99 muškaraca i jedna žena: Forbes dobija kritike zbog liste 100 najinovativnijih vođa

Piše: Redakcija

 

FOTO: INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/BVpoULaD_oH/

Renomirani poslovni magazin “Forbes” objavio je svoju godišnju listu “100 najinovativnijih vođa”. Među slavnim ličnostima poput Marka Zuckerberga, Elona Muska i Tima Kuka, na 75. mjestu našla se i Barbara Rentler koja je jedina žena na popisu, što izazvalo kritike posebno na društvenim mrežama.

Kako bi imenovao eminentne lidere, “Forbes” je detaljnije analizirao izvršne direktore i osnivače uspješnih američkih kompanija, stavljajući naglasak na njihovu reputaciju u medijima i društvenim vezama za inovacije, kao i uspješnost dodavanja vrijednosti poslu koji vode i investitorima. Uzimajući u obzir ove faktore, “Amazonov” šef Jeff Bezos uspio se istaknuti: završio je na prvom mjestu na listi.

Elton Musk (Tesla), Mark Zuckerberg (Facebook), Marc Benioff (Salesforce.com) i Reed Hastings (Netflix) također su se plasirali u top pet. Upravo u ovoj “muškoj domeni se” se našla Barbara Rentler, direktorica lanca diskontera Ross Stores. Za razliku od drugih kolega, njeno ime je ipak objavljeno bez fotografije.

Na Twitteru su objavljene kritike, a novinarka Sarah Ebner optužila je “Forbes” da nije učinio dovoljno za širenje svojih horizonta – jer ima mnogo inovativnih žena. Poduzetnica Katie Jacobs sažeto je proširila listu vlastitim prijedlozima inovativnih ženskih rukovodilaca i tvrdila da je za to potrebno samo pet minuta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti