz očiju. Ljuta k’o puška. Nazva ga preda mnom pa ga ne dobi. Pa mu onda nazva nekog što se druži s njim.
– Slušaj, reci onoj uši, onom zarezu od čovjeka, da ću ga jednom rukom prebiti. Đubre jedno koje je i osnovnu na štelu završilo, on da tako priča. Šta da mi sin sazna? Reci mu da me ne uzima u usta, bolje mu je neka otrov popije.
Veze to ona tako kako samo može baš ljuta osoba, duboko pogođena nepravdom, paušalnim napadom na čast koju sve ove decenije brižno čuva.

Ja počeh čisto da je smirim:
– Znaš li ti da si upravo dobila veliki kompliment. Da ti u svojim godinama, u poplavi ovih mlađahnih grandparaduša, završavaš projekte preko kreveta. Izvini, ali da sam na tvom mjestu, ja bih bila ponosna.
– E baš mi je kompliment od jednog takvog šupka! Ja spadam u ži(v)čane instrumente, nek’ ne dira onaj što ne zna da svira. Mandrak će iko na meni zasvirat’ – nastavila je malo staloženije.

Nije dugo izdržala nego opet nazvala zarezovog prijatelja i zagrmila, ali sada u drugačije: – Žena mu je dala njemu, zarezu od čovjeka, a i sličnim takvim zarezima. I niko nidokle nije dobacio. Jad i mizerija. Reci mu da treba znati dati, da ni to ne može svako.

Opet je smirujem: – Nemoj se, bona, sekirati, gledaj ko ti kaže, a ne šta ti kaže.
Uzalud. Razumijem teško padnu etikete ženi koja tako brižno čuva svoju čast, bori se časno, pošteno, znanjem i ljudskošću. Koja nije dala, a mogla je i nekad i sad tako završavati.
A upravo takve dođu na tapet iskompleksiranih zareza.

– Dosta mi je, ženo draga, cijeli život nepravda. Od kolijevke pa do groba, žensko se vazda mora dokazivat’ i pravdat’ za svoj uspjeh. Nisi sposobna ni za šta – ako si domaćica, samo si domaćica, ako si sve u paketiću s mašnom, onda te neko sponzoriše, ako si sve to a imaš neku pomoć u kući, onda si nesposobna da sve stigneš, a ako nemaš kućepaziteljku, onda si jadna i siromašna – džaba tolko radiš kad nisi stekla da imaš poslugu. Ne možeš valjat kako god okreneš.

Ubacim se i ja: – A ako ti se muž švalera, e tad si najgora. Nisi mu dala što je tražio. A njemu treba malo radosti u krevetu, nije sve u čistom i skuhanom nego treba vratolomije radit’ k’o porno diva.
– Pa jest. Ko „sipa” se rastegnut’ i opet nikad nisi top. Ma sve dok ja onu tintu k’o prava sipa ne pustim i na poplave svi od mene pa i ovaj miš strahoraš, mamicu mu onduliranu!

Ljutila se ona još, valjda joj svega preko glave. A i dan joj bio loš. Kako god okreneš, žensko je vazda na tapetu.
Ne može se sve ni osaburat’. Nekad treba tintu pustit’. Nekad neko treba i da poplavi. Što od muke, što od modrica.

Indira Kučuk-Sorguč

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti