Bila je žena o kojoj su sanjali mnogi muškarci, ali ju je rat gotovo uništio

Piše: Redakcija

Dubokog i prodornog pogleda, guste i tamne kose, karizme i stava, Mira Furlan je žena o kojoj su sanjali mnogi muškarci bivše države. Svakako da nije bez razloga važila za jednu od najljepših glumica Jugoslavije.

Mira je rođena u liberalnoj porodici u kojoj je mogla razvijati svoje talente, no, veoma mlada je upoznala tugu. Majka joj je uslijed bitke s karcinomom preminula kada je bilo samo 16 godina. Diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji scenskih umjetnosi 1978. godine, a odmah po završetku studija je počela igrati manje pozorišne i filmske uloge. Osamdesetih su se počele redati filmske uloge, ali njen uspješan niz prekinut će ubrzo ratna događanja. Zapravo, veza, a kasnije brak s Goranom Gajićem, početkom rata Miri je donio probleme. Dobila je i otkaz, a kasnije joj je oduzet stan koji je naslijedila od svoje bake. Uspjela ga je vratiti dugo godina kasnije. Kako bi izbjegli probleme i podjele, Mira i Goran odlaze 1991. godine u Ameriku i tamo žive i danas. Dolazak u Ameriku glumici nije bio lak.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gdje je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoš, jer im, naprosto, nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje, izvan svog velikog otoka. Tako da je za njih priča o nekom, navodno, visokom statusu u nekoj opskurnoj zemlji za koju nisu čuli ni dok je postojala, a kamoli kad je prestala postojati, jedna potpuno neuvjerljiva i mutna priča.

 

Emigracija je teška disciplina, jer čovjek mora neminovno promijeniti vlastiti stav i pristati na tuđu sliku o sebi. Stvari se bitno mijenjaju i tu promjenu treba prihvatiti. To nije lako. Hvala vam, u svakom slučaju, za divne riječi o mom “statusu”, lijepo ih je čuti.

Koliko one imaju stvarne težine, čak i na prostoru bivše Jugoslavije, to je druga priča. Ja to više ne znam. Srećom, nikad nisam “vjerovala vlastitom publicitetu”, kao što se jedne prilike duhovito izrazio Groucho Marx. Sve su to vanjske slike koje s pravom istinom nemaju veze – rekla je Mira u velikom intervju za “Azru”. 

Sa suprugom je u braku dobila sina Marka Lava, kojeg je na svijet donijela krajem 1998. godine u Los Angelesu. 

– Ovih dana se bavimo svojim vrtom. To ovog puta ne mislim metaforički (u smislu Voltaireovog savjeta na kraju “Candide” da čovjeku ne preostaje drugo nego da se okrene obrađivanju svog vrta, da – drugim riječima – gleda svoja posla), nego konkretno: čupamo bršljan i borimo se protiv podivljalih bambusa. To je glavna akcija ovih dana – opisala je njihovu svakodnevnicu tad. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti