Dvije mame kategorično: Moje dijete ne mora biti najbolje u matematici ali u školi mora biti dobro prema drugom djetetu

Piše: Redakcija

 

„‘ŠTA SI PRIČALA, DOĐI OVAMO!’: Snimka pokazuje nasilje među beogradskim srednjoškolkama. Šamarale najmanju djevojčicu“, jedan je od napisa koji se mogao pročitati u medijima, nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak brutalnog iživljavanja nad djevojčicom u dvorištu škole u Barajevu u Srbiji. No, šta se dešava kada ovaj i slični snimci prestanu interesirati medije? Koliko je još djece negdje samo i nailazi na svakodnevno zlostavljanje kako unutar porodice, tako i u školi? Samo su neka od pitanja na koja, nažalost, nemamo odgovor.

U BiH ne postoji baza podataka o broju zlostavljane djece i sve ostaje samo na nagađanjima i okvirnoj procjeni. U UNICEF-u BiH nasilje nad djecom u porodici, školi, zajednici te u digitalnom prostoru nazivaju „skrivenom epidemijom“.

– Nasilje je svakodnevna realnost hiljada djece širom Jugoistočne Evrope. Podaci pokazuju da je više od polovine dječaka i djevojčica u dobi od 2 do 14 godina, u nekim zemljama, najmanje jednom bilo izloženo nekom od težih oblika fizičkog ili psihičkog kažnjavanja od članova porodice. Mnogoj djeci je i dalje izuzetno teško razgovarati s drugim ljudima o nasilju koje se događa u porodici, a pogotovo tražiti zaštitu ili reakciju – kazali su iz UNICEF-a za DW portal.

Dijete ne odgaja isključivo škola niti ulica, barem ne bi trebali, već, prije svega, njegovo porodično okruženje. Koliko su savjeti roditelja važni da bi djeca usvojila odgovorne modele ponašanja, pokazuju stavovi dviju majki: Julije Carver, supruge trenera Američkog fudbala u Sarajevu Matthewa Carvera, te Andree Orbeck, američke fitness instruktorice i trenerice slavnih dama.

– Kada je o odgoju naše djece riječ, nemamo mnogo pravila, ali onog kojeg se uvijek moraju pridržavati jeste da budu ljubazni. Nas ne zanima da budu najbolji u školi, niti da moraju imati sve dobre ocjene, ustvari zanima, ali isto tako znamo da će oni dati sve od sebe i da neće biti lijeni. Ono što im uvijek kažemo jeste da ne moraju biti dobri u matematici ako im matematika ne ide od ruke, ali da danas moraju biti dobri prema nekome, da sjednu s osobom s kojom niko ne sjedi, da nađu osobu koja nema prijatelja i da postanu njen prijatelj. Kod Matta sam uvijek voljela što je prijatelj onima koji nisu imali prijatelja. Sjećam se da, ukoliko je neko zlostavljao i maltretirao neko dijete, da je on postajao prijatelj tog djeteta. Od svoje djece ne želimo da budu najpametnija niti najuspješnija, ali moraju biti najljubaznija i imati osjećanja – kazala je za naš magazin Julija, koja ima četvero djece.

Sličnu poruku na svom Instagram profilu podijelila je fitness instruktorica Andrea Orbeck, čiji post je podijelila i glumica Julia Roberts.

– Specijalan zahtjev za svu djecu koja se vraćaju u školu za nekoliko dana: Ukoliko vidite da se neko muči da nađe prijatelje ili ukoliko je zlostavljan jer nema mnogo prijatelja, ili zbog toga što je stidljiv, ili stidljiva, ili što nisu popularni u društvu, ili se ne oblače moderno, molim vas, napravite korak naprijed. Recite im zdravo ili im se ljubazno nasmiješite. Nikada ne znate s čim se neko suočava van škole. Vaša ljubaznost može napraviti veliku razliku u nečijem životu – savjetovala je Andrea školarcima.

Pročitajte još