Emina, Nina, Ornela, Lepa Brena, Amra i Mirjana: Sportom sagori sve negativno

Piše: Lejla Bejdic

Mnoge slavne dame na svom mentalnom i fizičkom zdravlju mogu zahvaliti nekoj od sportskih aktivnosti. Jedne biraju fitness, druge trčanje, treće biciklizam i jogu, dok ima i strastvenih zaljubljenica u boks

 

EMINA JAHOVIĆ

Jedna od najpopularnijih pjevačica u Regiji, ali i šire, Emina Jahović uvijek je u centru pažnje, pogotovo otkako se razvela od Mustafe Sandala, te zbog veze s turskim milijarderom Sadettinom Saranom. Iza Emine je težak period, ali sada je posvećena svojoj djeci, karijeri te razvijanju linije kozmetike koja nosi njeno ime. Zahvaljujući boksu i dobroj kombinaciji aerobika i fitnessa, Emina je svoju liniju savršeno oblikovala. Iako se čini uvijek krhka, nježna i ženstvena, dokazala je da ima i svoju drugu, snažniju stranu.

– Teškoće su tu da nas ojačaju, a ne obeshrabruju. Ljudski duh je tu da jača kroz konflikte – izjavila je Emina i dodala da je u boksu pronašla ono što je ispunjava i da je to jedan od rekreativnih sportova koji joj najviše prija i koji je opušta.

U treninzima boksa mnogo je elemenata i iz drugih sportova, baveći se njime aktivirate sve mišiće zbog čega se može govoriti o razvoju cijelog tijela.

 

NINA BADRIĆ

Veliki uspjeh na muzičkoj sceni i karijera bez ijedne mrlje odlikuju hrvatsku pop divu Ninu Badrić. Nina Badrić već neko vrijeme redovno odlazi u teretanu, gdje radi na svojoj liniji, te se na taj način sprema za koncerte, jer rekreativno treniranje boksa zdravo je za tijelo i organizam. Nina boks smatra i svojom psihoterapijom. Često na društvenim mrežama možemo vidjeti kako objavljuje fotografije i kratke videe u društvu trenera. Mnogi je podržavaju, pišući kako bi trebalo da istraje u svojoj namjeri da ostane u kondiciji.

DOBRO JE ZNATI



Boks najviše zahtijeva koncentraciju, ali jača koordinaciju i fleksibilnost. Za svaki trening je karakterističan veliki broj ponavljanja.

U osnovnu boksersku opremu spadaju bokserske rukavice i bandaže za ruke. Bandaže su zavoji kojima se oblaže šaka da se učvrste kosti i spriječi povreda prilikom udaraca, a rukavice dijelom amortiziraju udarac i sprječavaju povrede.

Ishrana u boksu

Prije treninga važno je konzumirati voće, dok je nakon treninga obavezan unos proteina i zdravih ugljikohidrata. Ako je trening kvalitetno odrađen, ugljikohidrati se potroše. Tokom treninga znojenje je povećano, usljed čega se gube elektroliti koji se moraju nadoknaditi. Sve to zavisi od osobe i organizma, jer ničiji organizam nije isti, tako da ishranu treba prilagoditi.



 

Ornela Vištica

Glumica Ornela Vištica na dobrom izgledu ne zahvaljuje isključivo teretani i rigoroznim dijetama. Fizičku kondiciju postiže redovnom vožnjom bicikla, što joj je, ispričala nam je, i sjajna rekreacija.

– Dugo nisam trenirala, sigurno neka dva-tri mjeseca, jer sam imala mnogo putovanja i snimanja. Malo vježbica koje radim ujutro nisu dovoljne da se održi vitkost, tako da ću uskoro morati početi aktivno vježbati. Volim šetati i voziti bicikl, pa svaki slobodan trenutak iskoristim da dva sata provedem u vožnji biciklom.

 

AMRA DŽEKO

Koliko je zaljubljena u sport, Amra Džeko je pokazala i tokom trudnoće. Nekadašnja aktivna atletičarka voli svaku vrstu fizičkih aktivnosti, tako da, kad je ne vidite u teretani, na nekoj od fitness sprava ili aerobiku, vidjet ćete je kako trči ili sate provodi u igri pa čak i kućnom vježbanju sa svoje dvoje najmlađe djece, Unom i Danijem. S godinama Amra je sve ljepša i upravo je dokaz da ljepota proizlazi iz duševnog zadovoljstva.

– Najbolji savjet za ljepotu je smijeh i zaista nije kliše kad kažemo da je on najljepši ukras. Osim toga, važno je piti mnogo vode i zdravo se hraniti. Treba znati živjeti, normalno da svi mi prolazimo kroz neke probleme, neko manje neko više, ali pozitivan stav treba da nas vodi.

Amra je još vjerna napornim treninzima i trčanju. Jedno vrijeme je trenirala i boks. Sport je za nju više od rekreacije, i ne krije da bi željela postati instruktorica sporta.

– Strastvena je moja ljubav prema trčanju. Moje su ruke izraženo mišićave, iako uopće ne radim s tegovima. Izraženi su mi i trbušni mišići, iako ne radim vježbe za njihovo jačanje. Trčanje mi održava tonus tijela, a svemu tome baza su bili atletika i tekwando. Potpuno sam izbacila boks (tajlandski) koji sam prakticirala nekoliko puta sedmično, jer mišići su bili sve vidljiviji. Volim jogu, volim brojne sportove i to me ispunjava.

 

Lepa Brena

 

Joga se sastoji od niza poza, meditacija, kontrole disanja, napjeva i drugih tehnika za pomoć pojedincima u izgrađivanju samoostvarenja, olakšavanja bilo kakve patnje i omogućavanju stanja oslobođenja. Jedna od pobornica joge je i regionalno poznata pjevačica Lepa Brena. Joga je njeno otkriće i preporučuje je svim ženama.

– Fizička aktivnost je izuzetno važna. Redovno plivam, povremeno idem u teretanu, a moje najveće otkriće je joga, koju preporučujem ženama koje su psihofizički opterećene. Djeluje rasterećujuće na čitav organizam i uči da voliš sebe onakvu kakva jesi – smatra Brena.

 

Mirjana Karanović

Šezdesetdvogodišnjoj glumici Mirjani Karanović mnogi mogu pozavidjeti na zategnutom i vitkom tijelu. Već neko vrijeme Mirjana je aktivna i mnogo se posvetila svom zdravlju i vježbanju, što pokazuje i činjenica da je za deset mjeseci izgubila 14 kilograma.

– Već trideset godina ne jedem meso, petnaest godina ne pušim i ne pijem. Vježbam tri puta sedmično, mnogo se krećem. Osim toga, i sada, u ovim godinama, otkrivam neke nove stvari kojima bih se mogla baviti. Ne zapuštam mozak – izjavila je Mirjana i pojasnila kakav odnos ima prema godinama.

– Starenje je istovremeno zastrašujući proces, dešavaju se promjene u tijelu, češće idem kod ljekara, osjećaju se posljedice. Opet, starenje donosi pamet, sada sam pametnija nego što sam bila. Shvatam stvari koje nisam ranije i dolazim do novih zaključaka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti