Neda Arnerić u prvom intervjuu za “Azru” nakon teškog perioda: Kad god sam bila tužna dolazila bih u Sarajevo, ono me radovalo

Piše: Redakcija

Rijetki su glumci koji se i nakon višedecenijske karijere nađu pred profesionalnim izazovom potpuno drugačijim od svega što su do sada radili. Takvo razdoblje upravo živi legendarna  glumica Neda Arnerić koja je tokom 53 godine, koliko je prisutna na regionalnoj glumačkoj sceni, igrala u kultnim filmskim ostvarenjima poput: „Višnja na Tašmajdanu”, „Užička republika”, „Varljivo leto ’68”, „Ko to tamo peva”, „Večernja zvona”, te brojnim predstavama i serijama. Neda se nakon prilično teškog životnog perioda, prouzrokovanog prije svega smrću supruga Milorada, vratila glumi i to projektom koji je, kako nam otkriva, istovremeno plaši i oduševljava. Ovo je prvi put da čucvena glumica nakon duže vremena govori za naš magazin, osim o svojoj bogatoj karijeri, tokom koje je scenu dijelila s velikanima kako domaćeg tako i ono glumišta; Draganom Nikolićem, Milenom Dravić, Richardom Burtonom…, prijateljima, Sarajevu, ali i komentira napise nekih srbijanskih medija da je sebi prije nekoliko mjeseci pokušala oduzeti život.

– Prvi put u životu radim u Pozorištancu „Puž“ Branka Milićevića Kockice i tome se strašno veselim.  Igrat ćemo jednu Brankovu bajku, pošto on piše komade za pozorište, a napisao ih je 46. „Puž“ je jedno od najozbiljnijih pozorišta za djecu u Evropi. Radimo na jednom vrlo ozbiljnom i zahtjevnom projektu, što je meni  mnogo teže nego rad u klasičnom pozorištu za odrasle – kaže Neda na početku razgovora.  

U svojoj dosadašnjoj karijeri ste snimili preko 100 filmova i serija, te odigrali više od 40 uloga u pozorištu. Po čemu je projekt na kojem trenutno radite drugačiji i izazovniji  od ostalih?

– Još uvijek nemamo publiku jer smo u fazi proba, ali znam da kada dođe dječija publika da njih čovjek ne može da prevari. Zahtjevno je i zato što je to kao neki plesni teatar otprilike, bar ja to tako doživljavam iako nema veze s plesom. Sve je precizno i tačno.

Svoj prvi film „San“ ste snimili sa samo 13 godina što Vas je učinilo prvo dječijom filmskom zvijezdom Jugoslavije, a 90-ih ste, zahvaljujući, prije svega filmu „Tri karte za Holivud“, doživjeli vrhunac popularnosti. Kada pogledate na svoju 53 godine dugu karijeru, u kom periodu profesionalnog života ste bili najsretniji?

– Čini mi se da sam najsretnija bila na samim počecima, ako dio života uopšte može da se određuje po sreći.

Prošle godine ste se suočili s gubitkom supruga Milorada. Koliko Vam je bilo teško navići se na svakodnevicu bez njega? 

– Još uvijek se nisam navikla. Još uvijek se navikavam i to će sigurno trajati još dugo.

 

Kompletan intervju čitajte u magazinu “Azra” (broj 1181) koji je od danas u prodaji 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti