Damir Kustura: Moj vodič kroz kulturu

Piše: Redakcija

Bh. glumac Damir Kustura preporučio nam je svoje omiljene knjige i filmove, te otkrio kakvu muziku voli, ali i kojem događaju se posebno raduje. 

 FILM

Neću govoriti o klasicima i filmovima koji se moraju pogledati u životu. Postoje ljestvice najboljih, samo malo istražite i jako brzo ćete dobiti filmove koje morate vidjeti. Izdvojio bih domaći film „Muškarci ne plaču“, našeg Alena Drljevića, koji je ostavio jak utisak na mene. Istina, to je teška i mračna povratna tematika, ali je potrebna. Fenomenalna igra naših sjajnih glumaca Borisa Lera, Ermina Brave, kolege Borisa Isakovića…Zapravo je nezahvalno bilo koga izdvojiti iz te priče. Moja preporuka za sve one koji nisu pogledali ovaj film.

 MUZIKA

Zadržat ću se na našem terenu i pohvaliti momke iz grupe „Helem nejse“. Svaka čast na muzici, istrajnosti i uspjehu. Kada sam malo razmislio, zaključio sam da mi se u automobilu najčešće vrtio upravo njihov CD. Sjajni mladi umjetnici koji nižu odlične rezultate i prave dobru stvar. Negdje sam pročitao da su potpisali ugovor sa „Croatia Records“ na čemu im čestitam. Raduje me da su i susjedi prepoznali njihov talent i želim im mnogo uspjeha i još mnogo dobrih projekata.

 SERIJA

Što se tiče serija, neću otići daleko. Odmah tu do susjedstva, do Srbije. Serija „Senke nad Balkanom“ je fenomenalna i oduševila me je. Ovo djelo Dragana Bjelogrlića je, kada  je o serijama riječ, rame uz rame sa svjetskim trendovima. Dragan je briljirao s podjelom, pričom, igrom… Bio sam potpuno opčinjen prvom sezonom i jedva čekam početak druge.

 KNJIGA

Nažalost, ne čitam onoliko koliko bih želio. Brz život, mnoštvo obaveza, nove tehnike i tehnologije… Ono što stignem čitati je, uglavnom, stručna literatura vezana za dramsku književnost i pedagogiju, te umjetnost, što mi je neophodno za rad sa djecom i mladima. Za vas ću izdvojiti knjigu koja mi je bila od koristi iako nema direktne, ali ima indirektne, veze s kulturom. Riječ je o knjizi „Lako je prestati pušiti“ Allena Carra, koja mi je zaista pomogla da prestanem pušiti i da odbacim cigarete, nadam se, zauvijek. Četiri godine sam nepušač i ponosan sam na to. Njegujte i čuvajte svoje tijelo i prestanite ga uništavati.

 DOGAĐAJ

Možda neskromno od mene ali ću vam preporučiti događaj u kojem učestvujem. Naime, prvog decembra će se obilježiti 50 godina Centra Skenderija i tim povodom će, u dvorani Mirza Delibašić,  biti postavljena specijalna scena za poznatu predstavu „Dame biraju“ u produkciji Altteatra. Predstava ima više od 200 izvođenja u Regiji i šire, a ovo će biti posebno izdanje sa specijalnim efektima i stoga vas pozivam da svojim prisustvom uveličate ovaj događaj.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti