Pitali smo mame: Koliko košta polazak u školu?

Piše: Redakcija

Priprema za početak nove školske godine zahtjeva potpuno nove stvari za svakog školarca. Sveske, olovke, ruksaci te knjige neophodne su za polazak u novi razred. No, kolika je dječija radost zbog školskog zvona i prelaska u viši razred, tolika je i briga roditelja da svom đaku obezbijede neophodno. Iz godine u godinu, posebno kada je o udžbenicima riječ, potrebno je izdvojiti i nekoliko stotina maraka da bi se obezbijedio nephodni pribor. Ipak, udžbenici su jedina stvar koju mališani mogu naslijediti. Upravo zbog toga mnoge škole organiziraju bazare razmjene, a i u školskim bibliotekama je moguće pronaći dosta udžbenika koji će im koristiti tokom školske godine.

Vlastita iskustva o ovoj temi, odnosno to koliko novca su morale izdvojiti za udžbenike i školski pribor  s nama su podijelile četiri mame: TV voditeljica i novinarka iz Sarajeva Vanja Semić čija kćerka Anja ide u drugi razred osnovne škole; profesorica njemačkog jezika i književnosti iz Zenice Dženana Kolenda čiji sin Andrej ide u sedmi razred; domaćica Biljana Čović-Stanar iz Rogatice koja ima dva sina,  Filipa učenika osmog razreda i Sergeja koji je učenik četvrtoga razreda; menadžerica Arijana Čavkić-Hodžić iz Sarajeva koja ima kćerku Asiju  učenicu drugog razreda i sina Imrana učenika petog razreda.

Koliko koštaju udžbenici za razred koji Vaša djeca (dijete)  pohađaju?

VANJA SEMIĆ: Udžbenici za drugi razred koštaju 101 KM.

DŽENANA KOLENDA: Moj sin je sve do 6. razreda od škole dobivao sve potrebne udžbenike, a u 6. smo mu većinu udžbenika kupovali. I za 7. razred smo mu kupili udžbenike, ali, naravno, korištene. Kupljeno je ukupno 11 korištenih udžbenika, po cijeni od po tri marke i jedan novi udžbenik od 10 KM. Udžbenike za bosanski jezik i književnost i za njemački će dobiti od škole. Dakle, za udžbenike smo ove godine izdvojili 43 KM.

BILJANA ČOVIĆ-STANAR: Za 8. razred obavezni udžbenici koštaju 150 KM, a za 4. razred oko 100 KM.

ARIJANA ČAVKIĆ-HODŽIĆ: Knjige za oba djeteta su koštale oko 260 KM. Prosjek po knjizi je 10 KM.

Koliko su ove godine udžbenici skuplji u odnosu na prethodnu?

VANJA SEMIĆ: Prošle godine, dakle za prvi razred, smo kupovali samo dva udžbenika, za dva predmeta. Ostale udžbenike su djeca dobila u školi, a riječ je o korištenim udžbenicima. Na kraju školske godine su ostavljali udžbenike u školi i mislim da je to odlična praksa.

DŽENANA KOLENDA: Iskreno, ne znam koliko su skuplje jer udžbenike nabavljam ili kod uličnih prodavaca ili od poznanika.

BILJANA ČOVIĆ-STANAR: U odnosu na prošlu godinu, kada smo kupovali knjige za 7. i 3. razred, ove godine su knjige za 8. razred skuplje za oko 10 KM, dok je knjigama za 4. razred cijena ista kao i onima za 3.

ARIJANA ČAVKIĆ-HODŽIĆ: Ove godine smo izdvojili više novca za knjige jer ih  je prošle godine kćerka kao prvačić dobila besplatno od škole. Za knjige drugog djeteta smo ove godine izdvojili 50 KM više u odnosu na prethodnu.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

 

Pročitajte još