Pitali smo doktora: Kako se boriti protiv gojaznosti djece?

Piše: Redakcija

Odlična opcija je da roditelji uvedu neku fizičku aktivnost i boravak na otvorenom kako bi djetetu pružili podršku u promjeni navika

 

Kako se boriti protiv pretilosti djece?

Ugledni biznis magazin „Forbes“ prije nekoliko dana objavio je zabrinjavajuće podatke; u svijetu je trenutno 158 miliona djece u adolescentskoj dobi između 5 i 19 godina pretilo. Do 2025. godine predviđa se da će se ova brojka povećati na 206 miliona, dok će u 2030. premašiti 250 miliona. Očekuje se da će Kina, Indija i SAD imati najveći broj pretile djece u cijelom svijetu. Nutricionistkinja Merizela Šabanović pojašnjava da je BiH šesta na svijetu po broju pretilih odraslih osoba. Sjedeći način života, nepravilna prehrana, napominje ona, sve više ostavlja posljedice i na djecu.

-Također, faktor siromaštva ne utječe samo na kvalitet prehrane nego i na vrijeme koje roditelji provedu sa djecom. Mame koje rade osam i više sati na dan, nemaju vremena da svaki dan pripreme nutritivno bogat obrok. Prva stepenica u borbi protiv pretilosti je edukacija. Roditelj mora i treba biti primjer svom djetetu, kao i kompletna porodica. Hrana ne smije biti nagrada niti kazna. Pozitivan stav prema hrani se gradi u djetinjstvu kako bi se izbjegli poremećaji u prehrani i pretilost. Ponekad se iza previše hrane krije neki emocionalni problem koje dijete nije u stanju da definira. U tom slučaju svakako da je dobro potražiti pomoć psihologa.

 

Osnovna prehrana

Uvesti cjelovite namirnice, kao što su jaja, mladi sir, meso, riba, voće i povrće. Broj kalorija i raspored obroka zavise od uzrasta djeteta i individualnih potreba. Ako dijete jede tri porcije povrća na dan, neće imati „mjesta“ za namirnice niske nutritivne vrijednosti kao što su slatkiši i grickalice. Izuzetno je važno načiti dijete da svaki dan pojede tri porcije povrća i dvije porcije voća, zatim neka se na dječijem meniju bar dva puta sedmično nađe riba, a zamjena za grickalice neka budu orašasti plodovi, ali pazite da dijete nije alergično na neki od njih. Kada su u pitanju žitarice, prednost dati cjelovitim vrstama. Ne forsirati samo pšenicu, nego u prehranu uvrstiti i sve ostale žitarice kako bi dijete naviklo na njih.

Odredite porciju

Neka dijete jede u miru, bez ekrana. U fazi rasta i razvoja bitno je imati dobar izvor proteina. Porcija proteina je veličina dlana djeteta, dok je porcija povrća dvije dječije šake.

 Je li pametno uvesti dijetu?

Ukoliko se desi gojaznost, prilikom isključivanja namirnica treba biti oprezan. Posebno ako se to radi na svoju ruku, jer su djeca u fazi rasta. Svaki nedostatak nekog sastojka može imati posljedice. Posebno se ovo odnosi na djevojčice u pubertetu koje često provode dijete na svoju ruku. Ono što možemo bez grižnje savjesti izbaciti gojaznom djetetu su slatkiši, gazirani i voćni napitci, brza hrana, grickalice.

 

 Savjet mamama

Drage mame, dijete Vas gleda, a ne sluša. Ne možete same praviti greške u prehrani, a tražiti od djeteta da se mijenja. Kontrolirajte obroke koje dijete jede. Posvetite pažnju izboru namirnica i njihovoj pripremi. I polako, za svaku promjenu treba vremena, strpljenja i puno ljubavi.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti