Šest godina od smrti djevojčice koja je BiH digla na noge: Život je izgubila zbog matičnog broja

Piše: Redakcija

Jučer je bilo tačno šest godina od smrti bebe Belmine  Ibrišević, koja je bitku za život izgubila u njemačkom Tubingenu. Naime, u junu 2013. godine ispred Parlamenta BiH okupili su se građani ove zemlje, ujedinjeni u želji, da teško bolesna Belmina Ibrišević dobije matični broj, a time i šansu za hitno liječenje u inozemstvu. Nakon dana i dana borbe, zahtjevi su privremenom odlukom vlasti ispoštovani, međutim, prekasno. O gubitku djeteta za naš magazin je, nakon Belmine smrti, govorila njena majka Fatima. 

– Teško mi je. Nekad ne mogu ni gledati šta se dešava. Moje dijete je za nekoliko mjeseci života uspjelo pokrenuti i uraditi nešto, što neko ni za života ne uradi – rekla je ona tada. 

Podsjećamo, Belmina  nije mogla biti prebačena na liječenje jer joj je kao i brojnoj drugoj djeci bilo uskraćeno pravo na pasoš  zbog nespremnosti vladajućih političkih stranaka u BiH na dogovor o novom zakonu o jedinstvenom matičnom broju građana. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti